Велики Тухелов интервју: ЛШ је судар генерација!

Пари Сен Жермен мора да мења менталитет. . . И доведе шестицу! А у Француској све занима само једно: кад ће пехар?

Фудбал 18.09.2018 | 13:00
Велики Тухелов интервју: ЛШ је судар генерација!
Унај Емери је имао игру, али је његов Пари Сен Жермен умео и да се распадне у одсудним тренуцима. Палица је зато уручена у руке Томаса Тухела. У првенству је кренуло добро: пет победа из пет првих кола и гол разлика 17:4. Плус оних 4:0 у Суперкупу против Монака. ПСЖ делује моћно, али да ли је довољно моћан да освоји Лигу шампиона, питање је које је провејавало кроз цео интервју немачког стратега за Екип.

“Овде се већ од почетка сезоне прича да морамо да освојимо све. У Немачкој није тако. Тамо је Бајерн пандам Пари Сен Жермену, али тамо увек говоре: ’Прво првенство... Приоритет је следећа утакмица’... И заиста је тако. Нама је била изузетно важна и утакмица са Нимом (4:2, победу донели голови у последњих 20 минута, прим.аут), јер кроз такве утакмице еволуирамо. А овде се ствара атмосфера да мораш да освојиш Лигу шампиона. Да је то нешто баш лако“, покушава Тухел да скине притисак са екипе.

Примећује још једну разлику измешу француског и немачког фудбала.

“У Немачкој, после две недеље тренинга, играмо против клуба из председниковог села, осмолигаша и добијемо са 20:0. У Француској одмах идемо у Генган и чекају нас момци са ножем у зубима“.

Толико и од нас за Лигу 1. Од тима који у саставу има Нејмара, Килијана Мбапеа и Единсона Каванија – да не помињемо остале – доминација у Француској једноставно није довољна сама по себи. Дакле, Лига шампиона. Тухел поново покушава да спусти лопту.

“Толико тога може да се деси... Лига шампиона није само тактичко такмичење. Ово је такмичење генерација. Реалова генерација рецимо зна како да игра велике утакмице, како да се одупре притиску. Ми морамо да деламо обрнуто. Ако будемо радили добро сваког дана, ако сваког дана будемо живели као група, бићемо спремни за велике мечеве. Тренутно не смемо да размишљамо о тим великим утакмицама у фебруару. Морамо да размишљамо само о групи, јер наша група је веома јака“, каже Тухел о Групи Ц у којој су – знате то сви – и Ливерпул, Наполи, па и Црвена звезда.

Да се вратимо на шансе Светаца да се коначно домогну пехара. због којег су богати арапски власници и сипали толике милионе у клуб.

“Имамо релативно мали играчки кадар и надам се да неће бити повреда. Сетите се прошле сезоне, Реал је умало био елиминисан у четвртфиналу (Јувентус је избацио маказицама Роналда у 97. минуту, прим.аут).  Даље, Пари Сен Жермен је био први у групи и у осмини финала извукао Реал (и испао). Бајерн је био други у групи и извукао Бешикташ. И шта се десило? После пет минута Турци добијају црвени картон (Домагој Вида у 16. минуту) и хоп – Бајерн је у четвртфиналу“.

Дакле, Пари Сен Жерме може да освоји Лигу шампиона, упорно понавља новинар?

“А-ха-ха.- Увек о Лиги шампиона. Да бисмо освојили Лигу шампиона морамо да успоставимо културу игре која сваког играча чини већим. Нема другог избора него да клуб ставимо на прво место. Клуб поставља правила понашања“, одговара Тухел, а из његовог одговора се наслућује да сујету схвата као највећи проблем у свлачионици Пари Сен Жермена.

А шта је то прошле сезоне недостајало Пари Сен Жермену?

“Не много тога. Кад гледаш са стране бар, а то није исто као кад си изнутра. Каква је ситуација у екипи? Каква је атмосфера? Да ли су сви спремни да у тих 90 минута ају све од себе? Тешко је судити. Били су баш, баш близу против Барелоне (2017. године победа од 4:0, па пораз од 1:6), па и прошле сезоне против Реала (победе Реала од 3:1 и 2:1, ова прва тек након што их је ПСЖ згазио у уводних 40 минута). Можда је то те Реалове вере, јер они имају искуство у оваквим утакмицама и знају да их добијају. У првој утакмици ПСЖ је заслужио победу. На крају примиш три гола и ето... Гледао сам реванш са стручним штабом... И нисам осетио да је ПСЖ потпуно уверен да може да преокрене. У Реалу је та вера увек присутна“.

Како му је уосталом ПСЖ изгледао са стране?

“Све се променило на лето 2017. Одједном имају Нејмара, Каванија и Мбапеа у нападу. Помислио сам: ’Да ли се ово заиста десило?’. За само неколико недеља добили су најјачи напад у Европи. Вау! Луд тим. И од тада смо другим очима посматрали Пари Сен Жермен“.

И онда је стигао позив са Парка принчева. Каква је била прва Тухелова реакција када су му понудили да наследи Емерија?

“Да ли сте сигурни? А-ха-ха. Да ли сте сигурно да ме познајете довољно добро? Да ли сте сигурни да ме желите за тренера“.

Није тајна да је и Бајерн био заинтересован, али конкретна понуда је – открива Тухел – стигла тек након што се договорио са Пари Сен Жерменом. Прво састанак са спортским директором Антером Енрикеом и рад на прелазном року. Овог се лета због Уефиног финансијског фер плеја није превише куповало. Стигли су самоХуан Бернат – баш из Бајерна – те Бајеров штопер Тило Керер. Отишли су Пасторе, Берчиче, Гуедеш, Едуард, Ло Селсо...

“Знао сам да ћу доћи и већ сам анализирао утакмице из протекле сезоне, стекнеш тако неку представу о тиму, видиш да ти нешто недостаје. Али објективно не познајеш играче. Само си их гледао на ТВ-у. Представа се мења када их упознаш, када поразговарш са њима. Могуће је да ћеш се предомислити“.

Генерално, задовољан је Тухел тимом који има на располагању, мада не крије Немац да је мало разочаран због тога што није довео једну “шестицу“. Цело лето је тражио Н’Гола Кантеа, помињали су се иПол Погба, Иван Ракитић... Основна идеја је била нешто више мишића у вези. Можда би Адријен Рабио ипак могао то да одигра.

“Мислим да би. Адријен је веома занимљив играч. Његов мозак размишља нападачки, воли да ризикује. Много ми се допада, али нисам сигуран да је он профил играча за шестицу. Није у питању таленат. То несумњиво има, али није то довољно. Он мора да размишља као шестица. И сад учи. Верујем му и он то зна“, одговара Тухел.

Полако се већ упознаје са условима у Паризу. У свлачионици говори на француском...

“Да, мада је некад тешко. Али уз мало енглеског успева. Мислим бар. То је доказ неког поштовања према клубу као институцији. Играчи разговарају и на португалском, енглеском, па и немачком, али ја се трудим да увек говорим француски“.

Сутра ће имати шта да каже играчима у свлачионици. Сутра Пари Сен Жермен игра против Ливерпула, још једног од фаворита за највиши пласман у Лигу шампиона.

“Неколико је фаворита, а Ливерпул је сигурно ту. Морамо да знамо да се у фудбалу дешавају неке ствари које не можеш да објасниш. Али дешавају се. Једног дана, оствариш ту своју велику победу и тренутак је на твојој страни. Треба да будемо свесни да тај тренутак није далеко и да не смемо да га пропустимо. Реал нам је показао како. То искуство је врло важно, а јасно је да Пари Сен Жермену оно недостаје. Све док га не стекнеш ти си само изазивач. Ми тек треба да мењамо менталитет“.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар