LŠ: Liverpul bolji od PSŽ-a, Atletiko od Monaka! I još...

PSŽ nadoknadio 0:2 na Enfildu, Firmino srušio "Svece" u 92! Fudbaleri Liverpula savladali su PSŽ 3:2 u spektakularnom meču na startu nove sezone Lige šampiona.  Firmino brži od pištaljke! Liverpul protiv Pari sen Žermena ispustio vođstvo od 2:0, pa u sudijskoj nadoknadi vremena ipak stigao do sva tri boda.  Atletiko pročitan? Nije još. . . Monako je baš u problemu, Galatasaraj slomio Lokomotivu, Šalke nije mogao posle dva penala Porta! Kosta i Himenez overili pobedu Rohiblankosa u Kneževini, Briž izvukao veliki bod protiv Dortmunda.

Fudbal 18.09.2018 | 23:24
LŠ: Liverpul bolji od PSŽ-a, Atletiko od Monaka! I još...
Lako je kad imaš Firmina! Sveci se raspali u 92. minutu! PSŽ pao na Enfildu u poslednjim trenucima u derbiju grupe C - 3:2 (2:1).

"Sveci" su uspeli da nadoknade dva gola zaostatka iz prvih pola sata utakmice, ali su u nadoknadi vremena ostali praznih šaka na Enfildu.

Junak "redsa" je u 92. minutu bio Brazilac Roberto Firmino, sjajnim golom nakon što je sa dva lažnjaka izbacio Markinjosa.

Liverpul je počeo meč furioznim napadima, domaćin je "torpedovao" gol PSŽ preko Van Dajka, Milnera i Gomesa u prvih 15 minuta, da bi tek u 17. "Sveci" odgovorili preko Nejmara.

Usledilo je mirnih 15-ak minuta, a onda "blickrig" Liverpula i dva gola za šest minuta. Prvo je Danijel Staridž sjajnim udarcem glavom doneo vođstvo, da bi u 36. minutu Džejms Milner savladao Areolu sa bele tačke, nakon faula Bernata nad Aleksander-Arnoldom.

Međutim, pet minuta pre poluvremena PSŽ se vraća u "život" zahvaljujući Tomasu Menijeu, koji koristi odbitak i preciznim udarcem uz desnu stativu smanjuje na 1:2 pred odmor.

U drugom poluvremenu je pao tempo igre, Liverpul je kontrolisao ritam, ali nije bilo uzbuđenja pred golovima. Tako se igralo do poslednjih pola sata kada su se dva tima opet razigrala.

Probudio se i Mohamed Salah, ali ni on ni Staridž nisu uspeli da opet savladaju Areolu. Osam minuta pre kraja fantastičnu priliku je posle veleslaloma sebi stvorio Mane, ali je lopta prozujala pored stative u gol aut.

Već u sledećem napadu je usledila surova kazna. Nejmar je promešao vezni red i odbranu Liverpula, a onda ispred kaznenog prostora odložio loptu do Mbapea koji lako matira Alisona.

Mnogi su već videli podelu bodova, kada je u 92. minutu bljesnuo rezervista Firmino, koji zbog povrede oka zamalo nije propustio meč. Nadmurio je zemljaka Markinjosa i doneo velika tri boda "redsima".

U meču Liverpula i Pari sen Žermena očekivani "pljusak" golova i posle drame u finišu pobeda aktuelnog vicešampiona Evrope - 3:2 (2:1)!

Utakmicu je u 92. minutu rešio Roberto Firmino, koji je u kaznenom prostoru "izlomio" Markinjoša i iskosa sa desne strane poslao savršenu dijagonalu. Tome je prethodila izgubljena lopta Kilijana Mbapea na polovini gostiju.

Najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji je nepunih 10 minuta ranije iskoristio sličnu grešku Mohameda Salaha da izjednači na 2:2, ali ispostavilo se da to nije bio konačan rezultat.

"Redsi" su sa tri boda sami na čelu tabele C grupe, ispred Napolija i Crvene zvezde sa po jednim, odnosno PSŽ koji je bez bodova.

Za 15 dana u okviru drugog kola sastaće se PSŽ - Zvezda i Napoli - Liverpul.

Liverpul je poveo 2:0, pa dozvolio prvaku Francuske da uz malo sreće prepolovi zaostatak i ode na poluvreme sa "aktivnim" rezultatom - 2:1!

Prvi je mrežu zatresao Danijel Staridž, koga je Jirgen Klop ubacio u startnu postavu umesto "rovitog" Firmina. Centrirao je Robertson sa levog krila, Tijago Silva bio je "kratak" u skoku, nakon čega je Staridžu ostalo samo da realizuje idealnu priliku.

Ubrzo je Liverpul duplirao prednost, posle neopreznog starta Huana Bernata, nedavno pristiglog iz Bajerna. Španac je potpuno nepotrebno sapleo Vajnalduma, a Džejms Milner u svom stilu, veoma precizno, izveo udarac sa 11 metara.

Za razliku od prošlosezonskih utakmica protiv Mančester sitija i Rome, kada je na poluvremenu imao kapitalnih 3:0, odnosno 2:0, ovog puta je Liverpul dozvolio rivalu da se brzo vrati u život.

Centrirana lopta pogodila je u nogu Robertsona i odbila se do Tomasa Menijea, koji je spremno uhvatio volej i ostavio Alisona bez šanse da odbrani.

U nastavku je Liverpul vrlo dobro kontrolisao meč, imao je i poništen gol (Mohamed Salah) zbog Staridžovog faula nad golmanom, da bi u 83. minutu Parižani stigli do izjednačenja.

Kumovao je tome Salah lošim dodavanjem na oko 40 metara od svog gola, nakon čega se ka golu stuštio Nejmar. Lopta mu je pobegla, ali je srećno došla do Kilijana Mbapea i 19-godišnji napadač je rutinski plasirao udarac pored istrčalog Alisona - 2:2!

Kakva drama i kakva pobeda Liverpula u derbiju večeri na Enfildu. Oživeo je PSŽ u samom finišu zahvaljući Kilijanu Mbapeu, ali je opet surovo poražen sa 3:2, pogotkom Roberta Firmina u 92. minutu. Srećno, ali posle svega mora se to reći zasluženo.   

Jirgen Klop je bio bolji od nekadašnjeg saradnika i naslednika u Majncu i Dortmundu Tomasa Tuhela, ali će morati da skrene pažnju svojim momcima jer bi u ovako teškoj grupi C kiksevi kao ovaj koji se spremao večeras bili kobni po dalji plasman. Jer, pretilo je da Sveci odu kući sa bodom u džepu, da brazilski velemajstor nije sve sam uradio u ndoknadi.

Uhvatio je loptu na desnom krilu, lomio i finitirao fudbalere PSŽ-a i onda lukavim udarcem servirao iznenađenje golmanu Alfonsu Areoli i razgalio prepuni Enfild Roud. Surovo po Parižane koji su već videli sebe kao neporažene posle sjajnog detalja iz 83. minuta. Indisponirani Mohamed Salah je izgubio loptu,Nejmar krenuo u kontru i izgubio je, a ona srećno došla do Mbapea koji je rutinski matirao Alisona za 2:2.

Bila je to kazna za Liverpul posle sijaseta propuštenih šansi u drugom poluvremenu, a iako smo gledali lep i otvoren meč mora se reći da je domaćin bio mnogo bolji u većem delu meča. Od starta je Liverpul žestoko nagazio Svece, ređali su se napadi i prilike pred golom Alfonsa Areole, ali dobre prilike Van Dajka, Milnera i Gomeza ostale su neiskorišćene. Kad se otrgao pritiska, pariski tim je zapretio prekoNejmara i Kavanija u 17. minutu, ali je i Alison bio na mestu.

Liverpul je otvorio golgeterski konto u 30. minutu. Posle dobrih akcija i centaršuteva u šesnaesterac gostiju, Robertson je idealno poslužio Staridža, a ovaj glavom majstorski matirao nemoćnog golmana gostiju. I tu je Klop pokazao koliko je drugačiji od svih. Nije se povukao već tražio nastavak stvarno brzog fudbala, a posle prekršaja Bernata nad Vajnaldumom domaćin je dobio priliku da uveća predsnost sa bele tačke. Naravno, Milner je bio nepogrešiv u 36. minutu za 2:0.

Ali, uspeo je PSŽ da se vrati u pravom trenutku. Posle, naizgled običnog napada lopta je čudesno posle odbitka stigla do Tome Menijea, a Belgijanac pokazao da je verovatno najbolji najpotcenjeniji bek u evropskom fudbalu. Svaki put se desni bek nađe na pravom mestu u pravo vreme i večeras je još jednom to pokazao.

Zašto je PSŽ bio slabiji u ovom derbiju od očekivanog, i nije na nivou izdanja iz ranijih sezona, pokazaće analiza. Treba reći da je za to možda zaslužna i čeinjenica da je Trent Aleksander Arnold spakovao u džep nemoćnog Nejmara koji je teško dolazio do daha, a ovo definitvno nije bilo veče prvih zvezda pošto se i beskrvni Mohamed Salah teško kretao i dolazio do daha.

Zato su morali utakmicu da rešavaju Mbape i Firmino, a srećniji je posle svega na kraju bio Liverpul, koji je pobedom možda i otežao Zvezdi posao u sledećem kolu, pošto će Parižani morati da traže prve bodove u Ligi šampiona protiv Beograđana kroz dve nedelje. 

Atletiko pročitan? Nije još... Monako je baš u problemu, Galatasaraj slomio Lokomotivu, Šalke nije mogao posle dva penala Porta! Kosta i Himenez overili pobedu Rohiblankosa u Kneževini, Briž izvukao veliki bod protiv Dortmunda.

Liga šampiona se vratila sa stilom! Atletiko je bio mrtav nakratko, ali je onda pokazao sirovu moć, Galatasaraj je napravio veliku stvar pobedom nad Lokomotivom, dok je Dortmund na mišiće uspeo da slomi otpor Briža! Šalke je bio jako blizu trijumfa, ali je Porto tek posle drugog penala uspeo da uzme bod.

Stadion Luj II bio je poprište jedne od najzanimljivijih utakmica pve večeri. Monako je dobro počeo, ali je Atletiko Madrid ipak dodao gas i okrenuo rezultat u samo petnaest minuta - 2:1 (2:1). Izgledalo je kao da je Monako uspeo da pročita Atletiko i dodatno produbi jaz u igri Rohiblankosa s početka sezone. Bila je to samo greška u proceni. Atletiko je odigrao tačno onoliko koliko je bilo potrebno da zgrabi prednost i rutinski je sačuva do kraja utakmice. 

Mnogo toga dešavalo se u periodu od 18. do 45. minuta, kada su viđeni svi golovi na meču. Monako je odlučio da se posluži Atletikovim receptom i nešto agresivnijom, muškom igrom, s jakim fizičkim pristupom i to je brzo dalo rezultat. Samuel Grandsir je iskoristio veliku gužvu u kaznenom prostoru i zatresao mrežu Jana Oblaka. Ali, od tog momenta Atletiko je preuzeo kontrolu utakmice i napravio nekoliko pametnih stvari.

Kako je samo lako izgledala akcija kod prvog gola Atletika. Antoan Grizman je u maniru najboljih vizionara izgradio situaciju za Dijega Kostu i omogućio mu da poravna rezultat. Kada je stigao do prvog, Atletiko je želeo i drugi gol, a do istog je i stigao u nadoknadi vremena. Ovog puta saradnju su ostvariliKoke i Hoze Himenez, koji je posle odličnog kornera s desne napadačke strane jakim hicem glavom razbio bedem Monaka.

Gotovo neverovatno, ali u nastavku utakmice nije viđena nijedna ozbiljna akcija na obe strane, izuzev gola Dijega Koste iz čistog ofsajda…

Galatasaraj je uradio veliki posao na svom terenu! Moskovska Lokomotiva se nije dobro provela na Turk Telekom Areni – 3:0 (1:0).

Turski šampion je od prvog minuta utakmice krenuo u napad, svestan da je ovo izvanredna šansa da se uzme ceo plen. Zato i ne treba da čudi što je Gari Rodrigez već u uvodnim minutima utakmice lansirao raketu koja je probušila rukavice Giljermeu.

Lokomotiva će svakako imati za čim da žali, jer je imala svojih šansi koje nije iskoristila. Pre svega će se pamtiti pokušaj Vladislava Ignatjeva u 70. minutu, kada je pokušao glavom, ali je bio zamalo neprecizan.

Istina, Galatasaraj je komotno mogao da spakuje još bar dva pogotka u mrežu rivala. Pre svega posle dve odlične akcije koje nisu iskoristili Akbaba i Rodrigez samo nekoliko trenutaka posle prvog gola, ali se sve vratilo u 67. minutu kada je Eren Derdijok pucao iz slobodnog udarca malo izvan šesnaesterca i našao put do mreže. Bio je to gol kojim je Galatasaraj sravnio nade gostiju i praktično upisao veliku pobedu. Pogodak Selčuka Inana sa bele tačke u nadoknadi vremena bio je šlag na torti.

Dortmund – na mišiće! Očigledno nije moglo drugačije, pa je tako u Brižu viđen samo jedan gol, dovoljan za pobedu Milionera – 1:0. (0:0).

Bilo je jasno još pre početka sezone da će Dortmund imati problema sa realizacijom, ali tim Lusijena Favra uspeo je da umulja taj jedan pogodak. A strelac istog bio je Kristijan Pulišić samo pet minuta pre poslednjeg sudijskog zvižduka. I to na kakav način! Mnogo je sreće imao Pulišić, ali je sreća pogledala hrabre! A, Dortmund je zaista bio hrabar, odvažan.

Šalke je bio nadomak trijumfa, ali se protiv dva kaznena udarca s bele tačke nije moglo. Kapiten Fermanje uspeo da skine loptu Teljesu, ali nije mogao i Otaviju petnaest minuta pre kraja susreta, zato je konačni rezultat i bio – 1:1 (0:1).

A, mogao je Šalke do pobede. Posle nešto više od sat vremena nadmudrivanja Brel Embolo je lansirao Šalke u zvezde i pred očima navijača verovatno je počela da se priviđa prva pobeda u sezoni. Ali, Otavioje te snove pretvorio u pepeo.

REZULTATI 1. KOLA:

Grupa A

Klub Briž - Borusija Dortmund 0:1 (0:0)
/Pulišić 85/

Monako - Atletiko Madrid 1:2 (1:2)
/Grandsir 18 - Kosta 31, Himenez 45+1/

Parovi 2. kola (3. oktobra): Atletiko - Briž, Borusija - Monako.

Grupa C

Liverpul - Pari sen Žermen 3:2 (2:1)
/Staridž 30, Milner 36p, Firmino 90+2 - Menije 40, Mbape 83/

Crvena zvezda - Napoli 0:0

Parovi 2. kola (3. oktobra): PSŽ - Zvezda, Napoli - Liverpul.

Grupa D

Galatasaraj - Lokomotiva Moskva 3:0 (1:0)
/Rodrigez 9, Derdijok 67, Inan 90+4p/

Šalke - Porto 1:1 (0:0)
/Embolo 64 - Otavio 74p/

Parovi 2. kola (3. oktobra): Lokomotiva - Šalke, Porto - Galatasaraj.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar