ЛШ: Ливерпул бољи од ПСЖ-а, Атлетико од Монака! И још...

ПСЖ надокнадио 0:2 на Енфилду, Фирмино срушио "Свеце" у 92! Фудбалери Ливерпула савладали су ПСЖ 3:2 у спектакуларном мечу на старту нове сезоне Лиге шампиона.  Фирмино бржи од пиштаљке! Ливерпул против Пари сен Жермена испустио вођство од 2:0, па у судијској надокнади времена ипак стигао до сва три бода.  Атлетико прочитан? Није још. . . Монако је баш у проблему, Галатасарај сломио Локомотиву, Шалке није могао после два пенала Порта! Коста и Хименез оверили победу Рохибланкоса у Кнежевини, Бриж извукао велики бод против Дортмунда.

Фудбал 18.09.2018 | 23:24
ЛШ: Ливерпул бољи од ПСЖ-а, Атлетико од Монака! И још...
Лако је кад имаш Фирмина! Свеци се распали у 92. минуту! ПСЖ пао на Енфилду у последњим тренуцима у дербију групе Ц - 3:2 (2:1).

"Свеци" су успели да надокнаде два гола заостатка из првих пола сата утакмице, али су у надокнади времена остали празних шака на Енфилду.

Јунак "редса" је у 92. минуту био Бразилац Роберто Фирмино, сјајним голом након што је са два лажњака избацио Маркињоса.

Ливерпул је почео меч фуриозним нападима, домаћин је "торпедовао" гол ПСЖ преко Ван Дајка, Милнера и Гомеса у првих 15 минута, да би тек у 17. "Свеци" одговорили преко Нејмара.

Уследило је мирних 15-ак минута, а онда "блицкриг" Ливерпула и два гола за шест минута. Прво је Данијел Стариџ сјајним ударцем главом донео вођство, да би у 36. минуту Џејмс Милнер савладао Ареолу са беле тачке, након фаула Берната над Александер-Арнолдом.

Међутим, пет минута пре полувремена ПСЖ се враћа у "живот" захваљујући Томасу Менијеу, који користи одбитак и прецизним ударцем уз десну стативу смањује на 1:2 пред одмор.

У другом полувремену је пао темпо игре, Ливерпул је контролисао ритам, али није било узбуђења пред головима. Тако се играло до последњих пола сата када су се два тима опет разиграла.

Пробудио се и Мохамед Салах, али ни он ни Стариџ нису успели да опет савладају Ареолу. Осам минута пре краја фантастичну прилику је после велеслалома себи створио Мане, али је лопта прозујала поред стативе у гол аут.

Већ у следећем нападу је уследила сурова казна. Нејмар је промешао везни ред и одбрану Ливерпула, а онда испред казненог простора одложио лопту до Мбапеа који лако матира Алисона.

Многи су већ видели поделу бодова, када је у 92. минуту бљеснуо резервиста Фирмино, који због повреде ока замало није пропустио меч. Надмурио је земљака Маркињоса и донео велика три бода "редсима".

У мечу Ливерпула и Пари сен Жермена очекивани "пљусак" голова и после драме у финишу победа актуелног вицешампиона Европе - 3:2 (2:1)!

Утакмицу је у 92. минуту решио Роберто Фирмино, који је у казненом простору "изломио" Маркињоша и искоса са десне стране послао савршену дијагоналу. Томе је претходила изгубљена лопта Килијана Мбапеа на половини гостију.

Најбољи млади играч Мундијала у Русији је непуних 10 минута раније искористио сличну грешку Мохамеда Салаха да изједначи на 2:2, али испоставило се да то није био коначан резултат.

"Редси" су са три бода сами на челу табеле Ц групе, испред Наполија и Црвене звезде са по једним, односно ПСЖ који је без бодова.

За 15 дана у оквиру другог кола састаће се ПСЖ - Звезда и Наполи - Ливерпул.

Ливерпул је повео 2:0, па дозволио прваку Француске да уз мало среће преполови заостатак и оде на полувреме са "активним" резултатом - 2:1!

Први је мрежу затресао Данијел Стариџ, кога је Јирген Клоп убацио у стартну поставу уместо "ровитог" Фирмина. Центрирао је Робертсон са левог крила, Тијаго Силва био је "кратак" у скоку, након чега је Стариџу остало само да реализује идеалну прилику.

Убрзо је Ливерпул дуплирао предност, после неопрезног старта Хуана Берната, недавно пристиглог из Бајерна. Шпанац је потпуно непотребно саплео Вајналдума, а Џејмс Милнер у свом стилу, веома прецизно, извео ударац са 11 метара.

За разлику од прошлосезонских утакмица против Манчестер ситија и Роме, када је на полувремену имао капиталних 3:0, односно 2:0, овог пута је Ливерпул дозволио ривалу да се брзо врати у живот.

Центрирана лопта погодила је у ногу Робертсона и одбила се до Томаса Менијеа, који је спремно ухватио волеј и оставио Алисона без шансе да одбрани.

У наставку је Ливерпул врло добро контролисао меч, имао је и поништен гол (Мохамед Салах) због Стариџовог фаула над голманом, да би у 83. минуту Парижани стигли до изједначења.

Кумовао је томе Салах лошим додавањем на око 40 метара од свог гола, након чега се ка голу стуштио Нејмар. Лопта му је побегла, али је срећно дошла до Килијана Мбапеа и 19-годишњи нападач је рутински пласирао ударац поред истрчалог Алисона - 2:2!

Каква драма и каква победа Ливерпула у дербију вечери на Енфилду. Оживео је ПСЖ у самом финишу захваљући Килијану Мбапеу, али је опет сурово поражен са 3:2, поготком Роберта Фирмина у 92. минуту. Срећно, али после свега мора се то рећи заслужено.   

Јирген Клоп је био бољи од некадашњег сарадника и наследника у Мајнцу и Дортмунду Томаса Тухела, али ће морати да скрене пажњу својим момцима јер би у овако тешкој групи Ц киксеви као овај који се спремао вечерас били кобни по даљи пласман. Јер, претило је да Свеци оду кући са бодом у џепу, да бразилски велемајстор није све сам урадио у ндокнади.

Ухватио је лопту на десном крилу, ломио и финитирао фудбалере ПСЖ-а и онда лукавим ударцем сервирао изненађење голману Алфонсу Ареоли и разгалио препуни Енфилд Роуд. Сурово по Парижане који су већ видели себе као непоражене после сјајног детаља из 83. минута. Индиспонирани Мохамед Салах је изгубио лопту,Нејмар кренуо у контру и изгубио је, а она срећно дошла до Мбапеа који је рутински матирао Алисона за 2:2.

Била је то казна за Ливерпул после сијасета пропуштених шанси у другом полувремену, а иако смо гледали леп и отворен меч мора се рећи да је домаћин био много бољи у већем делу меча. Од старта је Ливерпул жестоко нагазио Свеце, ређали су се напади и прилике пред голом Алфонса Ареоле, али добре прилике Ван Дајка, Милнера и Гомеза остале су неискоришћене. Кад се отргао притиска, париски тим је запретио прекоНејмара и Каванија у 17. минуту, али је и Алисон био на месту.

Ливерпул је отворио голгетерски конто у 30. минуту. После добрих акција и центаршутева у шеснаестерац гостију, Робертсон је идеално послужио Стариџа, а овај главом мајсторски матирао немоћног голмана гостију. И ту је Клоп показао колико је другачији од свих. Није се повукао већ тражио наставак стварно брзог фудбала, а после прекршаја Берната над Вајналдумом домаћин је добио прилику да увећа предсност са беле тачке. Наравно, Милнер је био непогрешив у 36. минуту за 2:0.

Али, успео је ПСЖ да се врати у правом тренутку. После, наизглед обичног напада лопта је чудесно после одбитка стигла до Томе Менијеа, а Белгијанац показао да је вероватно најбољи најпотцењенији бек у европском фудбалу. Сваки пут се десни бек нађе на правом месту у право време и вечерас је још једном то показао.

Зашто је ПСЖ био слабији у овом дербију од очекиваног, и није на нивоу издања из ранијих сезона, показаће анализа. Треба рећи да је за то можда заслужна и чеињеница да је Трент Александер Арнолд спаковао у џеп немоћног Нејмара који је тешко долазио до даха, а ово дефинитвно није било вече првих звезда пошто се и бескрвни Мохамед Салах тешко кретао и долазио до даха.

Зато су морали утакмицу да решавају Мбапе и Фирмино, а срећнији је после свега на крају био Ливерпул, који је победом можда и отежао Звезди посао у следећем колу, пошто ће Парижани морати да траже прве бодове у Лиги шампиона против Београђана кроз две недеље. 

Атлетико прочитан? Није још... Монако је баш у проблему, Галатасарај сломио Локомотиву, Шалке није могао после два пенала Порта! Коста и Хименез оверили победу Рохибланкоса у Кнежевини, Бриж извукао велики бод против Дортмунда.

Лига шампиона се вратила са стилом! Атлетико је био мртав накратко, али је онда показао сирову моћ, Галатасарај је направио велику ствар победом над Локомотивом, док је Дортмунд на мишиће успео да сломи отпор Брижа! Шалке је био јако близу тријумфа, али је Порто тек после другог пенала успео да узме бод.

Стадион Луј ИИ био је поприште једне од најзанимљивијих утакмица пве вечери. Монако је добро почео, али је Атлетико Мадрид ипак додао гас и окренуо резултат у само петнаест минута - 2:1 (2:1). Изгледало је као да је Монако успео да прочита Атлетико и додатно продуби јаз у игри Рохибланкоса с почетка сезоне. Била је то само грешка у процени. Атлетико је одиграо тачно онолико колико је било потребно да зграби предност и рутински је сачува до краја утакмице. 

Много тога дешавало се у периоду од 18. до 45. минута, када су виђени сви голови на мечу. Монако је одлучио да се послужи Атлетиковим рецептом и нешто агресивнијом, мушком игром, с јаким физичким приступом и то је брзо дало резултат. Самуел Грандсир је искористио велику гужву у казненом простору и затресао мрежу Јана Облака. Али, од тог момента Атлетико је преузео контролу утакмице и направио неколико паметних ствари.

Како је само лако изгледала акција код првог гола Атлетика. Антоан Гризман је у маниру најбољих визионара изградио ситуацију за Дијега Косту и омогућио му да поравна резултат. Када је стигао до првог, Атлетико је желео и други гол, а до истог је и стигао у надокнади времена. Овог пута сарадњу су остварилиКоке и Хозе Хименез, који је после одличног корнера с десне нападачке стране јаким хицем главом разбио бедем Монака.

Готово невероватно, али у наставку утакмице није виђена ниједна озбиљна акција на обе стране, изузев гола Дијега Косте из чистог офсајда…

Галатасарај је урадио велики посао на свом терену! Московска Локомотива се није добро провела на Турк Телеком Арени – 3:0 (1:0).

Турски шампион је од првог минута утакмице кренуо у напад, свестан да је ово изванредна шанса да се узме цео плен. Зато и не треба да чуди што је Гари Родригез већ у уводним минутима утакмице лансирао ракету која је пробушила рукавице Гиљермеу.

Локомотива ће свакако имати за чим да жали, јер је имала својих шанси које није искористила. Пре свега ће се памтити покушај Владислава Игнатјева у 70. минуту, када је покушао главом, али је био замало непрецизан.

Истина, Галатасарај је комотно могао да спакује још бар два поготка у мрежу ривала. Пре свега после две одличне акције које нису искористили Акбаба и Родригез само неколико тренутака после првог гола, али се све вратило у 67. минуту када је Ерен Дердијок пуцао из слободног ударца мало изван шеснаестерца и нашао пут до мреже. Био је то гол којим је Галатасарај сравнио наде гостију и практично уписао велику победу. Погодак Селчука Инана са беле тачке у надокнади времена био је шлаг на торти.

Дортмунд – на мишиће! Очигледно није могло другачије, па је тако у Брижу виђен само један гол, довољан за победу Милионера – 1:0. (0:0).

Било је јасно још пре почетка сезоне да ће Дортмунд имати проблема са реализацијом, али тим Лусијена Фавра успео је да умуља тај један погодак. А стрелац истог био је Кристијан Пулишић само пет минута пре последњег судијског звиждука. И то на какав начин! Много је среће имао Пулишић, али је срећа погледала храбре! А, Дортмунд је заиста био храбар, одважан.

Шалке је био надомак тријумфа, али се против два казнена ударца с беле тачке није могло. Капитен Фермање успео да скине лопту Тељесу, али није могао и Отавију петнаест минута пре краја сусрета, зато је коначни резултат и био – 1:1 (0:1).

А, могао је Шалке до победе. После нешто више од сат времена надмудривања Брел Емболо је лансирао Шалке у звезде и пред очима навијача вероватно је почела да се привиђа прва победа у сезони. Али, Отавиоје те снове претворио у пепео.

РЕЗУЛТАТИ 1. КОЛА:

Група А

Клуб Бриж - Борусија Дортмунд 0:1 (0:0)
/Пулишић 85/

Монако - Атлетико Мадрид 1:2 (1:2)
/Грандсир 18 - Коста 31, Хименез 45+1/

Парови 2. кола (3. октобра): Атлетико - Бриж, Борусија - Монако.

Група Ц

Ливерпул - Пари сен Жермен 3:2 (2:1)
/Стариџ 30, Милнер 36п, Фирмино 90+2 - Меније 40, Мбапе 83/

Црвена звезда - Наполи 0:0

Парови 2. кола (3. октобра): ПСЖ - Звезда, Наполи - Ливерпул.

Група Д

Галатасарај - Локомотива Москва 3:0 (1:0)
/Родригез 9, Дердијок 67, Инан 90+4п/

Шалке - Порто 1:1 (0:0)
/Емболо 64 - Отавио 74п/

Парови 2. кола (3. октобра): Локомотива - Шалке, Порто - Галатасарај.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар