Хоћемо Ф1 коју ће клинци жељети да каче на зид!

Ова сад није добра! Формула 1 ради на променама болида и менаџмент "најбржег циркуса" на свету се нада да ће Ф1 од 2021. године бити боља и за тркање и за гледање.

Остали спортови 22.09.2018 | 11:30
Хоћемо Ф1 коју ће клинци жељети да каче на зид!
Недовољно претицања, упркос увођењу ДРС зона, губитак перформанси болида када се сустигне противник, али и изглед – то су неке од ствари које намеравају да промене.

Формула сарађује са Међународном аутомобилском федерацијом (ФИА) на тим променама, а шеф Формула 1 моторспорта Рос Брон каже да су о њима обавештени и тимови.

Кад смо почели да гледамо у будућност и размишљамо у болиду за 2021. годину, примарни циљ је био да омогућимо аутомобилима да се боље тркају. Аутомобили које сада имамо врло лоше прате једни друге. Чим дођу на неколико дужина једни од других значајно губе на аеродинамици. То је огромна количина изгубљене снаге. Због тога хоћемо да разумемо због чега је тако и како можемо да унапредимо то. Задовољан сам што могу да кажем да смо на 80% у том смеру, близу решења", рекао је Рос Брон за званични сајт Ф1. 

Он је истакао да рад на побољшању аеродинамике неће бити једина новина, па ће "најбржи циркус" на свету морати да оправда и епитет атрактивног. 

"Како време пролази још један циљ нам је да направимо аутомобиле који одлично изгледају. Хоћемо болиде који изгледају боље од оних које видите на видео игрицама, болиди које ће клинци хтети да каче на своје зидове. На сваком кораку, како смо радили на еволуцији аутомобила, имали смо и некога ко је графички представљао како ће ауто изгледати. Кључно је да се оствари првобитни циљ, али што уз то не бисмо имали и ауто који добро изгледа кад већ еволуира? Хоћемо онај који инспирише. Ф1 је увек био врхунац мотоспорта и болид треба да изгледа сензационално", рекао је Рос. 

Кокпити би тако могли да добију "прстен" за заштиту возача, али и који ће подсетити на авионе ловце. 

"Осим тога, једна од ствари које можете видети су и већи точкови. Хоћемо 18-инчне точкове у будућности. Боље изгледају, а има и више техничких разлога зашто их хоћемо", каже Брон. 

Радиће се, како каже и на томе да се пнеуматици и точкови учине "чистијим". 

"Гуме и точкови су најпрљавији део болида и то узрокује велики поремећај у протоку ваздуха. Почињемо да истражујемо уређаје који ће тај проток да стабилизују када одлази са точка. Идеје сазревају како напредујемо", каже Рос Брон који закључује да је иза свега намера да више људи стане у ред да се придружи Ф1 каравану – било као научник, истраживач или ентузијаста, било као власник тркачког тима.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар