Priča, LŠ: Mančester junajted - Enigma!

Vrelo leto na Teatru snova? Ništa novo kada je tu Žoze Murinjo. Teško je naći prave reči za ono što se dešavalo u Mančester junajtedu ovog leta. Murinjo je imao svoje ambicije, snove i planove, a na kraju ga je dočekalo - rasulo. Svega dve prave kupovine, nezadovoljstvo Pola Pogbe i Antonija Marsijala, te rupe na dve kritične pozicije.

Fudbal 19.09.2018 | 17:00
Priča, LŠ: Mančester junajted - Enigma!
Kada Mančester junajted ulazi u novu sezonu, ciljevi su uvek postavljeni na - titule, titule, titule. Ma koliko to bilo realno ili ne. Klub takvog renomea sebi ne sme da dozvoli ništa manje od borbe za pehare na svim frontovima.

Nema dileme da će se i ove sezone tražiti maksimum, iako mančesterski brod već u ranoj fazi sezone šamaraju talasi. Od penjanja na krov Evrope do, navijačima mnogo važnijeg, dolaska na tron Premijer lige. To se traži. I sve je to u redu, samo - da li je Mančester junajted sposoban da tako nešto zaista ostvari?

Ono što je Mančester junajted od kraja ere neponovljivog ser Aleksa Fergusona „krasilo“ jeste jaz između želja i realnosti. Naravno, očekivanja javnosti, publike, uprave i svih relevantnih faktora u crvenom delu Mančestera bila su uvek iznad realnih sposobnosti generacija u poslednjih pet godina, kao i igrača koji kroz Old Traford prolaze kao kroz železničku stanicu. Nije ni vreme, ni mesto diskutovati o tome kada je sve pošlo dođavola, jer Mančester junajted i Žoze Murinjo imaju svojih briga koje su mnogo aktuelnije.

Vrelo leto na Teatru snova? Ništa novo kada je tu Žoze Murinjo. Teško je naći prave reči za ono što se dešavalo u Mančester junajtedu ovog leta. Murinjo je imao svoje ambicije, snove i planove, a na kraju ga je dočekalo - rasulo. Svega dve prave kupovine, nezadovoljstvo Pola Pogbe i Antonija Marsijala, te rupe na dve kritične pozicije.

Upućeni tvrde da ga je u celom poslu bušio prvi operativac Ed Vudvord jer mu nije obezbedio željena pojačanja u odbrani i na krilu. Kruži i priča da igrači više ne padaju na Murinjov šarm i da su prestali da trče za njim kao zatreskane šiparice za zgodnim momkom, ali Žoze je uspeo da demantuje svoje kritičare. Ne samo što je po početku sezone dobio naklonost publike, već ju je naterao da okrene leđaVudvordu i stane uz Portugalca - bezuslovno.

„Ništa nisam naučio iz ovih priprema! Znam ko su Erera, Mata i Sančez. Znam ko su klinci koji nose dres Junajteda i znam da im treba vremena da odrastu. Znam da su moji igrači dali sve od sebe i da smo poslednjih 15 minuta bili mrtvi, a onda oni uvedu Tonija Krosa, Asensija ili Iska. Iskreno sam pomislio da nećemo da izdržimo, ali su se momci borili i izdržali. Iz taktičkog aspekta, ovaj rezultat ne znači ništa“.

Ovom je izjavom Murinjo zatvorio pripremnu utakmicu protiv Reala, a samo nekoliko dana ranije je nakon poraza od Liverpula otvorio front saVudvordom. Ipak, prethodna izjava može donekle da sumira poslovanje Mančester junajteda ovog leta. Mnogo hteli, mnogo započeli - a rezultata nigde.

Ne samo što Junajted mora da se bori protiv ozbiljnih ala engleskog i evropskog fudbala, već su i klupski odnosi unutar sistema ozbiljno poljuljani. Ne samo sa Vudvordom. Odavno se šuška o tihom ratu izmeđuMurinja i prve zvezde Pola Pogbe, koji je navodno bio spreman da ode još ovog leta. Kada imate takvu radnu sredinu, teško je očekivati prave uspehe.

U Junajtedu se, suštinski, ništa nije bitno promenilo. Jedan od najboljih golmana sveta David De Heaneće imati alternativu, iako će Serhio Romero pokušati da se izbori za svaki minut na terenu. Antonija Valensiju ne maze godine, iako je i dalje prvi izbor kraj desne aut linije. Kupljen je Diogo Dalot u pomalo začuđujućem transferu za nešto više od 20.000.000 evra, ali nekadašnji igrač Porta nije još spreman za veliki izazov Premijer lige, niti da ponese veliki teret na svojim leđima. Ostanak Matea Darmijana posle celog leta drame i biranja između Juventusa, Intera, Milana i ostalih takođe je mnoge iznenadio. Ali,Murinjo tu ima čoveka sposobnog da pokrije sve pozicije u odbrani.

Erik Baji i Viktor Lindelef su godinu stariji, ali to ne zadovoljava Murinja. On je hteo da menja stvari u odbrani, imao je na nišanu Tobija Alderveirelda, Harija Megvajera, pa i Leonarda Bonućija i Dijega Godina, Jerija Minu, Džeroma Boatenga... Ali, sve je propalo zbog toga što je Ed Vudvord mislio da su igrači s liste - preskupi. Zbog toga Murinjo nije uspeo da se reši Krisa Smolinga i Fila Džounsa, iako je to rado hteo, Markos Roho se oporavio od povrede i tu je konkurencija velika, ali jasno - nedovoljno kvalitetna.

Povreda Luka Šoa je šokirala sve u klubu, ali sreća za Murinja pa je tu Ešli Jang koji je iza sebe ostavio najbolju sezonu u karijeri. Murinjo je bio voljan da Šou pruži drugu šansu, ali je povreda učinila svoje. Dakle, u odbrani je sve ostalo gotovo isto.

Nemanja Matić i Pol Pogba su ostvarili solidnu konekciju tokom poslednjih godinu dana, ali ne onakvu kakvu su očekivali u i oko kluba. Očarao je javnost svojim potezima mladi Skot Mektominaj, ali je od Matićevogizlaska iz povrede nestao. Začuđujuće, ostao je Maruan Felaini, iako je Junajted u međuvremenu kupio Brazilca Freda iz Šahtjora kao najveće pojačanje za gotovo 60.000.000 evra. Felaini ne samo da je ostao, već redovno igra. Ander Erera je s pravom nezadovoljan i želi da ode, jer ga opet guše sa svih strana i jasno je da će opet biti žrtvovan.

Da nije došao Fred kao neko ko može da poveže odbranu i napad, bude siguran s loptom i doprinese defanzivnoj igri, Junajted bi ostao na istim igračima i u veznom redu. Fred je praktično jedino pravo pojačanje Junajteda ovog leta. Murinjo je i sam rekao da više ne može da zamisli tim bez Freda, a atipično za Portugalca, konačno je dodao malo sambe u startnu postavu.

Klub se, realno, otarasio samo Dejlija Blinda, koga je Ajaks dobro platio - 16.000.000 evra. Eto, vezni red je ostao bez Majkla Kerika, koji je postao deo Murinjovog stručnog štaba, ali on duže vreme nije imao nikakav uticaj na igru. Huan Mata je sve manje na terenu, iako u njemu ima još baruta i želje, Markus Rašford se i dalje traži... Muka.

Posle štopera, mesto na desnom krilu ostalo je - nepopunjeno. U srcu odbrane Murinjo bar ima opcije, na desnom krilu ih nema! Bar ne prave, klasične opcije. Tu je najviše profitirao Džesi Lingard, iako je prirodno levo krilo. Pobegao je od Aleksisa Sančeza i našao svoju sreću na suprotnom boku. Takođe, minute skuplja i od nezadovoljnog Marsijala, koji je hteo da ode i činio sve da bi se to desilo, a na kraju je ostao praznih šaka. Čelsi, Inter, Milan, Monako... Svi su imali nekih drugih želja na kraju. Marsijaldobija priliku na kašičicu, više zato što mora, jer Murinjo nema kome više da ponudi to mesto na desnoj strani. A, hteo je Murinjo mnoge. Od Šaćirija, preko Lozana, Vilijana... To su samo neki koji su se pominjali.

Kako stvari stoje, čini se da je Murinjo ključnu kupovinu za leto obavio još na zimu kada je doveoAleksisa iz Arsenala. Sančez je prethodnih godina na Emirejtsu bio potentna napadačka opcija, ali je u Junajtedu izgubio prepoznatljivu sigurnost i počeo da bledi. Nije imao dobru polusezonu, svega tri gola na osamnaest utakmica otkako je došao, zato je sada u obavezi da napravi dva koraka napred. Mnogo problema ima i na relaciji sa Pogbom, jer njih dvojica teško uspevaju da se uklope u postojeći sistem jer obojica traže loptu.

Zato će najveći izazov za Murinja biti da osposobi Aleksisa da bude na nivou najboljih dana u Arsenalu, a da ujedno izvuče najbolje iz Pogbe. On je divlje prirode, svojeglav, ne želi mnogo da se privikava na druge, već da drugi nauče da žive s njim. Ima svojih bubica, ali isto tako jednim potezom može da reši utakmicu. Ako Murinjo bude uspeo da pređe preko svog ega i uspostavi pozitivan kontakt s Pogbom, sezona bi mogla da bude dobra. Ali, to je zaista veliki posao.

Pozitivna stvar od početka sezone je - Romelu Lukaku. Belgijanac je odlično startovao, postigao četiri gola na pet utakmica, mada rezultati nisu u ravni sa njegovim učinkom. Junajted opet prosipa bodove protiv, objektivno, slabijih timova i ne uspeva da pronađe željeni kontinuitet.

Zbog svega nabrojanog ova sezona biće prava enigma. Šta su dometi Mančester junajteda? To niko ne zna. Ali, grupnu fazu Lige šampiona mora da se prođe. Juventus je, bar na papiru, sada za klasu ispred, Valensija će biti pravi takmac u borbi za drugo mesto, dok će Jang Bojs biti kolateralna šteta.

Kako se ništa nije menjalo u odnosu na prošlu godinu, a trebalo je izmeniti dosta toga, izglednije je da će kola ići nadole, pre nego uzlaznom putanjom...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar