Veliki Tuhelov intervju: LŠ je sudar generacija!

Pari Sen Žermen mora da menja mentalitet. . . I dovede šesticu! A u Francuskoj sve zanima samo jedno: kad će pehar?

Fudbal 18.09.2018 | 13:00
Veliki Tuhelov intervju: LŠ je sudar generacija!
Unaj Emeri je imao igru, ali je njegov Pari Sen Žermen umeo i da se raspadne u odsudnim trenucima. Palica je zato uručena u ruke Tomasa Tuhela. U prvenstvu je krenulo dobro: pet pobeda iz pet prvih kola i gol razlika 17:4. Plus onih 4:0 u Superkupu protiv Monaka. PSŽ deluje moćno, ali da li je dovoljno moćan da osvoji Ligu šampiona, pitanje je koje je provejavalo kroz ceo intervju nemačkog stratega za Ekip.

“Ovde se već od početka sezone priča da moramo da osvojimo sve. U Nemačkoj nije tako. Tamo je Bajern pandam Pari Sen Žermenu, ali tamo uvek govore: ’Prvo prvenstvo... Prioritet je sledeća utakmica’... I zaista je tako. Nama je bila izuzetno važna i utakmica sa Nimom (4:2, pobedu doneli golovi u poslednjih 20 minuta, prim.aut), jer kroz takve utakmice evoluiramo. A ovde se stvara atmosfera da moraš da osvojiš Ligu šampiona. Da je to nešto baš lako“, pokušava Tuhel da skine pritisak sa ekipe.

Primećuje još jednu razliku izmešu francuskog i nemačkog fudbala.

“U Nemačkoj, posle dve nedelje treninga, igramo protiv kluba iz predsednikovog sela, osmoligaša i dobijemo sa 20:0. U Francuskoj odmah idemo u Gengan i čekaju nas momci sa nožem u zubima“.

Toliko i od nas za Ligu 1. Od tima koji u sastavu ima Nejmara, Kilijana Mbapea i Edinsona Kavanija – da ne pominjemo ostale – dominacija u Francuskoj jednostavno nije dovoljna sama po sebi. Dakle, Liga šampiona. Tuhel ponovo pokušava da spusti loptu.

“Toliko toga može da se desi... Liga šampiona nije samo taktičko takmičenje. Ovo je takmičenje generacija. Realova generacija recimo zna kako da igra velike utakmice, kako da se odupre pritisku. Mi moramo da delamo obrnuto. Ako budemo radili dobro svakog dana, ako svakog dana budemo živeli kao grupa, bićemo spremni za velike mečeve. Trenutno ne smemo da razmišljamo o tim velikim utakmicama u februaru. Moramo da razmišljamo samo o grupi, jer naša grupa je veoma jaka“, kaže Tuhel o Grupi C u kojoj su – znate to svi – i Liverpul, Napoli, pa i Crvena zvezda.

Da se vratimo na šanse Svetaca da se konačno domognu pehara. zbog kojeg su bogati arapski vlasnici i sipali tolike milione u klub.

“Imamo relativno mali igrački kadar i nadam se da neće biti povreda. Setite se prošle sezone, Real je umalo bio eliminisan u četvrtfinalu (Juventus je izbacio makazicama Ronalda u 97. minutu, prim.aut).  Dalje, Pari Sen Žermen je bio prvi u grupi i u osmini finala izvukao Real (i ispao). Bajern je bio drugi u grupi i izvukao Bešiktaš. I šta se desilo? Posle pet minuta Turci dobijaju crveni karton (Domagoj Vida u 16. minutu) i hop – Bajern je u četvrtfinalu“.

Dakle, Pari Sen Žerme može da osvoji Ligu šampiona, uporno ponavlja novinar?

“A-ha-ha.- Uvek o Ligi šampiona. Da bismo osvojili Ligu šampiona moramo da uspostavimo kulturu igre koja svakog igrača čini većim. Nema drugog izbora nego da klub stavimo na prvo mesto. Klub postavlja pravila ponašanja“, odgovara Tuhel, a iz njegovog odgovora se naslućuje da sujetu shvata kao najveći problem u svlačionici Pari Sen Žermena.

A šta je to prošle sezone nedostajalo Pari Sen Žermenu?

“Ne mnogo toga. Kad gledaš sa strane bar, a to nije isto kao kad si iznutra. Kakva je situacija u ekipi? Kakva je atmosfera? Da li su svi spremni da u tih 90 minuta aju sve od sebe? Teško je suditi. Bili su baš, baš blizu protiv Barelone (2017. godine pobeda od 4:0, pa poraz od 1:6), pa i prošle sezone protiv Reala (pobede Reala od 3:1 i 2:1, ova prva tek nakon što ih je PSŽ zgazio u uvodnih 40 minuta). Možda je to te Realove vere, jer oni imaju iskustvo u ovakvim utakmicama i znaju da ih dobijaju. U prvoj utakmici PSŽ je zaslužio pobedu. Na kraju primiš tri gola i eto... Gledao sam revanš sa stručnim štabom... I nisam osetio da je PSŽ potpuno uveren da može da preokrene. U Realu je ta vera uvek prisutna“.

Kako mu je uostalom PSŽ izgledao sa strane?

“Sve se promenilo na leto 2017. Odjednom imaju Nejmara, Kavanija i Mbapea u napadu. Pomislio sam: ’Da li se ovo zaista desilo?’. Za samo nekoliko nedelja dobili su najjači napad u Evropi. Vau! Lud tim. I od tada smo drugim očima posmatrali Pari Sen Žermen“.

I onda je stigao poziv sa Parka prinčeva. Kakva je bila prva Tuhelova reakcija kada su mu ponudili da nasledi Emerija?

“Da li ste sigurni? A-ha-ha. Da li ste sigurno da me poznajete dovoljno dobro? Da li ste sigurni da me želite za trenera“.

Nije tajna da je i Bajern bio zainteresovan, ali konkretna ponuda je – otkriva Tuhel – stigla tek nakon što se dogovorio sa Pari Sen Žermenom. Prvo sastanak sa sportskim direktorom Anterom Enrikeom i rad na prelaznom roku. Ovog se leta zbog Uefinog finansijskog fer pleja nije previše kupovalo. Stigli su samoHuan Bernat – baš iz Bajerna – te Bajerov štoper Tilo Kerer. Otišli su Pastore, Berčiče, Guedeš, Eduard, Lo Selso...

“Znao sam da ću doći i već sam analizirao utakmice iz protekle sezone, stekneš tako neku predstavu o timu, vidiš da ti nešto nedostaje. Ali objektivno ne poznaješ igrače. Samo si ih gledao na TV-u. Predstava se menja kada ih upoznaš, kada porazgovarš sa njima. Moguće je da ćeš se predomisliti“.

Generalno, zadovoljan je Tuhel timom koji ima na raspolaganju, mada ne krije Nemac da je malo razočaran zbog toga što nije doveo jednu “šesticu“. Celo leto je tražio N’Gola Kantea, pominjali su se iPol Pogba, Ivan Rakitić... Osnovna ideja je bila nešto više mišića u vezi. Možda bi Adrijen Rabio ipak mogao to da odigra.

“Mislim da bi. Adrijen je veoma zanimljiv igrač. Njegov mozak razmišlja napadački, voli da rizikuje. Mnogo mi se dopada, ali nisam siguran da je on profil igrača za šesticu. Nije u pitanju talenat. To nesumnjivo ima, ali nije to dovoljno. On mora da razmišlja kao šestica. I sad uči. Verujem mu i on to zna“, odgovara Tuhel.

Polako se već upoznaje sa uslovima u Parizu. U svlačionici govori na francuskom...

“Da, mada je nekad teško. Ali uz malo engleskog uspeva. Mislim bar. To je dokaz nekog poštovanja prema klubu kao instituciji. Igrači razgovaraju i na portugalskom, engleskom, pa i nemačkom, ali ja se trudim da uvek govorim francuski“.

Sutra će imati šta da kaže igračima u svlačionici. Sutra Pari Sen Žermen igra protiv Liverpula, još jednog od favorita za najviši plasman u Ligu šampiona.

“Nekoliko je favorita, a Liverpul je sigurno tu. Moramo da znamo da se u fudbalu dešavaju neke stvari koje ne možeš da objasniš. Ali dešavaju se. Jednog dana, ostvariš tu svoju veliku pobedu i trenutak je na tvojoj strani. Treba da budemo svesni da taj trenutak nije daleko i da ne smemo da ga propustimo. Real nam je pokazao kako. To iskustvo je vrlo važno, a jasno je da Pari Sen Žermenu ono nedostaje. Sve dok ga ne stekneš ti si samo izazivač. Mi tek treba da menjamo mentalitet“.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar