Priča, LŠ - Hofenhajm: Sa Jupom na ti!

Sa šminkom na teren, sa Nagelsmanom protiv logike! Hofenhajm je svakako najmanje atraktivan tim iz Grupe F, ali ima šta da ponudi evropskoj eliti.

Fudbal 18.09.2018 | 15:15
Priča, LŠ - Hofenhajm: Sa Jupom na ti!
Pravila su odavno postavljena i sve se zna unapred. Nekad i po godinu dana unapred. Pa tako u Sinshajmu, seocetu od 3.300 stanovnika, već znaju da će sledećeg leta praviti oproštajnu žurku zaJulijana Nagelsmana. Biće mu ovo poslednja sezona u Hofenhajmu. Dogovorena je već njegova selidba u Lajpcig. Ostao je do isteka ugovora samo da bi pokazao poštovanje prema klubu koji ga je lansirao u krug najtalentovanijih stratega Evrope, pa se ovog leta pominjao i kao želja dela Arsenalove uprave, već dugo i kao budući šef struke Bajerna. Svaku njegovu pobedu u novoj sezoni zato će pratiti i doza sete. Jer svaka će biti – jedna od poslednjih. Nije to baš idealan način da uđeš u sezonu. Posebno ne u ovakvu. Jer ova bi trebalo da bude posebna. Maleni Sinhajm u areni sa gigantima. David je imao veće šanse protiv Golijata.

Uostalom, protekle sezone Hof je u Ligi Evrope završio poslednji u grupi sa Bragom, Ludogorecom i Istanbul Bašakšehirom. Upisao je samo jednu pobedu savladavši Turke kod kuće. Šta onda može da očekuje iz sudara sa Mančester Sitijem, Šahtjorom i lionskim Olimpikom? To je liga iznad, ako ne i dve.

Nije ipak da se Krajgaueri, kako iz zovu po regiji iz koje potiču, prvi put susreću sa nepoverenjem fudbalske javnosti. Navikli su već da ih nipodoštavaju i omalovažavaju. Mnogo pre no što se u Nemačkoj pojavio RB Lajpcig bio je u ulozi “plastičnog kluba“ kojeg su samo milioni Ditmara Hopa vinuli tamo gde mu nije mesto. A opet, tamo se Hofenhajm sasvim dobro snašao. Logici je prkosio i kada je 2016. postavio 28-godišnjeg Nagelsmana na mesto šefa struke i učininio ga najmlađim trenerom u istoriji Bundeslige. Tomas Tuhel je prvi uočio njegovo oštro oko i postavio ga za skauta za protivničke ekipe. On sam se i dalje ugleda na Pepa Gvardiolu, mada ceni i Arsena Vengera i španski stil igre pa često govori o sistemima u Barseloni, čak i Viljarealu na nižem nivou. Nekadašnji reprezentativni golman Tim Vizeodavno ga je nazvao “mini Murinjom“. Temeljan, pedantan. Na otvaranju prvenstvene sezone protiv Bajerna - našminkan?! Zaista. Našminkan.

“Ženama se dozvoljava da budu šik, mislio sam da je i muškarcima“, odgovorio je.

Na bilo kom drugom mestu bio bi ismejan, ali u Hofenhajmu niko nije mario za njegove upravo sređene obrve. Tamo Nagelsman može da radi šta mu je volja. Nije baš da će mu ultrasi zameriti na eksperimentisanju sa svojom ženskom stranom (inače je porodičan čovek, oženjen, ima sinaMaksimilijana). Hofenhajm maltene da nema navijače. Nema očigledno ni straha. Retki su klubovi čiji bi treneri smeli da izađu nalickani na teren. Ali koga briga? Nagelsman i Hofenhajm furaju svoju priču. I dobro im ide.

Nadaju se – ići će još bolje. Bez obzira na to što su ostali bez dvojice bitnih igrača. Mark Ut je otišao u Šalke kao slobodan igrač. Serž Gnabri je završio pozajmicu i vratio se u Bajern. A ni prošle sezone Hofenhajm nije imao dubinu u timu.

Zato je sada Nagelsman poradio na tome. Leonardo Bitenkurt je stigao iz Kelna za 6.000.000 evra.Vinčeco Grifo iz Menhengladbaha za 5.500.000 evra. Ista suma izdvojena je i za Ishaka Belfodila, koji je došao iz Standarda iz Liježa. Njih trojica (Belfodil najmanje) trebalo bi da budu zaduženi za organizaciju napada, da operišu iza špiceva, po krilima. Iz Arsenala je uz dosta pompe – jer je iz Arsenala – na pozajmicu doveden i supertalentovani Ris Nelson (postigao prvenac već na debiju), tek da se u klubu osiguraju u slučaju novih povreda. Ta prošla sezona u Ligi Evropa umnogome je određena baš velikim brojem igrača u ambulanti.

A ni ova nije počela dobro kad je zdravstveni karton u pitanju. Kerem Demirbaj, koga je Nagelsmanpromovisao u reprezentativca Nemačke – nije mu to jedini takav projekat, ali o tome nešto kasnije – povredio je ligamente članka još u finišu prošle sezone, pa neće moći da diriguje Hofenhajmovom igrom barem do sredine oktobra. U jednom trenutku ove sezone, povređena su im bila i četvorica štopera?!Ermin Bičakčić, Kevin Akpoguma, Benjamin Hubner i Kasim Adams Nuhu, ovog leta Jang Bojsu 8.000.000 evra plaćeni fudbaler. Nagelsman inače igra sa trojicom centralnih bekova u formaciji 3-4-2-1 mada se to brzo transformiše u 5-4-1. Prošle sezone samo je Bajern u Nemačkoj postigao više golova. Baš na osnovu gol razlike Hofenhajm je na tabeli i bio ispred Borusije Dortmund i Bajer Leverkuzena. Ne znači to da ne ume da udari. Posle meča sa Bajernom Karl Hajnc Rumenige je optužio Nagelsmanovuekipu za “fudbal sa divljeg zapada“. Nisu štedeli Bavarce defanzivci Hofenhajma.

U toj poslednjoj liniji odskače Kevin Fogt, 26-godišnji kapiten kluba – saigrači su ga uz Nagelsmanovudozvolu izabrali na tu funkciju - koji je ovog leta produžio ugovor što je silno obradovalo sve u Sinhajmu pošto je za njegove usluge bio zainteresovan čak i Bajern u trenucima kada se činilo da će Džerom Boateng preći u Pari Sen Žermen. Kad te Bajern traži znači da si dobar.

Najbolji je naravno Andrej Kramarić. Sa 13 golova i osam asistencija u prošloj sezoni “tata“ tima. Ovog je leta dobio produženi odmor posle nastupa u finalu Mundijala sa reprezentacijom Hrvatske. I tamo se videlo koliko je on u stvari opasan igrač. Mirni Sinhajm savršeno mu leži. Tu je i iskusni Adam Salaj, raspucan na početku sezone – tri gola u prva četiri kola Bundeslige. Taman kad su ljudi pomislili da je njegovo već prošlo.

Velika očekivanja i pred trećim špicem, Žoelintonom. Dve godine su mu bile potrebne kako bi na pozajmici u bečkom Rapidu sakupio dovoljno rutine – i golova – da ga pozovu nazad u Hofenhajm. Nije gol ubica, više polušpic, sa 186 centimetara izuzetno nezgodan za čuvanje. Ima i odličan pas, učestvuje u igri, pa su ga mediji u Nemačkoj krstili nadimkom “novi Firmino“. Iz iste su regije u Brazilu, obojica su se mučili tokom prvih dana u Evropi, čak su i slične građe, mada Žoelinton tek treba da pokaže da je makar blizu tog nivoa. Statistika kaže da ima bolji procenat pasova i dobijenih duela i od Kramarića i od Salaja, pa i od Firmina (dok je ovaj bio u Nemačkoj).

Ne treba zaboraviti ni ostale igrače. Recimo, supersoničnog Nika Šulca u Nemačkoj obavezno uzimaju u obzir kad se pitaju ko je najbolji levi bek Bundeslige (u sistemu sa tri štopera igra nešto ispred). Šulc je samo poslednji od igrača koje je – da završimo priču od ranije – Nagelsman pogurao do statusa reprezentativca. Još ranije je to uradio i sa Sandrom Vagnerom – otišao u januaru u Bajern – NiklasomZuleom, pomenutim Demirbajom.

Tu je i Nadijem Amiri, sin izbeglica iz Afganistana, koga su mediji dovodili u vezu sa Totenhemom i Arsenalom, još jedan ofanzivni fudbaler koji bi trebalo da se za minute porva sa Bitenkurtom, Grifom, Nelsonom. I on je trenutno povređen, kao i mladi zadnji vezni Denis Gajger, pa i iskusniji Lukas Rup. On se neće ni vraćati na teren za grupnu fazu Lige šampiona. Ni Amiri neće biti spreman tako brzo, možda tek od novembra.

Povrede su dakle najveći protivnik Hofenhajma. A najveća snaga je ipak sam Nagelsman. Briljantan taktički um, inovator što je i dokazao kada je na trening centru na sred terena postavio veliki video bim kako bi fudbalerima lakše mogao da objasni šta se od njih traži (mada ga igrači ponekad koriste i da igraju soni plejstejšn na gigantskom ekranu). Pa nek mu se oni obraćaju na “ti“. Legendarni Jup Hajnkesbaš nedavno je samom Nagelsmanu dozvolio da se on sam mnogo iskusnijem kolegi tako obraća. Toliko ga ceni Jup.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar