Ништа од градње моста у Градишци

Пројект градње моста Градишка преко ријеке Саве између Хрватске и Босне и Херцеговине прва је финансијска “жртва” моста Пељешац.

Босна и Херцеговина 15.09.2018 | 15:00
Ништа од градње моста у Градишци
Хрватске цесте и Министарство саобраћаја планирали су градњу моста финансирати средствима из Оперативног програма конкурентност и кохезија за раздобље од 2014. до 2020. ЕУ је за то намијенила 330 милијуна евра.

Но, како је сав тај новац отишао на суфинансирање градње моста Пељешац, за све остале пројекте у цестоградњи није остало новца те ће се овај пројекат морати финансирати новим кредитним задужењем. Министарство саобраћаја је покушало пројект суфинансирати кроз Европски фонд за регионални развој, а у склопу инвестицијског приоритета 7а – подупирање мултимодалног јединственог европског саобраћајног простора улагањем у трансевропску саобраћајну мрежу, но то није успјело.

10-годишњи преговори

С обзиром на такав развој ситуације, како сазнајемо у Министарству саобраћаја, Хрватске цесте ће се задужити на иностраном тржишту, највјероватније код ЕИБ-а или ЕБРД-а, уз државну гаранцију. Тек кад Влада изда државну гаранцију и реализује се кредит, Хрватске цесте ће расписати конкурс за извођача радова. То се очекује до краја године. Пројекат Градишка сачињавају мост преко ријеке Саве, 9,5 километара четверотрачне цесте која би спајала мост с аутоцестом Загреб – Липовац те међународни гранични прелаз највише категорије. Укупна процијењена вриједност градње моста и спојне цесте је око 60 милијуна евра.

Цијена моста је око 23 милијуна евра од чега пола плаћа Хрватска, а пола Босна и Херцеговина. Како за реализацију пројекта нису осигурана средства ЕУ, Хрватске цесте ће прво расписати конкурс за градњу моста, а у некој другој фази за приступну цесту. Градња граничног прелаза је пак у ингеренцији Министарства финансија.

О градњи овог моста Хрватска и Босна и Херцеговина преговарају више од десет година. Он је од великог значаја за Босну и Херцеговину и Републику Српску јер се наставља на већ саграђену аутоцесту од Градишке до Бањалуке те би био један од главних цестовних излаза из БиХ према Хрватској. Стога тамошње власти раде константан притисак на Хрватску да крене у реализацију овог пројекта.

Он је био и дио својеврсне “трговине” између Хрватске и Републике Српске. Наиме, предсједник РС Милорад Додик је наредио члановима своје странке у БиХ парламенту да заједно са посланицима ХДЗ-а гласају против блокаде градње моста Пељешац што је тражио СДА након што је из Загреба добио чврсто обећање да ће Хрватска ове године кренути у реализацију овог пројекта. Но због проблема с финансирањем цијела се прича с хрватске стране одужила, а у БиХ су све нервознији јер Хрватске цесте, иако је дато чврсто обећање, још нису расписале конкурс за извођача радова.

БиХ страна је, наиме, већ осигурала финансијска средства преко Европске инвестиционе банке, а нови гранични прелаз код будућег моста је пред завршетком и ускоро ће бити пуштен у саобраћај. У хрватском Министарству финансија наглашавају како ће гранични прелаз с хрватске стране бити саграђен паралелно са завршетком моста преко ријеке Саве. “Тренутно се у сурадњи с Хрватским цестама ради на изради одређених рјешење за исхођење потребних дозвола за грађење.”

Гранични прелаз

У Министарству кажу како на питања о цијени, временском року градње и изгледу граничног прелаза не могу одговорити “јер на мосту није започела градња, а немамо ни приближан датум када ће започети и колико ће трајати. Према нашим плановима у сљедећој години градња граничног прелаза неће започети јер опет смо везани на градњу моста и приступних цеста са стране Републике Хрватске”, стоји у одговору Министарства финанција.

Према пројекту мост Градишка укупне је дужине 426 метара, ширине 22,6 метара и имаће четири прометне траке од којих ће сваки бити широк 3,75 метара. Предвиђено вријеме градње је три године.

Извор: Јутарњи.хр

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

x

15.09.2018 13:34

Поново потврда порекла председника, липа наса!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лова Отишла,

15.09.2018 17:21

за куповину додикових гласача.

Name

Тим

15.09.2018 23:46

Људи само за Вукоту гласати....само за листе СДС.....Вукота је постен и треба му сто јаца скупстинска вецина да га не уцјењују Папци.....не дајте свој глас соцјалиатима, ДНС јер они су филијале СНСД они вец 12 година воде земју у пропаст.....само гласати за Вукоту и листе СДС.....СвиЦе.....у октобру буди ВУКота а не папак.

Name

x

16.09.2018 07:16

Неко Је попусио?

Name

075

16.09.2018 07:47

Пишем јучер на порталу како су Латини опет зезнули Милорада и Милорад има ЈЕДИНИ на свијету ауто-пут који иде директно у ријеку!

Name

15.09.2018 14:09

Ово је оно сто је реално и говори о сулудости градње пуног профила аутопута Добој-БЛ-Градиска у овом тренутку. Медјународно уцртани коридор је Вц који од Будимпесте, преко Осијека улази код Свилаја и вец је Федерација урадила дионицу до Одзака. Наса дионица Јоховац-Руданка-Вукосавље(Одзак) мораце бити урадјена и поред овог покусаја да се саобрацај окрене на БЛ. Хрватима одговара улазак код Свилаја јер вецина саобрацаја иде ка ЗГ и висе се користи њихов аутопут са добрим цијенама путарине. Циста математика,а и логика да је возд од лактаса урадио на своју руку и ово као и све друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

"9 јануар"

15.09.2018 14:54

Тако је кад одлуцује политика а не струка , ови на Јоховцу не могу накупит путарине себи за плату - ЗАЛОСНО !

Name

Де

16.09.2018 06:25

Не сери мајке ти. Ево мени је неопходан и одлицно сто је направљен. Надам се брзо том мосту. Морас бити кретен и то написати. Ста ми имамо са тим 5 Ц??!! Ниста!!!!!

Name

Хм

16.09.2018 06:28

А не постоји потреба за нас из БЛ да идемо за ЕУ него само за ту саку хрвата из Свилаја. Каква си ти даска у глави. Па знас ли ти да је вецина становниства РС у и око БЛ. Знас ли ти да је главна ЦИ у Градисци,знас ли ти да је БЛ главни град и да сто и то привреде има да је у БЛ и око БЛ нпр К. Варос, Целинац .....

Name

15.09.2018 14:16

Ово је оно сто је реално и говори о сулудости градње пуног профила аутопута Добој-БЛ-Градиска у овом тренутку. Медјународно уцртани коридор је Вц који од Будимпесте, преко Осијека улази код Свилаја и вец је Федерација урадила дионицу до Одзака. Наса дионица Јоховац-Руданка-Вукосавље(Одзак) мораце бити урадјена и поред овог покусаја да се саобрацај окрене на БЛ. Хрватима одговара улазак код Свилаја јер вецина саобрацаја иде ка ЗГ и висе се користи њихов аутопут са добрим цијенама путарине. Циста математика,а и логика да је возд од лактаса урадио на своју руку и ово као и све друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУДОЊА

15.09.2018 15:29

Ауто траса у САВУ.

Name

изиграни

15.09.2018 15:07

Отишли кредити и донације ЕУ за Пељешки мост који је Додо гуро ко велим да зајебем бошњаке!!и'''''и сад му га Чова угуро.Хрватској тај мост и не треба па нече да диже кредите без везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

15.09.2018 16:15

КО писки у вјетар - буде мокар !

Name

Ја брата Цовица сто ми га забибери

15.09.2018 16:39

Е мој Милораде Дудук па ти ни у Загребу немозес договорити ниста сем у локалним сеоским заједницама и зборивима под сатором...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

15.09.2018 17:09

Доказ да је политика СНСД погресна од самог поцетка. Цијену плаца народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРОХОТОМ СЕ СМИЈЕМ

16.09.2018 00:01

Па људи моји да ли је то могуце хахаха а хоцете срби пељески мост,волите висе Хрватску него своју зељу ,а нека вам је Цолинда загурала до балцака.Возајте се аутопутом званог " ПУТ КОЈИ НЕ ИДЕ НИКУДА"јос плацате путарину хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

16.09.2018 07:50

@ГРОХОТОМ СЕ СМИЈЕМ Милораде, под хитно хеликоптером Цецу и Анастасију у Бања Луку, дај бесплатно пиво и то је то, "стадо" је намирено!

Name

ре

16.09.2018 19:56

Па за њих је само сатор ,бијели луки и сланина она бијела(сапуњара)Налети на клип гдје је возд долази под сатор ....ста реци стид ме било гледат ,која је то сировина од цовјека али нису боље ни заслузили

Name

Докле

16.09.2018 06:23

Це те висе лагати српски народ. Паре за изградњу Пељесацког моста су дали Кинези као и гаранције своје банке. Једниставно нема пара и ста. И ја кад немам не инвестирам нити могу добити кредит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радослав

16.09.2018 08:47

И јесу полетјели за тим путем,прије него сто се направи ауто-пут за Србију преко РС.Убудуце за овај мост лобирати у ЕУ и њима додијавати.Ја се не бих поводом моста висе обрацао Хрватској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

царе

16.09.2018 21:25

то је ствар измедју Хрватске И Босне И Херцеговине нема ту ЕУ пуно да се пита,ста ту ЕУ мозе да помогне је да да кредит Хрватској....Босна има паре за свој дио

Name

Кики

17.09.2018 22:09

Мост на Градисци неце бити направљен јер Додик саботира Ц5...тек прије мјесец дана је влада у БЛ доњела одлуку о убрзаном раду на дионици Руданка - Јакес ..знаци уродило је плодом..са пијацарима се не мозе другације него уцјеном.

Name

БЛ

16.09.2018 09:18

Продјем цитаву Европу и додјем у Градиску и смуци ми се кад видим оне страцаре на граници. Која срамота. У Бањалуци "ГЛАДАЦ" , а на граници ЈАДАЦ . Какво вјестацко приказивање. Граде мостове гдје нису пријеко потребни, а тамо гдје је збиља неопходно нема их.

ОДГОВОРИТЕ
Name

12345

16.09.2018 16:28

Па невероватно како људи пичу да не ваља градити путеве? Чуј не ваља пут који води ка Градишци и само се чека мист на Сави, а мораће га врло брзо направити. Па колико глуп мораш бити да за тако фрекфентан ГП, мост и пут до њега, а и од сега даље напкишеш да не ваља.

ОДГОВОРИТЕ