Priča, LŠ: Real Madrid - Život poslije Ronalda!

Glavni zadatak Đulena Lopetegija je da, ako je ikako moguće, pronađe adekvatnu zamenu za Portugalca.

Fudbal 19.09.2018 | 19:30
Priča, LŠ: Real Madrid - Život poslije Ronalda!
"Niko neće biti kao on".

Ovim naslovom se madridska Marka letos oprostila od Kristijana Ronalda. Transfer portugalskog asa u Juventus označio je kraj ili bar početak kraja jedne ere u Real Madridu. Nema više glavne zvezde, čoveka koji je svojim golovima i karakterom gurao ekipu napred, onog kojem daš loptu kad ne znaš šta ćeš sa njom. Otišao je Ronaldo, sidro je digao i Zinedin Zidan, Luka Modrić koketira s Interom, a sve glasnije i Marselo s Juventusom. Svima je jasno da se jedan ciklus približio kraju. Koliko god velike ambicije Real Madrid ima i koliko god Ronaldov odlazak u Juventus otvarao prostor za Gereta Bejla, Iska, Marka Asensija i ostale, činjenica je da Real nije više velika sila kao lane i da mora da gradi nov identitet, što je i prirodno. Nije normalno da ekipa pobeđuje i osvaja sve vreme.

"Skromna" pojačanja u vidu Tiba Kurtoe, Alvara Odriozole i Marijana Dijaza te na klupi Đulen Lopetegikoji nema trofej na klupskom nivou kao trener dovoljno govore u prilog ovoj tezi. Lopetegiju su već počeli da traže mane, mediji se bave svakim detaljem, što je i logično kada treniraš Real Madrid. Na primer, ako je razumljivo menjanje Luke Modrića (još uvek nije dovoljno spreman), neshvatljivo im je štoKazemiro nije bio u startnoj postavi protiv Bilbaa. Brazilac je zadužen za "prljave" poslove na sredini, jer tako rasterećuje odbranu kojoj je protiv Baska otežan posao, pogotovo Kazemirovom zemljaku Marselu.

Dalje, zašto je iz igre izašao Geret Bejl, koji je bio velika pretnja protivničkom golu, pritom, zamenio ga jeLukas Vaskez, umesto Marijano Dijaz. Zašto dosad ni minut nisu odigrali Dijaz, Odriozola i Vinisijus Žunior, ukupno plaćeni 97.000.000 evra? Lopetegi je insistirao na dovođenju Dijaza, hteo je "devetku" drugačijeg profila od Benzeme, a kada nije išlo protiv Bilbaa, ponovo nije dobio priliku. S drugom dvojicom situacija je jasnija jer su projektovani za budućnost.

Kako bilo, sve i da su kritičari u pravu, rano je za bilo kakve polemike i analize. Sezona je tek počela, ima vremena za konačan sud. Lopetegi je uneo i neke pozitivne stvari. Real ima brutalan posed u prvih nekoliko kola Primere, Marko Asensio i Dani Sebaljos značajnije uloge nego ranije, tim lakše daje golove...

Glavni zadatak bivšeg selektora Španije biće da pronađe način da bar delimično odmeni Ronalda. Nije lako nadomestiti 450 golova. Niti zadovoljiti Florentina Pereza. Ogroman je to pritisak. Samo najbolji opstaju i uspevaju u Kraljevskom klubu. Čak i Ronaldo koji je možda ostavio najveći trag na Santijago Bernabeuu nije mogao da izađe na kraj sa Perezom. Jer gde su lova i moć, tu je po nekom nepisanom pravilu i ego. Zato je i sasvim realna verzija da je Ronaldo otišao jer je bio uvređen saznanjem da Perezplanira da ponudi veću platu Nejmaru. Verovatno nikada nećemo saznati pravi pravcati razlogRonaldovog transfera u Juve, ali sigurno je dobrim delom doprineo loš odnos sa Perezom.

Španci pokušavaju "na silu" da identifikuju Ronaldovog naslednika. Pokušavaju, ali ne ide. Karim Benzema nije taj, niti je Marko Asensio. Bar ne još. Francuz je dobro ušao u sezonu, radi za ekipu, proteklih godina je to činio najviše za Ronalda. Mada su ga mnogi "optuživali" da je Perezovo i Zidanovomezimče, i Lopetegi je prepoznao Benzeminu vrednost. Štaviše, igra mu redovno u prvoj postavi, što nije bio slučaj kod Zidana. Očigledno je bivšoj vedeti Liona poraslo samopouzdanje. Svež je (nije išao na Mundijal), skandali su iza njega i ima prostor da pokaže šta zna. Ipak, svima je jasno da jednostavnoBenzema nije taj kalibar. Ni Asensio (trenutno) nije ni blizu Kristijana, reč je o talentu koji još treba da se brusi, a biće interesantno videti kako će se ponašati pod većim pritiskom.

Možda malo čudno zvuči da Real nije mnogo trošio u letnjem prelaznom roku, ali treba imati na umu nekoliko stvari. Kada Real zaista nekoga želi da dovede, to obično i učini. Ne treba zaboraviti da ni prošlog leta nije Real preterano divljao, ali tada nije bilo potrebe. Zinedin Zidan je imao praktično savršenu mašinu koju je samo s vremena na vreme trebalo podmazati. Sada kada je Kraljevski klub ostao bez nekih glavnih šrafova - a nije isključeno da u budućnosti bude još odlazaka - nekako je logično da se dovedu njihove zamene. Povezivala su se razna zvučna imena sa Realom. Robert Levandovski, Kilijan Mbape, Eden Azar, Tijago Alkantara, Sergej Milinković Savić... Neko od njih će kad-tad uzviknuti "Hala Madrid", no Perez je zasad mišljenja da ne treba drešiti kesu. Real obrni-okreni poseduje kvalietne igrače i ukoliko to klikne kako treba, neće biti razloga za brigu. 

Realno, Madriđanima se nikud ne žuri. Los blankosi jesu sinonim za duboko zavlačenje ruke u džep, međutim, ta politika se promenila proteklih godina. Real uspeva i da značajno prihoduje od prodaja igrača, nekada i više nego što troši, pritom je osvojio četiri titule prvaka Evrope u proteklih pet sezona, o marketinškim aktivnostima da ne govorimo. Real je navodno spremio 372.000.000 evra za naredna dva prelazna roka. Najkasnije do početka iduće sezone Florentino Perez želi da dovede jednog ili dvojicu novih galaktikosa. Iznos od 190.000.000 već je u blagajni, a dodatnih 182.000.000 aktuelni šampion Evrope obezbedio je kod jedne španske banke uz jako niske kamate. Tim novcem je Real ovog leta pokušao da kupi Nejmara, zatim i Mbapea, ali ih je PSŽ odbio.

Da li će Real proći grupu? Skoro sigurno, verovatno kao prvoplasirani. Roma nije taj nivo, o Plzenju i CSKA je suvišno pričati. Da li će opet osvojiti "ušatog"? Teško. Real je na novom početku. Treba se navići na život bez Ronalda. Nema tolikog pritiska kao ranijih godina. Jer, pehari govore za sebe. Niko neće ni "a" reći Kraljevićima u slučaju da ova sezona ne bude uspešna kao prethodne.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar