Прича, ЛШ: Манчестер јунајтед - Енигма!

Врело лето на Театру снова? Ништа ново када је ту Жозе Мурињо. Тешко је наћи праве речи за оно што се дешавало у Манчестер јунајтеду овог лета. Мурињо је имао своје амбиције, снове и планове, а на крају га је дочекало - расуло. Свега две праве куповине, незадовољство Пола Погбе и Антонија Марсијала, те рупе на две критичне позиције.

Фудбал 19.09.2018 | 17:00
Прича, ЛШ: Манчестер јунајтед - Енигма!
Када Манчестер јунајтед улази у нову сезону, циљеви су увек постављени на - титуле, титуле, титуле. Ма колико то било реално или не. Клуб таквог реномеа себи не сме да дозволи ништа мање од борбе за пехаре на свим фронтовима.

Нема дилеме да ће се и ове сезоне тражити максимум, иако манчестерски брод већ у раној фази сезоне шамарају таласи. Од пењања на кров Европе до, навијачима много важнијег, доласка на трон Премијер лиге. То се тражи. И све је то у реду, само - да ли је Манчестер јунајтед способан да тако нешто заиста оствари?

Оно што је Манчестер јунајтед од краја ере непоновљивог сер Алекса Фергусона „красило“ јесте јаз између жеља и реалности. Наравно, очекивања јавности, публике, управе и свих релевантних фактора у црвеном делу Манчестера била су увек изнад реалних способности генерација у последњих пет година, као и играча који кроз Олд Трафорд пролазе као кроз железничку станицу. Није ни време, ни место дискутовати о томе када је све пошло дођавола, јер Манчестер јунајтед и Жозе Мурињо имају својих брига које су много актуелније.

Врело лето на Театру снова? Ништа ново када је ту Жозе Мурињо. Тешко је наћи праве речи за оно што се дешавало у Манчестер јунајтеду овог лета. Мурињо је имао своје амбиције, снове и планове, а на крају га је дочекало - расуло. Свега две праве куповине, незадовољство Пола Погбе и Антонија Марсијала, те рупе на две критичне позиције.

Упућени тврде да га је у целом послу бушио први оперативац Ед Вудворд јер му није обезбедио жељена појачања у одбрани и на крилу. Кружи и прича да играчи више не падају на Мурињов шарм и да су престали да трче за њим као затрескане шипарице за згодним момком, али Жозе је успео да демантује своје критичаре. Не само што је по почетку сезоне добио наклоност публике, већ ју је натерао да окрене леђаВудворду и стане уз Португалца - безусловно.

„Ништа нисам научио из ових припрема! Знам ко су Ерера, Мата и Санчез. Знам ко су клинци који носе дрес Јунајтеда и знам да им треба времена да одрасту. Знам да су моји играчи дали све од себе и да смо последњих 15 минута били мртви, а онда они уведу Тонија Кроса, Асенсија или Иска. Искрено сам помислио да нећемо да издржимо, али су се момци борили и издржали. Из тактичког аспекта, овај резултат не значи ништа“.

Овом је изјавом Мурињо затворио припремну утакмицу против Реала, а само неколико дана раније је након пораза од Ливерпула отворио фронт саВудвордом. Ипак, претходна изјава може донекле да сумира пословање Манчестер јунајтеда овог лета. Много хтели, много започели - а резултата нигде.

Не само што Јунајтед мора да се бори против озбиљних ала енглеског и европског фудбала, већ су и клупски односи унутар система озбиљно пољуљани. Не само са Вудвордом. Одавно се шушка о тихом рату измеђуМуриња и прве звезде Пола Погбе, који је наводно био спреман да оде још овог лета. Када имате такву радну средину, тешко је очекивати праве успехе.

У Јунајтеду се, суштински, ништа није битно променило. Један од најбољих голмана света Давид Де Хеанеће имати алтернативу, иако ће Серхио Ромеро покушати да се избори за сваки минут на терену. Антонија Валенсију не мазе године, иако је и даље први избор крај десне аут линије. Купљен је Диого Далот у помало зачуђујућем трансферу за нешто више од 20.000.000 евра, али некадашњи играч Порта није још спреман за велики изазов Премијер лиге, нити да понесе велики терет на својим леђима. Останак Матеа Дармијана после целог лета драме и бирања између Јувентуса, Интера, Милана и осталих такође је многе изненадио. Али,Мурињо ту има човека способног да покрије све позиције у одбрани.

Ерик Баји и Виктор Линделеф су годину старији, али то не задовољава Муриња. Он је хтео да мења ствари у одбрани, имао је на нишану Тобија Алдервеирелда, Харија Мегвајера, па и Леонарда Бонућија и Дијега Година, Јерија Мину, Џерома Боатенга... Али, све је пропало због тога што је Ед Вудворд мислио да су играчи с листе - прескупи. Због тога Мурињо није успео да се реши Криса Смолинга и Фила Џоунса, иако је то радо хтео, Маркос Рохо се опоравио од повреде и ту је конкуренција велика, али јасно - недовољно квалитетна.

Повреда Лука Шоа је шокирала све у клубу, али срећа за Муриња па је ту Ешли Јанг који је иза себе оставио најбољу сезону у каријери. Мурињо је био вољан да Шоу пружи другу шансу, али је повреда учинила своје. Дакле, у одбрани је све остало готово исто.

Немања Матић и Пол Погба су остварили солидну конекцију током последњих годину дана, али не онакву какву су очекивали у и око клуба. Очарао је јавност својим потезима млади Скот Мектоминај, али је од Матићевогизласка из повреде нестао. Зачуђујуће, остао је Маруан Фелаини, иако је Јунајтед у међувремену купио Бразилца Фреда из Шахтјора као највеће појачање за готово 60.000.000 евра. Фелаини не само да је остао, већ редовно игра. Андер Ерера је с правом незадовољан и жели да оде, јер га опет гуше са свих страна и јасно је да ће опет бити жртвован.

Да није дошао Фред као неко ко може да повеже одбрану и напад, буде сигуран с лоптом и допринесе дефанзивној игри, Јунајтед би остао на истим играчима и у везном реду. Фред је практично једино право појачање Јунајтеда овог лета. Мурињо је и сам рекао да више не може да замисли тим без Фреда, а атипично за Португалца, коначно је додао мало самбе у стартну поставу.

Клуб се, реално, отарасио само Дејлија Блинда, кога је Ајакс добро платио - 16.000.000 евра. Ето, везни ред је остао без Мајкла Керика, који је постао део Мурињовог стручног штаба, али он дуже време није имао никакав утицај на игру. Хуан Мата је све мање на терену, иако у њему има још барута и жеље, Маркус Рашфорд се и даље тражи... Мука.

После штопера, место на десном крилу остало је - непопуњено. У срцу одбране Мурињо бар има опције, на десном крилу их нема! Бар не праве, класичне опције. Ту је највише профитирао Џеси Лингард, иако је природно лево крило. Побегао је од Алексиса Санчеза и нашао своју срећу на супротном боку. Такође, минуте скупља и од незадовољног Марсијала, који је хтео да оде и чинио све да би се то десило, а на крају је остао празних шака. Челси, Интер, Милан, Монако... Сви су имали неких других жеља на крају. Марсијалдобија прилику на кашичицу, више зато што мора, јер Мурињо нема коме више да понуди то место на десној страни. А, хтео је Мурињо многе. Од Шаћирија, преко Лозана, Вилијана... То су само неки који су се помињали.

Како ствари стоје, чини се да је Мурињо кључну куповину за лето обавио још на зиму када је довеоАлексиса из Арсенала. Санчез је претходних година на Емирејтсу био потентна нападачка опција, али је у Јунајтеду изгубио препознатљиву сигурност и почео да бледи. Није имао добру полусезону, свега три гола на осамнаест утакмица откако је дошао, зато је сада у обавези да направи два корака напред. Много проблема има и на релацији са Погбом, јер њих двојица тешко успевају да се уклопе у постојећи систем јер обојица траже лопту.

Зато ће највећи изазов за Муриња бити да оспособи Алексиса да буде на нивоу најбољих дана у Арсеналу, а да уједно извуче најбоље из Погбе. Он је дивље природе, својеглав, не жели много да се привикава на друге, већ да други науче да живе с њим. Има својих бубица, али исто тако једним потезом може да реши утакмицу. Ако Мурињо буде успео да пређе преко свог ега и успостави позитиван контакт с Погбом, сезона би могла да буде добра. Али, то је заиста велики посао.

Позитивна ствар од почетка сезоне је - Ромелу Лукаку. Белгијанац је одлично стартовао, постигао четири гола на пет утакмица, мада резултати нису у равни са његовим учинком. Јунајтед опет просипа бодове против, објективно, слабијих тимова и не успева да пронађе жељени континуитет.

Због свега набројаног ова сезона биће права енигма. Шта су домети Манчестер јунајтеда? То нико не зна. Али, групну фазу Лиге шампиона мора да се прође. Јувентус је, бар на папиру, сада за класу испред, Валенсија ће бити прави такмац у борби за друго место, док ће Јанг Бојс бити колатерална штета.

Како се ништа није мењало у односу на прошлу годину, а требало је изменити доста тога, изгледније је да ће кола ићи надоле, пре него узлазном путањом...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар