Прича, ЛШ - Хофенхајм: Са Јупом на ти!

Са шминком на терен, са Нагелсманом против логике! Хофенхајм је свакако најмање атрактиван тим из Групе Ф, али има шта да понуди европској елити.

Фудбал 18.09.2018 | 15:15
Прича, ЛШ - Хофенхајм: Са Јупом на ти!
Правила су одавно постављена и све се зна унапред. Некад и по годину дана унапред. Па тако у Синсхајму, сеоцету од 3.300 становника, већ знају да ће следећег лета правити опроштајну журку заЈулијана Нагелсмана. Биће му ово последња сезона у Хофенхајму. Договорена је већ његова селидба у Лајпциг. Остао је до истека уговора само да би показао поштовање према клубу који га је лансирао у круг најталентованијих стратега Европе, па се овог лета помињао и као жеља дела Арсеналове управе, већ дуго и као будући шеф струке Бајерна. Сваку његову победу у новој сезони зато ће пратити и доза сете. Јер свака ће бити – једна од последњих. Није то баш идеалан начин да уђеш у сезону. Посебно не у овакву. Јер ова би требало да буде посебна. Малени Синхајм у арени са гигантима. Давид је имао веће шансе против Голијата.

Уосталом, протекле сезоне Хоф је у Лиги Европе завршио последњи у групи са Брагом, Лудогорецом и Истанбул Башакшехиром. Уписао је само једну победу савладавши Турке код куће. Шта онда може да очекује из судара са Манчестер Ситијем, Шахтјором и лионским Олимпиком? То је лига изнад, ако не и две.

Није ипак да се Крајгауери, како из зову по регији из које потичу, први пут сусрећу са неповерењем фудбалске јавности. Навикли су већ да их ниподоштавају и омаловажавају. Много пре но што се у Немачкој појавио РБ Лајпциг био је у улози “пластичног клуба“ којег су само милиони Дитмара Хопа винули тамо где му није место. А опет, тамо се Хофенхајм сасвим добро снашао. Логици је пркосио и када је 2016. поставио 28-годишњег Нагелсмана на место шефа струке и учининио га најмлађим тренером у историји Бундеслиге. Томас Тухел је први уочио његово оштро око и поставио га за скаута за противничке екипе. Он сам се и даље угледа на Пепа Гвардиолу, мада цени и Арсена Венгера и шпански стил игре па често говори о системима у Барселони, чак и Виљареалу на нижем нивоу. Некадашњи репрезентативни голман Тим Визеодавно га је назвао “мини Мурињом“. Темељан, педантан. На отварању првенствене сезоне против Бајерна - нашминкан?! Заиста. Нашминкан.

“Женама се дозвољава да буду шик, мислио сам да је и мушкарцима“, одговорио је.

На било ком другом месту био би исмејан, али у Хофенхајму нико није марио за његове управо сређене обрве. Тамо Нагелсман може да ради шта му је воља. Није баш да ће му ултраси замерити на експериментисању са својом женском страном (иначе је породичан човек, ожењен, има синаМаксимилијана). Хофенхајм малтене да нема навијаче. Нема очигледно ни страха. Ретки су клубови чији би тренери смели да изађу налицкани на терен. Али кога брига? Нагелсман и Хофенхајм фурају своју причу. И добро им иде.

Надају се – ићи ће још боље. Без обзира на то што су остали без двојице битних играча. Марк Ут је отишао у Шалке као слободан играч. Серж Гнабри је завршио позајмицу и вратио се у Бајерн. А ни прошле сезоне Хофенхајм није имао дубину у тиму.

Зато је сада Нагелсман порадио на томе. Леонардо Битенкурт је стигао из Келна за 6.000.000 евра.Винчецо Грифо из Менхенгладбаха за 5.500.000 евра. Иста сума издвојена је и за Исхака Белфодила, који је дошао из Стандарда из Лијежа. Њих тројица (Белфодил најмање) требало би да буду задужени за организацију напада, да оперишу иза шпицева, по крилима. Из Арсенала је уз доста помпе – јер је из Арсенала – на позајмицу доведен и суперталентовани Рис Нелсон (постигао првенац већ на дебију), тек да се у клубу осигурају у случају нових повреда. Та прошла сезона у Лиги Европа умногоме је одређена баш великим бројем играча у амбуланти.

А ни ова није почела добро кад је здравствени картон у питању. Керем Демирбај, кога је Нагелсманпромовисао у репрезентативца Немачке – није му то једини такав пројекат, али о томе нешто касније – повредио је лигаменте чланка још у финишу прошле сезоне, па неће моћи да диригује Хофенхајмовом игром барем до средине октобра. У једном тренутку ове сезоне, повређена су им била и четворица штопера?!Ермин Бичакчић, Кевин Акпогума, Бењамин Хубнер и Касим Адамс Нуху, овог лета Јанг Бојсу 8.000.000 евра плаћени фудбалер. Нагелсман иначе игра са тројицом централних бекова у формацији 3-4-2-1 мада се то брзо трансформише у 5-4-1. Прошле сезоне само је Бајерн у Немачкој постигао више голова. Баш на основу гол разлике Хофенхајм је на табели и био испред Борусије Дортмунд и Бајер Леверкузена. Не значи то да не уме да удари. После меча са Бајерном Карл Хајнц Румениге је оптужио Нагелсмановуекипу за “фудбал са дивљег запада“. Нису штедели Баварце дефанзивци Хофенхајма.

У тој последњој линији одскаче Кевин Фогт, 26-годишњи капитен клуба – саиграчи су га уз Нагелсмановудозволу изабрали на ту функцију - који је овог лета продужио уговор што је силно обрадовало све у Синхајму пошто је за његове услуге био заинтересован чак и Бајерн у тренуцима када се чинило да ће Џером Боатенг прећи у Пари Сен Жермен. Кад те Бајерн тражи значи да си добар.

Најбољи је наравно Андреј Крамарић. Са 13 голова и осам асистенција у прошлој сезони “тата“ тима. Овог је лета добио продужени одмор после наступа у финалу Мундијала са репрезентацијом Хрватске. И тамо се видело колико је он у ствари опасан играч. Мирни Синхајм савршено му лежи. Ту је и искусни Адам Салај, распуцан на почетку сезоне – три гола у прва четири кола Бундеслиге. Таман кад су људи помислили да је његово већ прошло.

Велика очекивања и пред трећим шпицем, Жоелинтоном. Две године су му биле потребне како би на позајмици у бечком Рапиду сакупио довољно рутине – и голова – да га позову назад у Хофенхајм. Није гол убица, више полушпиц, са 186 центиметара изузетно незгодан за чување. Има и одличан пас, учествује у игри, па су га медији у Немачкој крстили надимком “нови Фирмино“. Из исте су регије у Бразилу, обојица су се мучили током првих дана у Европи, чак су и сличне грађе, мада Жоелинтон тек треба да покаже да је макар близу тог нивоа. Статистика каже да има бољи проценат пасова и добијених дуела и од Крамарића и од Салаја, па и од Фирмина (док је овај био у Немачкој).

Не треба заборавити ни остале играче. Рецимо, суперсоничног Ника Шулца у Немачкој обавезно узимају у обзир кад се питају ко је најбољи леви бек Бундеслиге (у систему са три штопера игра нешто испред). Шулц је само последњи од играча које је – да завршимо причу од раније – Нагелсман погурао до статуса репрезентативца. Још раније је то урадио и са Сандром Вагнером – отишао у јануару у Бајерн – НикласомЗулеом, поменутим Демирбајом.

Ту је и Надијем Амири, син избеглица из Афганистана, кога су медији доводили у везу са Тотенхемом и Арсеналом, још један офанзивни фудбалер који би требало да се за минуте порва са Битенкуртом, Грифом, Нелсоном. И он је тренутно повређен, као и млади задњи везни Денис Гајгер, па и искуснији Лукас Руп. Он се неће ни враћати на терен за групну фазу Лиге шампиона. Ни Амири неће бити спреман тако брзо, можда тек од новембра.

Повреде су дакле највећи противник Хофенхајма. А највећа снага је ипак сам Нагелсман. Бриљантан тактички ум, иноватор што је и доказао када је на тренинг центру на сред терена поставио велики видео бим како би фудбалерима лакше могао да објасни шта се од њих тражи (мада га играчи понекад користе и да играју сони плејстејшн на гигантском екрану). Па нек му се они обраћају на “ти“. Легендарни Јуп Хајнкесбаш недавно је самом Нагелсману дозволио да се он сам много искуснијем колеги тако обраћа. Толико га цени Јуп.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар