Прича, ЛШ: ЦСКА - Све је исто, само "матораца" нема!

Армејци у новој сезони без Сергеја Игнашевића и браће Березуцки, али и даље имају шта да понуде.

Фудбал 19.09.2018 | 18:30
Прича, ЛШ: ЦСКА - Све је исто, само "матораца" нема!
Константност, скромност, стабилност, мудрост. Постулати на којима почива ЦСКА. 

Јесте Зенит богатији, Локомотива актуелни шампион, али ЦСКА је у овом веку најуспешнији руски клуб. Учесници групне фазе Лиге шампиона били су у последњих шест сезона, а ово ће им бити 11. пут у укупно 15. Сем четвртфинала у сезони 2009/2010 када их је избацио Интер, тадашњи шампион Европе, нису остварили велики резултат. Углавном су испадали у групи, али далеко од тога да су се брукали. ЦСКА је и први руски клуб који је освојио међународни трофеј када су у сезони 2004/2005 избацили Партизан и касније стигли до пехара УЕФА купа. Уосталом, сви се сећамо оног доминантног ЦСКА са нашим Милошем Красићем, Вагнером Лавом, Данијелом Карваљом, Дудуом...

Када смо рекли скромност, нисмо мислили у буквалном смислу. Јер где су Руси, ту је и лова, а новац је једна од пресудних ствари за стабилност клуба. Управо је просперитет ЦСКА почео почетком овог века када се променила власничка структура, односно када су мултинационалне компаније у сарадњи са руским Министарством одбране преузели главну реч у клубу. ЦСКА је имао богате спонзоре, неко време и СибнефтРомана Абрамовича, после и ВТБ банку. 

Међутим, сам клуб послује веома скромно, стрпљиво, марљиво и упорно. Никада нећете видети да се ЦСКА размахује неким милионима, преплаћује играче и бахати. Наравно, говоримо у контексту самог европског крема. Све се ради са планом и разлогом. Пример из последњег прелазног рока најбоље осликава мудру политику Армејаца. ЦСКА је прошле сезоне имао проблема са нападом, Витињо је био најбољи стрелац, иако је више крило, па се Виктор Гончаренко окретао експериментима са Понтус Вернбломом као најистуренијем играчу. Витињо је на крају за 10.000.000 отишао у Фламенго, а ЦСКА довео капиталца - Абела Ернандеза. У теорији - за џабе. Јер Уругвајац је дебело наплатио чињеницу да је слободан агент. Потписао је за ЦСКА фантастичан трогодишњи уговор вредан 3.000.000 евра нето по сезони. Плус бонус за потпис од 5.000.000 евра. За три сезоне у Москви ће инкасирати 14.000.000 европских новчаница. Ипак, Ернандез се повредио у седмом колу тамошњег првенства и одсуствоваће месечак дана са терена. Досад је на шест утакмица дао два гола, уписао једну асистенцију и наслутио да ће бити велико појачање.

Дакле, није да ЦСКА не троши, само то ради паметно и са стратегијом. Да не говоримо о томе да боје Армејаца "читаву вечност" бране или су бранили Игор Акинфејев, Сергеј Игнашевић, браћа Березуцки... Сви се они "знају у душу". На стотине утакмица одиграли су заједно. Биће занимљиво видети како ће ЦСКА спровести смену генерација јер је последња тројка окачила копачке о клин те, поред Витиња, Александар Головин дигао сидро потписавши за Монако. ЦСКА је од овог трансфера инкасирао 30.000.000, али није трошио претерано, већ је куповао на ситно. Дошли су релативно непознати и просечни играчи на које је утрошено свега 12.200.000 евра. Иван Обљаков (Уфа, 4.000.000), Арнор Сигурдсон (Норчепинг, 4.000.000), Хордур Магнусон (Бристол Сити, 2.800.000), Такума Нишимура (Вегалта Сендаи, 1.000.000),Јака Бијол (Рудар Велење, 400.000). Ако погледамо у историју, није искључено да неко од ових анонимуса за коју годину залуди мало веће зверке. Такође, Никола Влашић је дошао на позајмицу из Евертона, као и Родриго Бекао из Баије, Илзат Ахметов за џабе... 

Не треба заборавити ни младог Фјодора Чалова. Много се очекује од њега. Колико је напредовао довољно говори податак да је у новој сезони Премијер лиге постигао шест голова, исто онолико колико прошле, односно претпрошле сезоне. У ЦСКА верују у Чалова. Кажу да је сазрео (колико год је то могуће јер дечко има 20 година), "апдејтовао", да је озбиљнији, убојитији... Можда сведочимо рађању нове звезде. 

Када је реч о групи, тешко је очекивати да ће ЦСКА проћи даље. Реал Мадрид свакако је фаворит број један, иако пролази кроз транзициони период услед одласка Кристијана Роналда у Јувентус, а и Рома је по квалитету изнад Московљана. Међутим, последња дешавања у римском клубу вероватно су улила наду Гончаренкуи његовим пуленима да ипак могу да помрсе рачуне фаворитима и некако се домогну другог места. Све је могуће, али за ЦСКА је реалност треће место, односно Лига Европе. Све преко тога била би премија. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар