SP: U napad na Ruse, od prve lopte!

Nikola Grbić i Marko Podraščanin veruju da Srbija hrabrom igrom i dobrom psihologijom može da parira jakom protivniku.  Sad na moćne Ruse, Grbić naredio: Napad iz svih oružja! "Moramo da budemo agresivni od prve lopte. U suprotnom ako rival vidi da si demoralisan, u strahu – zgaziće te! Međutim, ako im pokažeš zube, non stop ih napadaš, od servisa, onda imamo šanse", kaže kormilar Orlova. Srbija dobila poslednja dva duela protiv šampiona Evrope.

Ostali sportovi 18.09.2018 | 10:30
SP: U napad na Ruse, od prve lopte!
Reprezentacije Srbije i Rusije u utorak će se sa početkom u 20.30 časova boriti za drugo mesto na tabeli C grupe Svetskog prvenstva za odbojkaše.

Za obe ekipe će to biti oproštaj od Barija, pred selidbu u Varnu (C2) ili Milano (C3), gde će igrati utakmice druge grupne faze, u zavisnosti od konačne pozicije.

Selektor Nikola Grbić rekao je u najavi ovog meča da je selekcija SAD u subotu pokazala njegovim izabranicima kako treba igrati protiv Rusa, aktuelnih prvaka Evrope i pobednika ovogodišnje Lige nacija.

"Mislim da je ono što su Amerikanci uradili, jedini pravi recept za igru protiv ovakve Rusije. To znači da se napadaju iz svih oružja, agresivno i da te bude baš briga da li će oni da odigraju fenomenalno, jer mogu, imaju takve igrače da mogu da odigraju fantastično određene situacije", izjavio je Grbić.

"Ako se prepustiš tome i ako se demorališeš, onda te zgaze. A, ako im pokažeš zube i da ih se ne bojiš, kao što su ih Amerikanci non-stop napadali, počevši od servisa, apsolutno imamo šanse da se ravnopravno nosimo sa njima".

Nekadašnji as ističe da je naročito važno ne dozvoliti rivalu da u ranoj fazi seta stekne opipljiviju prednost.

"Recept je da igramo poen po poen i da uđemo u neizvesnu završnicu setova. Onda oni mogu da naprave pokoju grešku, pa da na kraju dođemo u situaciju da ih pobedimo. Ako se odvoje četiri-pet poena, posle postaje jako teško".

Marko Podraščanin, kao i ostali igrači, dobro je raspoložen posle pobede nad Australijom (3:1) u nedelju, kada misli da su "orlovi" pružili najbolju partiju u dosadašnje četiri utakmice šampionata sveta.

"Trudimo se da konstantno dižemo nivo igre. Protiv Australije je bilo najbolje do sada, ali možemo mi to još mnogo bolje", kaže iskusni bloker.

"Doveli smo stvari na svoje mesto, pre svega zahvaljujući dobrom servisu, koji nas krasi ceo turnir. Nadam se da će nam pomoći i u utorak, jer igramo protiv vrlo ozbiljne ekipe, možda i najbolje na svetu. Iskoristićemo dobro dan odmora, pa ćemo se potruditi da ih napadnemo od prve lopte".

Za Srbiju, ali i ostale najbolje selekcije planete, tek sada počinje Svetsko prvenstvo u Italiji i Bugarskoj. Od sada svaki meč je „na nož“, više nema prava na kiks, samo trijumfi vode u borbu za treću rundu, F6. U utorak su na programu poslednji mečevi u grupama A, B, C i D. Gotovo su poznati svi putnici u drugu fazu šampionata, ali je takav sistem takmičenja da se svi bodovi prenose u narednu rundu, a tamo će biti pakleno, od 16 reprezentacija, samo šest nastavljaju bitisanje za medalju.

Posle poraza od SAD u pet setova i tri očekivane pobede protiv Kameruna, Tunisa i Australije i sakupljenih 10 bodova, pred srpskim odbojkašima je najteži mogući duel - moćna Rusija, evropski šampion i osvajač Lige nacije ove godine. Amerikanci su pokazali da Zbornaja nije nepobediva kako se možda činilo. Uspeli su Majka Kristenson, Aron Rasel, Met Anderson i ostali Ameri da bace na kolena četu Sergeja Šlapnjikova, pobede 3:1. Taj recept bi želeo da prekopira i selektor Orlova Nikola Grbić.

"Znali smo da i pre prvenstva da su SAD i Rusija selekcije za medalju. Amerikanci su pokazali pravi recept kako treba igrati protiv Rusije, a to je napad iz svih oružja. Moramo da budemo agresivni od prve lopte. U suprotnom ako rival vidi da si demoralisan, u strahu – zgaziće te! Međutim, ako im pokažeš zube, non stop ih napadaš, od servisa, onda imamo šanse. Treba da igramo poen po poen, da uđemo u neizvesne setova, a onda možda dođe i neka njihova greška i poklon poen. U suprotnom, ako se odlepe na startu tri, četiri poena, onda je teško da ih stignemo", rekao je Grbić za sajt Odbojkaškog saveza Srbije pred duel sa Rusijom u Bariju u poslednjem meču Grupe C.

Slično kao i naš proslavljeni as razmišlja i iskusni srednji bloker Srbije Marko Podraščanin.

''Sledeći meč igramo protiv ekipe koja je možda najbolja na svetu. Moramo da ih napadnemo od prve lopte", jasan je Podraščanin.

Iako je Rusija strah i trepet, naša reprezentaija je poslednja dva duela sa vladarom Evrope izašla kao pobednik. Ove godine u Ligi nacija, četa Nikole Grbića je početkom juna u Sofiji slavila 3:2, ali treba napomenuti da je tada Zbornaja komanda igrala u kombinovanom sastavu bez nekoliko glavnih zvezda, kao što su Maksim Mihajlov, Artem Volvič, Dmitrij Volkov... Takođe, pretprošle godine u Svetskoj ligi, naši odbojkaši su bili bolji, i to sa maksimalnih 3:0. Pre toga su Rusi imali tri pobede u nizu. U poslednjih 10 mečeva, skor je 6:4 za Ruse.

Evropski šampion je ovog leta nadmoćno osvojio premijerno izdanje Lige nacija. Na završnom turniru u Lilu, Rusija je zgazila domaćina Francusku sa 3:0. Najveća opasnost po Srbiju preti od fenomenalnog korektora četvorostrukog uzastopnog šampiona Evrope Zenita iz Kazanja Maksima Mihajlova i gorostasnog 218 centimetara visokog srednjeg blokera Belgoroda Dmitrija Muserskog. U odnosu na Ligu nacija, u tim su se vratili veterani, tehničar Aleksandar Butko i libero Aleksej Verbov. Uz mladi talas ruske odbojke koje predvode Dmitrij Volkov i Jegor Kljuka, to je ekipa koja je s pravom i dalje prvi favorit za zlato u Italiji i Bugarskoj.

Poslednjeg dana prve runde šampionata očekuje nas još nekoliko važnih duela koji će da daju odgovor na pitanje ko će s koje pozicije u novofomirane četiri grupe. Pogotovo će da pršti u Grupi B u bugarskom Ruseu, gde su sve četiri reprezentacije u igri za pol-poziciju. Francuzi imaju već dva poraza, doduše oba sa 3:2, ali sada protiv Kanađana Ervin Ngapet i drugovi nemaju prava na kiks ako žele u treću fazu takmičenja. Brazil se oporavio posle šokantnog poraza od Holandije, slavio protiv Kanađana, i sada Bruno Rezende i ostale zvezde Karioka imaju lak zadatak protiv Kine.

Italija godinama tavori. Nekada velika odbojkaška sila sada na domaćem terenu želi da se najzad vrati u svetski vrh. Posle četiri kola, jedino Azuri i branioci krune Poljaci imaju maksimalan učinak od 12 bodova. U Firenci Ivan Zajcev, Osmani Huntorena i ostali asovi Italijana igraju protiv odličnih Slovenaca, koji imaju tri pobede, ali su u ponedeljak pomalo i neočekivano poklekli posle pet setova od Argentine.

Poznato je već 15 selekcija koje nastavljaju takmičenje: Italija, Slovenija, Belgija iz Grupe A; Holandija, Brazil, Kanada i Francuska iz Grupe B; SAD, Srbija, Rusija i Australija iz Grupe C i Poljska, Iran, Bugarska i Finska iz Grupe D. Poslednjeg učesnika rešiće meč između Japana i Argentine.

U drugoj rundi se grupe obrazuju po sistemu: prvi iz Grupe A, drugi iz Grupe B, treći iz Grupe C i četvrti iz Grupe D...

Druga faza SP (tri utakmice) igra se od petka do nedelje. Iz novoformirane četiri grupe, u koje se prenosi kompletan učinak iz prve faze, među šest najboljih na svetu ući će pobednici grupa i dve drugoplasirane selekcije.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar