Сви наши избори од деведесетих

Код нас избори само што нису, а од идеје, будућности и вриједности смо све даље.

Република Српска 18.09.2018 | 15:42
Сви наши избори од деведесетих
Просудите сами.

Француски гуру политичког маркетинга Јацqуес Сéгуéла  је рекао – гласа се за идеју, а не за идеологију; за будућност, а не за прошлост; за вриједност, а не за функцију. 

Код нас избори само што нису, а од идеје, будућности и вриједности смо све даље.

Политички кандидати су ово драгоцјено вријеме одлучили искористити на најпримитивнији начин- оцрнили политичке противнике. Тако смо овај пут остали ускраћени и за лажна обећања и за било какву причу о стању у здравству, образовању, одласку с ових простора, о корупцији, запошљавању, економији… Тема је заиста много, али политичарима су најбитније битније приче о другим кандидатима или ко је усташки потомак, ко дезертер, ко је чији отац, дјед, прадјед и на чијој су они страни били у прохујалим ратовима. То је ваљда кључно питање и проблем људи који мисле да требају водити ову земљу.

Овај времеплов ће вам показати колико се, нажалост, мало тога промијенило у прокетлих 20 и кусур година. Свега смо се у том периоду нагледали и наслушали па је тешко закључити за шта су се политички кандидати уопште борили од првих вишестранашких избора у БиХ до данас. И шта су уопште постигли.

У сваком случају просудите сами.



Избори 1990. године

На првим вишестраначким изборима СР БиХ одржаним 18. новембра 1990. године,  побједу су однијеле националне странке- Странка демократске акције, Српска демократска странка и Хрватска демократска заједница. Предсједник Предсједништва СР БиХ постаје Алија Изетбеговић (СДА), Предсједник Скупштине постаје Момчило Крајишник (СДС), док на чело Владе долази Јуре Пеливан из ХДЗ-а. 

Ово су неки од изборних слогана и плаката из предизборне утрке 1990. године а које је забиљежио чувени бх. фотограф Миломир Ковачевић и презентовао јавности путем изложбе „Страшни избори 1990.“ прије пуних осам 











Избори 1996. године

Први избори након Дејтонског мировног споразума одржани су 14. септембра 1996. године. И на овим изборима побједу односе три националне странке, исте оне које су побиједиле и 1990. године, Српска демократска странка, Странка демократске акције и Хрватска демократска заједница БиХ- Алија Изетбеговић, Момчило Крајишник и Крешимир Зубак.











Избори 1998. године

Други избори у Босни и Херцеговини након завршетка рата назначили су једним дијелом промјене, првенствено се то огледа у Републици Српској гдје је Српска демократска странка постала опозициона странка. Власт је припала Коалицији „Слога“ коју су чинили Српски народни савез, Социјалистичка партија и Странка независних социјалдемократа. Овдје је важно напоменути да је 18. јануара 1998. године Милорад Додик саставио своју прву Владу. 

У Предједништво БиХ те су године ушли Алија Изетбеговић, Анте Јелавић, а из коалиције Слога Живко Радишић.






Избори 2002. године

Четврти вишестраначки избори у БиХ у Предсједништво БиХ су довели Мирка Шаровића, Драгана Човића и Сулејмана Тихића. Три године касније, 2005., због оптужби везаних за корупцију Високи представник за БиХ смјенио је Човића са мјеста хрватског члана Предсједништва БиХ и нањегово мјесто је дошао Иво Миро-Јовић. Након овога ХДЗ БиХ се дијели се на ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990. Побољшање живота обичних Босанаца и Херцеговаца, привредни развој и кандидатура за чланство у Евопској Унији, предизборна су обећања које ће доминирала на изборним плакатима јесени 2002. године. Политичари су и тада у јавним наступима своју кампању базирали на националној реторици.



Избори 2006.године

Пети Општи избори у БиХ одржали су се 1. октобра. На овим је изборима по први пут у Предсједништву БиХ своје мјесто изгубила СДА, те ја на мјесто бошњачког члана Предсједништва БиХ изабран Харис Силајџић. Такође по први пут своје мјесто у Предсједништву БиХ губи и ХДЗ, за хрватског члана изабран Жељко Комшић испред СДП-а, док СНСД по први пут осваја самостално мјесто за спрског члана Предсједништва БиХ. Мандат је освојио Небојша Радамновић.

Додик је тада у својим иступима за јавност тврдио да његов циљ није јака БиХ него дејтонска БиХ, те да је Република Српска примарни циљ а БиХ тек изведени. Један од предизборних слогана ове партије тада био слоган „Српска заувијек”.

Ни СДП-у обећања није мањкало. Комшићев страначки шеф Златко Лагумџија обећавао је укидање ПДВ-а за основне намирнице и лијекове, те бољу социјалну политику кад су у питању најугроженије категорије.

Младен Иванић је тада говори о пет кључних политика ПДП-а: реформа пензионог и здравственог система, унапређење пољопривреде кроз већа издвајања, бољи услови за привреду и више посла, очување РС и улазак БиХ у ЕУ.

“ХДЗ БиХ жели добити ове изборе, али не да краљује него да служи. Желимо служити свом народу. Глас народа је глас Божји”, изјавио је у предизборној утрци у Читлуку Иво Миро Јовић.



Избори 2010. године

На овим Општим изборима два од три ранија члана су задржали позиције- Небојша Радмановић и Жељко Комшић док СзБиХ губи члана Предсједништва БиХ, а Бошњаци бирају Бакира Изетбеговића. Током предизборне кампање политичке странке су најављивале непоколебљиву борбу против тзв. "рака бх. друштва" - корупције.

Посебно су у томе предњачили лидери СДП-а који су у свом економском програму обећавали унаприједити "систем јавних набавки у смислу елиминирања могућности корупције", те сузбити неформални сектор економије, избјегавања и утаје пореза и доприноса и привредног криминала и корупције".

У свом предизброном програму СДА је обећала раст БДП-а од 4,5 посто, а колико је ова процјена заправо била преамбициозна довољно говори податак да је током мандата 2012. године стопа БДП-а износила и негативних -1,2 посто.

Странка демократске акције и Странка за БиХ своје бираче су покушале привући порукама “Народ зна” и “Држава прије свега”.









Избори 2014. године

Избори су одржани 12. октобра 2014.године. Побједу у Парламенту БиХ однијела СДА са 10 мандата, други је био СНСД са 6 мандата, док су ДФ и СДС освојили по 5 мандата.

У Предсједништво БиХ су ушли Младен Иванић, Бакир Изетбеговић и Драган Човић.

Обећања су  тада била “За промјене”, “ С народом”, “Уз народ” и Додик “За Српску”. СНСД-ови главни ривали користили су сљедеће слогане: ПДП користе слоган "Придружи се промјенама", а НДП "Покрет за преокрет", а СДС "Да живимо боље".









Избори 2018. године

Са билборда ове године углавном добро позната лица насмијана и ретуширана , а крај њих већ добро познати слогани и поруке. И на митинзима и скуповима све већ виђено- реторика подјела, приче о побједи, јединству, просперитету, свјетлој сутрашњици, те ред пјеме и игара. 

За разлику од претходних година овај пут изостају И она лажна обећања те било каква прича о стварним проблемима – запошљавању, криминалу, корупцији, здравственом сектору, масовном одласку с ових простора или путу БиХ ка ЕУ на ком смо озбиљно успорили…. 

Они се тек успут спомену, али нико не говори шта тим поводом планира учинити и на који начин.








(Бука)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Хмм. Хмм

18.09.2018 13:45

Ја сам за ове Ттетевандитеве ....... ..... брате јаке су прејаке ....немес их сломити .... како они казу несаломљиве .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путник

18.09.2018 19:00

Пси лају, каравани пролазе. Читај - политичари лажу, народ одлази.

Name

истина

18.09.2018 13:48

Јад беда и туга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

18.09.2018 14:23

Гледајуци ова лица са плаката све се само вели.Далеко смо ми од цивилизације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Круг

18.09.2018 14:24

И тако све ове године, лица позната, некада су изабрани некада не, па се опет врате, онако мало их народ заборави, па опет исто. Све су то до сада показани заиста неспосопни политицари. Сви имају исти циљ, мало завадити па у трку пљацкати. Најбоље знају трацати, то је неки феномен на насим просторима, ваљда немају другог интереса, а и не знају и уз кафу па коју протрацати. Зна се њихов циљ,добар зивот за себе и отет од народа ово мало сто је остало. Ако овако наставе доци це вријеме да це се политицар преко огласа тразити, јер це млади отици, а старе це неко морати да финансира и његује, а пара нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УХ

18.09.2018 14:37

Слоган "Зеленило су плуца града" и Сарајево скроз "позелени".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срле

18.09.2018 14:47

Први и последњи пут сам гласао мислим 1991.,и то за Фикрета Абдица,и ако сам Србин гласао сам за њега,није ми сметало.Он је тада добио нај висе гласова а на крају није био ниста.Закљуцак: паметног мозес само једном преварити а будалу сваки дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

18.09.2018 16:38

Све се мијења, само национализам опстаје! Гадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

11112000

19.09.2018 10:28

Били су општи избори у БиХ и 11.11.2000. Тада је за предсједника Републике Српске изабран Мирко Шаровић СДС који је поставио премијера Младена Иванића ПДП након три године премијерске владавине Милорада Додика.У јесен 2000. се Алија Изетбеговић повукао из политике (мада је живио још три године) и кандидовао Халида Гењца СДА умјесто себе. У јесен 2000. слетио је и Слободан Милошевић под притиском НАТО-пакта а била је и прва годишњица смрти Фрање Туђмана. Биљана Плавшић је почетком 2001. морала добровољно отићи у Хаг иначе би била ухапшена. На изборима 12.10.1998. странци који су је вољели због државног удара у другој половини 1997. и постављања Милорада Додика са СФОР-ом 18.01.1998. нудили су Биљани Плавшић да покраде гласове ради освајања другог мандата. Али није хтјела красти гласове па је побиједио Никола Поплашен који је умјесто Додика хтио неког свог премијера. Високом представнику Wолфгангу Петритсцху се то није свидјело па је 05.03.1999. смијенио Николу Поплашена а исти дан ја цијела локална заједница Брчко постала дистрикт. Убрзо се догодило НАТО-бомбардовање СР Југославије и откидање Косова. ОД 2001. до 2006. је у Републици Српској опет владао СДС-ПДП. Бројне надлежности су и за вријеме СНСД 1998-2000 али и за вријеме СДС-ПДП 2001-2006 пренесене с нивоа ентитета на БиХ. Високи представници посебно Паддy Асхдоwн су смјењивали политичаре. Почетком 2006. укинуте су ентитетске војске а причало се и о укидању ентитетских полиција. Међутим уз помоћ ПДП Додик се враћа на власт и успијева одржати МУП РС. Убрзо је истекао мандат Паддy Асхдоwну који и дан данас жали што није стигао пренијети полицију с нивоа ентитета на ниво државе. Садашња мана владавине СНСД је што у околностима кад више нема нити домаће привреде нити страних донација превише диже кредите па млада радно способна популација се запошљава у иностранству остављајући полупразан завичај у околностима мигрантске кризе када мигранти долазе до граница ЕУ. Да побиједи Савез за поједу не знам да ли ће знати сачувати МУП РС и уопште Републику Српску у БиХ у којој су већина Бошњаци. Не знам да ли више да излазим на изборе или не. Ионако је увијек излазност на изборима 50%. И Хрвати би вољели свој ентитет да се одвоје од Бошњака у Федерацији БиХ али би вољели да сузепосавски коридор због хрватских насеља у Посавини. По Дејтону је могуће мијењати територије између ентитета. На примјер ако би се сузио коридор кроз Посавину онда би и они морали дати Републици Српској одређену већинску српску територију рецимо у Кантону 10 која је пала 1995. али не вјерујем да се могу исправно договорити око замјене територије између ентитета и броја ентитета у БиХ тако да од даљих промјена Дејтонског споразума не би требало бити ништа.

ОДГОВОРИТЕ