СП: У напад на Русе, од прве лопте!

Никола Грбић и Марко Подрашчанин верују да Србија храбром игром и добром психологијом може да парира јаком противнику.  Сад на моћне Русе, Грбић наредио: Напад из свих оружја! "Морамо да будемо агресивни од прве лопте. У супротном ако ривал види да си деморалисан, у страху – згазиће те! Међутим, ако им покажеш зубе, нон стоп их нападаш, од сервиса, онда имамо шансе", каже кормилар Орлова. Србија добила последња два дуела против шампиона Европе.

Остали спортови 18.09.2018 | 10:30
СП: У напад на Русе, од прве лопте!
Репрезентације Србије и Русије у уторак ће се са почетком у 20.30 часова борити за друго место на табели Ц групе Светског првенства за одбојкаше.

За обе екипе ће то бити опроштај од Барија, пред селидбу у Варну (Ц2) или Милано (Ц3), где ће играти утакмице друге групне фазе, у зависности од коначне позиције.

Селектор Никола Грбић рекао је у најави овог меча да је селекција САД у суботу показала његовим изабраницима како треба играти против Руса, актуелних првака Европе и победника овогодишње Лиге нација.

"Мислим да је оно што су Американци урадили, једини прави рецепт за игру против овакве Русије. То значи да се нападају из свих оружја, агресивно и да те буде баш брига да ли ће они да одиграју феноменално, јер могу, имају такве играче да могу да одиграју фантастично одређене ситуације", изјавио је Грбић.

"Ако се препустиш томе и ако се деморалишеш, онда те згазе. А, ако им покажеш зубе и да их се не бојиш, као што су их Американци нон-стоп нападали, почевши од сервиса, апсолутно имамо шансе да се равноправно носимо са њима".

Некадашњи ас истиче да је нарочито важно не дозволити ривалу да у раној фази сета стекне опипљивију предност.

"Рецепт је да играмо поен по поен и да уђемо у неизвесну завршницу сетова. Онда они могу да направе покоју грешку, па да на крају дођемо у ситуацију да их победимо. Ако се одвоје четири-пет поена, после постаје јако тешко".

Марко Подрашчанин, као и остали играчи, добро је расположен после победе над Аустралијом (3:1) у недељу, када мисли да су "орлови" пружили најбољу партију у досадашње четири утакмице шампионата света.

"Трудимо се да константно дижемо ниво игре. Против Аустралије је било најбоље до сада, али можемо ми то још много боље", каже искусни блокер.

"Довели смо ствари на своје место, пре свега захваљујући добром сервису, који нас краси цео турнир. Надам се да ће нам помоћи и у уторак, јер играмо против врло озбиљне екипе, можда и најбоље на свету. Искористићемо добро дан одмора, па ћемо се потрудити да их нападнемо од прве лопте".

За Србију, али и остале најбоље селекције планете, тек сада почиње Светско првенство у Италији и Бугарској. Од сада сваки меч је „на нож“, више нема права на кикс, само тријумфи воде у борбу за трећу рунду, Ф6. У уторак су на програму последњи мечеви у групама А, Б, Ц и Д. Готово су познати сви путници у другу фазу шампионата, али је такав систем такмичења да се сви бодови преносе у наредну рунду, а тамо ће бити паклено, од 16 репрезентација, само шест настављају битисање за медаљу.

После пораза од САД у пет сетова и три очекиване победе против Камеруна, Туниса и Аустралије и сакупљених 10 бодова, пред српским одбојкашима је најтежи могући дуел - моћна Русија, европски шампион и освајач Лиге нације ове године. Американци су показали да Зборнаја није непобедива како се можда чинило. Успели су Мајка Кристенсон, Арон Расел, Мет Андерсон и остали Амери да баце на колена чету Сергеја Шлапњикова, победе 3:1. Тај рецепт би желео да прекопира и селектор Орлова Никола Грбић.

"Знали смо да и пре првенства да су САД и Русија селекције за медаљу. Американци су показали прави рецепт како треба играти против Русије, а то је напад из свих оружја. Морамо да будемо агресивни од прве лопте. У супротном ако ривал види да си деморалисан, у страху – згазиће те! Међутим, ако им покажеш зубе, нон стоп их нападаш, од сервиса, онда имамо шансе. Треба да играмо поен по поен, да уђемо у неизвесне сетова, а онда можда дође и нека њихова грешка и поклон поен. У супротном, ако се одлепе на старту три, четири поена, онда је тешко да их стигнемо", рекао је Грбић за сајт Одбојкашког савеза Србије пред дуел са Русијом у Барију у последњем мечу Групе Ц.

Слично као и наш прослављени ас размишља и искусни средњи блокер Србије Марко Подрашчанин.

''Следећи меч играмо против екипе која је можда најбоља на свету. Морамо да их нападнемо од прве лопте", јасан је Подрашчанин.

Иако је Русија страх и трепет, наша репрезентаија је последња два дуела са владаром Европе изашла као победник. Ове године у Лиги нација, чета Николе Грбића је почетком јуна у Софији славила 3:2, али треба напоменути да је тада Зборнаја команда играла у комбинованом саставу без неколико главних звезда, као што су Максим Михајлов, Артем Волвич, Дмитриј Волков... Такође, претпрошле године у Светској лиги, наши одбојкаши су били бољи, и то са максималних 3:0. Пре тога су Руси имали три победе у низу. У последњих 10 мечева, скор је 6:4 за Русе.

Европски шампион је овог лета надмоћно освојио премијерно издање Лиге нација. На завршном турниру у Лилу, Русија је згазила домаћина Француску са 3:0. Највећа опасност по Србију прети од феноменалног коректора четвороструког узастопног шампиона Европе Зенита из Казања Максима Михајлова и горостасног 218 центиметара високог средњег блокера Белгорода Дмитрија Мусерског. У односу на Лигу нација, у тим су се вратили ветерани, техничар Александар Бутко и либеро Алексеј Вербов. Уз млади талас руске одбојке које предводе Дмитриј Волков и Јегор Кљука, то је екипа која је с правом и даље први фаворит за злато у Италији и Бугарској.

Последњег дана прве рунде шампионата очекује нас још неколико важних дуела који ће да дају одговор на питање ко ће с које позиције у новофомиране четири групе. Поготово ће да пршти у Групи Б у бугарском Русеу, где су све четири репрезентације у игри за пол-позицију. Французи имају већ два пораза, додуше оба са 3:2, али сада против Канађана Ервин Нгапет и другови немају права на кикс ако желе у трећу фазу такмичења. Бразил се опоравио после шокантног пораза од Холандије, славио против Канађана, и сада Бруно Резенде и остале звезде Кариока имају лак задатак против Кине.

Италија годинама тавори. Некада велика одбојкашка сила сада на домаћем терену жели да се најзад врати у светски врх. После четири кола, једино Азури и браниоци круне Пољаци имају максималан учинак од 12 бодова. У Фиренци Иван Зајцев, Османи Хунторена и остали асови Италијана играју против одличних Словенаца, који имају три победе, али су у понедељак помало и неочекивано поклекли после пет сетова од Аргентине.

Познато је већ 15 селекција које настављају такмичење: Италија, Словенија, Белгија из Групе А; Холандија, Бразил, Канада и Француска из Групе Б; САД, Србија, Русија и Аустралија из Групе Ц и Пољска, Иран, Бугарска и Финска из Групе Д. Последњег учесника решиће меч између Јапана и Аргентине.

У другој рунди се групе образују по систему: први из Групе А, други из Групе Б, трећи из Групе Ц и четврти из Групе Д...

Друга фаза СП (три утакмице) игра се од петка до недеље. Из новоформиране четири групе, у које се преноси комплетан учинак из прве фазе, међу шест најбољих на свету ући ће победници група и две другопласиране селекције.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар