Priča, LŠ: CSKA - Sve je isto, samo "matoraca" nema!

Armejci u novoj sezoni bez Sergeja Ignaševića i braće Berezucki, ali i dalje imaju šta da ponude.

Fudbal 19.09.2018 | 18:30
Priča, LŠ: CSKA - Sve je isto, samo "matoraca" nema!
Konstantnost, skromnost, stabilnost, mudrost. Postulati na kojima počiva CSKA. 

Jeste Zenit bogatiji, Lokomotiva aktuelni šampion, ali CSKA je u ovom veku najuspešniji ruski klub. Učesnici grupne faze Lige šampiona bili su u poslednjih šest sezona, a ovo će im biti 11. put u ukupno 15. Sem četvrtfinala u sezoni 2009/2010 kada ih je izbacio Inter, tadašnji šampion Evrope, nisu ostvarili veliki rezultat. Uglavnom su ispadali u grupi, ali daleko od toga da su se brukali. CSKA je i prvi ruski klub koji je osvojio međunarodni trofej kada su u sezoni 2004/2005 izbacili Partizan i kasnije stigli do pehara UEFA kupa. Uostalom, svi se sećamo onog dominantnog CSKA sa našim Milošem Krasićem, Vagnerom Lavom, Danijelom Karvaljom, Duduom...

Kada smo rekli skromnost, nismo mislili u bukvalnom smislu. Jer gde su Rusi, tu je i lova, a novac je jedna od presudnih stvari za stabilnost kluba. Upravo je prosperitet CSKA počeo početkom ovog veka kada se promenila vlasnička struktura, odnosno kada su multinacionalne kompanije u saradnji sa ruskim Ministarstvom odbrane preuzeli glavnu reč u klubu. CSKA je imao bogate sponzore, neko vreme i SibneftRomana Abramoviča, posle i VTB banku. 

Međutim, sam klub posluje veoma skromno, strpljivo, marljivo i uporno. Nikada nećete videti da se CSKA razmahuje nekim milionima, preplaćuje igrače i bahati. Naravno, govorimo u kontekstu samog evropskog krema. Sve se radi sa planom i razlogom. Primer iz poslednjeg prelaznog roka najbolje oslikava mudru politiku Armejaca. CSKA je prošle sezone imao problema sa napadom, Vitinjo je bio najbolji strelac, iako je više krilo, pa se Viktor Gončarenko okretao eksperimentima sa Pontus Vernblomom kao najisturenijem igraču. Vitinjo je na kraju za 10.000.000 otišao u Flamengo, a CSKA doveo kapitalca - Abela Ernandeza. U teoriji - za džabe. Jer Urugvajac je debelo naplatio činjenicu da je slobodan agent. Potpisao je za CSKA fantastičan trogodišnji ugovor vredan 3.000.000 evra neto po sezoni. Plus bonus za potpis od 5.000.000 evra. Za tri sezone u Moskvi će inkasirati 14.000.000 evropskih novčanica. Ipak, Ernandez se povredio u sedmom kolu tamošnjeg prvenstva i odsustvovaće mesečak dana sa terena. Dosad je na šest utakmica dao dva gola, upisao jednu asistenciju i naslutio da će biti veliko pojačanje.

Dakle, nije da CSKA ne troši, samo to radi pametno i sa strategijom. Da ne govorimo o tome da boje Armejaca "čitavu večnost" brane ili su branili Igor Akinfejev, Sergej Ignašević, braća Berezucki... Svi se oni "znaju u dušu". Na stotine utakmica odigrali su zajedno. Biće zanimljivo videti kako će CSKA sprovesti smenu generacija jer je poslednja trojka okačila kopačke o klin te, pored Vitinja, Aleksandar Golovin digao sidro potpisavši za Monako. CSKA je od ovog transfera inkasirao 30.000.000, ali nije trošio preterano, već je kupovao na sitno. Došli su relativno nepoznati i prosečni igrači na koje je utrošeno svega 12.200.000 evra. Ivan Obljakov (Ufa, 4.000.000), Arnor Sigurdson (Norčeping, 4.000.000), Hordur Magnuson (Bristol Siti, 2.800.000), Takuma Nišimura (Vegalta Sendai, 1.000.000),Jaka Bijol (Rudar Velenje, 400.000). Ako pogledamo u istoriju, nije isključeno da neko od ovih anonimusa za koju godinu zaludi malo veće zverke. Takođe, Nikola Vlašić je došao na pozajmicu iz Evertona, kao i Rodrigo Bekao iz Baije, Ilzat Ahmetov za džabe... 

Ne treba zaboraviti ni mladog Fjodora Čalova. Mnogo se očekuje od njega. Koliko je napredovao dovoljno govori podatak da je u novoj sezoni Premijer lige postigao šest golova, isto onoliko koliko prošle, odnosno pretprošle sezone. U CSKA veruju u Čalova. Kažu da je sazreo (koliko god je to moguće jer dečko ima 20 godina), "apdejtovao", da je ozbiljniji, ubojitiji... Možda svedočimo rađanju nove zvezde. 

Kada je reč o grupi, teško je očekivati da će CSKA proći dalje. Real Madrid svakako je favorit broj jedan, iako prolazi kroz tranzicioni period usled odlaska Kristijana Ronalda u Juventus, a i Roma je po kvalitetu iznad Moskovljana. Međutim, poslednja dešavanja u rimskom klubu verovatno su ulila nadu Gončarenkui njegovim pulenima da ipak mogu da pomrse račune favoritima i nekako se domognu drugog mesta. Sve je moguće, ali za CSKA je realnost treće mesto, odnosno Liga Evrope. Sve preko toga bila bi premija. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar