Срби годишње попију 9,1 литар алкохола

Сваки грађанин Србије старији од 15 година годишње у просеку попије 9,1 литар алкохола, последњи су подаци Светске здравствене организације.

Здравље 19.09.2018 | 13:02
Срби годишње попију 9,1 литар алкохола
Иза нас су грађани Црне Горе, који у просеку попију по 6,6 литара алкохола. На трећем месту у региону по конзумацији алкохола је Албанија, чији грађани у просеку годишње попију 4,5 литара, док је пола литра мања потрошња у Босни и Херцеговини.

Најмање у региону пију Македонци, који годишње конзумирају 1,1 литар алкохолног пића.

Што се тиче света, рекордери су у Литванији, где је потрошња чак 15,2 литра по глави становника, а најмање се пије у Таџикистану и то 0,3 литра.

Истраживање које је СЗО урадила, показало је да су највећи конзументи алкохола били у Белорусији. Грађани ове државе просечно су прошле године попили 17 литара алкохола.

У 2017. години, одмах за њима су и биле њихове комшије, становници земаља источне Европе, али и централне.

Бар што се нас тиче, конзумација алкохола се смањила у односу на прошлу годину. наиме, прошлогодишње истраживање показало да су током 2017. године Срби по глави становника годишње пили 12,5 литара алкохола.

А шта се дешава нашем организму када престанемо да пијемо? Наиме, након што престанемо да пијемо, тело доживљава препород. Обнављају се ћелије и крви и јетре, боље спавамо и боље изгледамо. Проверите како то изгледа када престанете да пијете...

Након 24 сата

Током 24 сата од опијања осећаћете презнојавање или дрхтање, а у врло ретким случајевима могући су и напади. Тело почиње да се чисти од алкохола, ниво шећера ће се нормализовати и почећете нормално да функционишете. Осећаћете се боље и мање ћете бити депресивни.

Након недељу дана

Алкохол је врло лош за сан. Иако вам се чини да уз понеку чашицу лакше заспите, ова намирница дугорочно омета сан. Такође је диуретик и подстиче тело на то да се реши вишка течности путем знојења и урина, због чега може да се деси да се пробудите у по ноћи изузетно жедни. Али, након што престанете да пијете, сан ће се поправити већ након недељу дана, пише Дејли мејл.

Након две недеље

Алкохол иритира стомак и узрокује горушицу која се неће јављати након што престанете да пијете. Он уједно садржи и много скривених калорија. Нпр. велика чаша вина садржи 228 калорија које додајете својој вечери, а да ни не знате. Након што престанете да пијете, ако будете бар мало вежбали, вероватно ћете изгубити килограме.

Након месец дана

Изгледаћете боље, а то ћете највише приметити на својој кожи. Алкохол је врло штетан за кожу јер је чини мање еластичном. Ако престанете да пијете, спречићете и прерано старење коже.

Након 4-8 недеља

Ваша јетра ће се опоравити и почеће боље да ради. Највећи њен непријатељ је управо алкохол. Претерано опијање може да води ка тихој болести, тзв. алкохолном хепатитису. У почетку је нећете ни приметити, али ако пређе у цирозу, која је опасна и дуготрајна болест, последице ће постати видне.

Већ неколико чаша вина на дан од 175 мл на две до три недеље може да доведе до развоја масне јетре код жена. Тада јетра глукозу претвара у масноћу. Алкохол мења начин на који јетра прерађује масноћу, а ако га је превише, ћелије јетре постају "пуне масти". Ако престанете да пијете, већ након пар недеља јетра ће почети да одбацује вишак масти. Ако јетра није превише оштећена, може да се опорави већ за четири до осам недеља.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

.

20.09.2018 18:35

Мало је то, ја попијем толико за месец. Пију Срби много више од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не Контам

21.09.2018 14:46

Ја Богами пијем ракију и пиво а ово су неке опасне будале сто пију алкохол.

ОДГОВОРИТЕ