Како је Нванкво Кану спасио 542 живота?!

Феноменални Нигеријац сада постиже успехе на другим пољима. . .

Фудбал 17.09.2018 | 14:00
Како је Нванкво Кану спасио 542 живота?!
Бивши нападач Интера и Арсенала Нвакво Кану се након завршетка фудбалске каријере окренуо хуманитарном раду. Срчани проблеми које је имао током каријере инспирисали су га да покрене фондацију која ће помагати људима, а пре свега деци, која се суочавају са сличним потешкоћама.

Нигеријац је прву операцију на срцу имао током деведесетих година прошлог века, а пре неколико година му је одрађен још један рутински захват, од којег се успешно оправио.

"Спасили смо 542 живота и то и даље радимо. Ове недеље смо отишли код четири пацијента у Судан и колико смо обавештени оне су успешно одрађене. То ћемо учинити са још шесторо људи. Повезали смо се са боницама, вршимо контролу, разговарамо са родитељима, образујемо их и истовремено одводимо децу у друге земље на операцију. Циљ оснивања је изградња сопствених кардиолошких болница у Африци, почев од Нигерије. То ће ствари учинити много лакшим", рекао је Кану за Гардијан.

Сјајни Нигеријац каже да се успеси у професионалној каријери не могу мерити са садашњим хуманитарним радом.

"Као фудблер освајате трофеје и то је добро. Али, ово је много више. Када сам био у Интеру сазнао сам из новина да нећу моћи више да играм фудбал. Касније када су у клубу решили да ми кажу, рекао сам им да сам већ чуо за то. Није било пријатно открити те ствари на такав начин. Није требало да буде тако, у том тренутку ми се све окренуло наопако. Али ме је тај период у Интеру учинио јачим. Нема већег теста за човека него када се налази између живота и срмирти, можете се сучити са било чиме. Зам кроз који сам бол пролазио као одрастао човек, па замислити како је то тешко за децу. Имали смо играче као што су Марк Вивијен Фое и Шеик Тиоте. Клубови и федерације морају бити озбиљније по том питању, јер шта их спречава да прегледе обављају на свака три месеца?", пита се Кану.

Човек који је 82 пута играо за репрезентацију Нигерије, освојио Лигу шампиона са Ајаксом и Куп УЕФА са Интером и даље ће остати одлучан у свом хуманитарном раду.

"Инсистирам на томе јер сам неко ко познаје те ствари. Могао сам да будем један од оних који су играли фудбал и умрли на терену да мој проблем није откривен током медицинске помоћи у Интеру", рекао је Кану.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар