На болне мишиће хладне облоге

Ако сте у слабој или никаквој кондицији онда кошење травњака, рад у башти или припрема зимнице могу да узрокују озбиљну упалу мишића.

Здравље 17.09.2018 | 22:29
На болне мишиће хладне облоге
До непријатног бола долази услед накупљања млечне киселине, тачније лактата у мишићима.

- Бол обично није дугог трајања, а могуће је окупирати га физичком активношћу лаганог интензитета, стављањем хладних облога на болне мишиће, лаганом масажом пријатних хладних гелова на биљној бази - каже др Тамара Гавриловић, специјалиста медицине спорта.

Уколико је упала нешто јача, наша саговорница саветује узимање таблета на бази ацетилсалицилне киселине, парацетамола, "диклофена" и других аналгетика, али водећи рачуна о могућим ризицима ових лекова, као и лековима са којима се комбинују.

Докторка Гавриловић објашњава да бол у мишићима, уколико је последица неке од поменутих активности, није здравствени проблем и просто је физиолошка појава која се може појаснити бројним метаболичким трансформацијама. Она сама по себи нема везе са годинама јер је познато да су многе старије особе физички далеко активније од млађих.

- Требало би само имати у виду придружене болести које су карактеристичне за старост, а које могу да поремете читав метаболизам - каже др Гавриловић. - У том случају долази до слабије елиминације лактата и њихово нагомилавање у ткивима узрокује бол, а самим тим већа је могућност мекоткивних повреда, због чега би требало потражити помоћ лекара.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар