Kako je Nvankvo Kanu spasio 542 života?!

Fenomenalni Nigerijac sada postiže uspehe na drugim poljima. . .

Fudbal 17.09.2018 | 14:00
Kako je Nvankvo Kanu spasio 542 života?!
Bivši napadač Intera i Arsenala Nvakvo Kanu se nakon završetka fudbalske karijere okrenuo humanitarnom radu. Srčani problemi koje je imao tokom karijere inspirisali su ga da pokrene fondaciju koja će pomagati ljudima, a pre svega deci, koja se suočavaju sa sličnim poteškoćama.

Nigerijac je prvu operaciju na srcu imao tokom devedesetih godina prošlog veka, a pre nekoliko godina mu je odrađen još jedan rutinski zahvat, od kojeg se uspešno opravio.

"Spasili smo 542 života i to i dalje radimo. Ove nedelje smo otišli kod četiri pacijenta u Sudan i koliko smo obavešteni one su uspešno odrađene. To ćemo učiniti sa još šestoro ljudi. Povezali smo se sa bonicama, vršimo kontrolu, razgovaramo sa roditeljima, obrazujemo ih i istovremeno odvodimo decu u druge zemlje na operaciju. Cilj osnivanja je izgradnja sopstvenih kardioloških bolnica u Africi, počev od Nigerije. To će stvari učiniti mnogo lakšim", rekao je Kanu za Gardijan.

Sjajni Nigerijac kaže da se uspesi u profesionalnoj karijeri ne mogu meriti sa sadašnjim humanitarnim radom.

"Kao fudbler osvajate trofeje i to je dobro. Ali, ovo je mnogo više. Kada sam bio u Interu saznao sam iz novina da neću moći više da igram fudbal. Kasnije kada su u klubu rešili da mi kažu, rekao sam im da sam već čuo za to. Nije bilo prijatno otkriti te stvari na takav način. Nije trebalo da bude tako, u tom trenutku mi se sve okrenulo naopako. Ali me je taj period u Interu učinio jačim. Nema većeg testa za čoveka nego kada se nalazi između života i srmirti, možete se sučiti sa bilo čime. Zam kroz koji sam bol prolazio kao odrastao čovek, pa zamisliti kako je to teško za decu. Imali smo igrače kao što su Mark Vivijen Foe i Šeik Tiote. Klubovi i federacije moraju biti ozbiljnije po tom pitanju, jer šta ih sprečava da preglede obavljaju na svaka tri meseca?", pita se Kanu.

Čovek koji je 82 puta igrao za reprezentaciju Nigerije, osvojio Ligu šampiona sa Ajaksom i Kup UEFA sa Interom i dalje će ostati odlučan u svom humanitarnom radu.

"Insistiram na tome jer sam neko ko poznaje te stvari. Mogao sam da budem jedan od onih koji su igrali fudbal i umrli na terenu da moj problem nije otkriven tokom medicinske pomoći u Interu", rekao je Kanu.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar