Најчистија земља на свијету налази се у комшилуку

Уједињене нације су 2017. годину прогласиле Међународном годином одрживог развоја туризма. Земља која је добила највише бодова у свим категоријама и тиме добила титулу победника је Словенија.

Путовања 17.09.2018 | 22:17
Најчистија земља на свијету налази се у комшилуку
Титула "најодрживије" земље дошла након што је утврђено да Словенија испуњава 96 од 100 индикатора одрживости.

Већина високо рангираних земаља имала је око 80 задовољених индикатора. Неки од њих су брига о околини и климатским променама, биодиверзитет, културна аутентичност и друге. Ова вест многе није изненадила због тога што је словеначка престоница добила титулу најзеленијег града Европе 2016. године.

Ова награда је дошла као резултат напорног рада владе која је увела скуп еколошких мера и закона. Један од њих је и да се отпад мора, још у најранијим фазама, одвајати на пластични, паприни и био-отпад. Тиме је осигурано да се трећина отпада произведеног током године рециклира. Увођењем јавних бицикала, аутобуса који корсите природни гас и забраном вожње аутомобила по центрима већих градова, Словенци су успели да драстично смање емисију штетних гасова.

Природни гас се такође користи за грејање стамбених простора. Подаци показују да око 500 метара квадратних има по глави сваког градског становника.

Још један од разлога због којег је Словенија заслужила поменуту титулу је и чињеница да је 60 одсто територије Словеније покривено шумом. На то треба додати и податак да у Словенији постоји 20.000 врста животиња и биљака који неометано живе у 40 националних паркова и резервата.

"Будите поносни на своју земљу и потрудите се да свако место у вашој земљи буде поносно и пет година од данашњег дана тако што ће остати зелено, чисто и аутентично туристима", изјавио је Албер Салман на свечаној церемонији доделе награда, а преносе "Приморске".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар