Суд: Референдум уставна одлука

Уставни Суд Македоније већином гласова данас је одлучио да не постоје уставне препреке за одржавање референдума о имену државе заказан за 30. септембар.

Регион 19.09.2018 | 14:14
Суд: Референдум уставна одлука
Седам од девет судија је гласало против приједлога судије извјестиоца Елене Гошеве да се стопирају све активности око референдума да Суд поведе поступак о, како је оцијенила, неуставној одлуци парламента о расписивању референдума.

Иницијативе за оцјену уставности те одлуке коју је парламент усвојио 30. јула, одвојено су поднијели мала ванпарламентарна странка Левица и невладина организација "Свјетски македонски конгрес".

Уставни суд Македоније, како је објављено, "није изразио сумњу у неуставност и незаконитост одлуке" о расписивању референдума на којем 30. септембра грађани треба да се изјасне "да ли су за чланство у ЕУ и НАТО са прихватањем Договора Македоније и Грчке".

Договором о рјешавању двоиподеценијског македонско-грчког спора око имена Македонија, који су у јулу постигле владе Зорана Заева и Алексиса Ципраса, предвиђена је промјена имена Македоније у Сјеверна Македонија, уз гаранције македонског националног идентитета, језика и културе. ;

Успјешан референдум и уставне промјене које гарантују промијену имена државе у Сјеверна Македонија, услов су за македонске интеграције у ЕУ и НАТО.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар