Анализа - СП: Пораз од Грчке боли, али није пресудан!

Естонија као лек, најважнији датум је 30. новембар! На кога селектор Ђорђевић може да рачуна у наставку квалификација, колико је важна победа Грузије у Тел Авиву и шта је Србији од највеће важности. . .

Кошарка 15.09.2018 | 23:15
Анализа - СП: Пораз од Грчке боли, али није пресудан!
Пораз националне селекције на Криту пробудио је дозу забринутости у кошаркашкој Србији. Орлови су тек на махове знали да бљесну и запрете Грчкој, која је на крају однела комотну победу у Ираклиону. Трећа негативна рецка практично је довела до тога да Србија више не моће да сања врх табеле, а ни друго место. Ипак, није све тако црно.

Забринутост донекле и јесте оправдана, поготово јер су момци са црвеним дресовима навикли своју публику на победе и успехе, а не на игре без довољно енергије и идеје. Све ће се то заборавити оног тренутка када Србија буде оверила пласман на Мундобаскет наредне године и добила могућност да брани сребро из Мадрида освојено пре четири године. А, за улазак у друштво сигурних путника за Кину нашем државном тиму неће бити потребно много...

После седам одиграних утакмица (сви резултати из првог круга пренети у други) стање на табели Групе Л је следеће - Немачка и Грчка имају по 7-0, Србија 4-3, Грузија и Израел по 3-4 и Естонија 2-5. За даље квалификације из српског угла битан је исход меча одиграног у Тел Авиву и победа Грузије над Израелом, што нама иде на руку. Можда је Србија на папиру добила још једног такмаца за то треће место, али због далеко боље ситуације у међусобним окршајима - Грузија је у подређеном положају у односу на вицешампиона света. Зато је најважнији датум за Орлове - 30. новембар. 

Зашто? Још и пре отварања друге рунде квалификација двомеч против Израела означен је као најважнији за пласман на Мундобаскет. А баш последњег дана новембра Србија ће гостовати Израелу, највероватније у Тел Авиву. Победа у Израелу већ сада је постављена као обавеза и права на грешку нема. Јер, сваки наредни пораз могао би да угрози Србију на путу до коначног циља. Пропозиције су јасне - три најбоље екипе из сваке групе иду даље, а у случају да два или више тимова буду изједначеног скора, гледаће се однос победа и пораза у међусобним окршајима. Зато би рецка у Израелу практично донела визу за Далеки исток...

Оно што је важно јесте да ће Александар Ђорђевић у даљим квалификацијама поново бити приморан да наступи у мешовитом саставу. Дакле, сигурно без НБА играча из тренутног састава - Богдана Богдановића и Немање Бјелице, те момака из Евролиге - од Николе Калинића, преко Владимира Лучића, Николе Милутинова, до Немање Недовића, Василија Мицића и Стефана Јовића! На то треба додати Николу Јокића, Милоша Теодосића, Бобана Марјановића, Марка Гудурића, Огњена Кузмића, повређеног Милана Мачвана... Питање је и да ли ће Мирослав Радуљица моћи да се стави на располагање, с обзиром на дистанцу коју би требало да пређе како би дошао из Кине.

Истина, Ђорђевић је вече пред одлазак на Крит најавио могућност да се неко од играча из Евролиге прикључи бар за по једну утакмицу у наредна два окупјања (новембар 2018, фебруар 2019). Остаје само питање воље клубова из елитног такмичења да пусте своје играче у репрезентативне акције и ту ће преговарачке способности људи из КСС, али и стручног штаба Србије бити на тесту. 

То значи да би у тим би требало да се врате Дејан Тодоровић, кога Мурсија није желела да пусти на време, иСтефан Бирчевић, који је за септембарске мечеве и даље био ровит. На располагању ће бити сви играчи Црвене звезде (Добрић, Раданов, Давидовац, Ристић, Ненадић...), Партизана (Гагић, Маринковић...), Меге, ФМП и осталих српских клубова, те један од капитена из досадашњих квалификација Марко Симоновић (Зенит), потом и Стефан Пено (Алба), Стеван Јеловац (Бамберг). Селектор и његови сарадници мораће да покажу дозу креативности у стварању најбољег тима за наредне утакмице. Ту ће вероватно добро доћи и искуство које су стицали момци са кинеске турнеје у јулу (Стојановић, Ђоковић, Хускић, Ребић, Тејић, Пот...) под командом Јовице Антонића, уколико буде потребе.

Гледајући из овог угла ситуацију у Израелу, селектор Одед Каташ има тренутно неколико играча под знаком питања. Нејасно је да ли ће моћи да рачуна на двојац Макабија из Тел Авива Џејк Коен – Јовел Зосман, упркос томе што су обојица носили опрему Израела и током клупске сезоне. Коен је одиграо пет утакмица у првој фази, а био је актер и пораза од Грузије. Зосман је дебитовао против Велике Британије, играо је и против Естоније, а био је међу бољима у тиму синоћ против Грузије. Ту ће велику улогу имати одлука водећих људи Макабија да имају два различита ростера за Евролигу и остале обавезе, што ће вероватно довести до тога даКоен и Зосман буду на располагању. Коен је досад имао четрнаест поена и пет скокова по утакмици, док је Зосман дописивао по седам кошева и три ухваћене лопте, уз две асистенције.

Још се не зна каква будућност чека Гала Мекела. Некадашњи плејмејкер Црвене звезде водио је Гран Канарију до Евролиге, у међувремену му је истекао уговор, а у клубу су наводно одлучили да не продуже сарадњу због одређених пореских потешкоћа... Нема клуб, што оставља могућност да заигра за Израел у новембру.

У тиму не би требало да буде понајбољег играча Израела из првог круга квалификација, натурализованог крилног центра Ричарда Хауела Џуниора. Он је недавно суспендован од стране израелске антидопинг агенције на три месеца због употребе канабиса у прошлосезонском плеј-офу домаћег првенства. Он је у првом кругу квалификација бележио просечно дванаест поена, шест скокова, те нешто више од две асистенције и једне блокаде у просеку.

Вероватно ће се на располагање селектору ставити тандем Макаби Ришона Итај Сегев – Адам Аријел, који је дебитовао управо против Грузије и оставио солидан утисак. За остале опције време ће показати право лице...

Док се чека меч против Израела, а онда и долазак Грчке у Београд три дана касније, пред Србију се већ у недељу ставља окршај против Естоније. Истина, после бламаже коју је екипа са Балтика доживела у Талину против Немачке, није реално очекивати да ће пружити нешто јачи отпор Србији у Београду. Селектор Ђорђевићће вероватно у систем увести Уроша Луковића и Алексу Аврамовића, на које ће такође моћи да рачуна у новембру и фебруару. 

Орлови нису блистали против Хелена, зато треба пружити јаку подршку, уз пуне трибине дворане Александар Николић! Биће то јединствена прилика за српску кошаркашку публику да у овим квалификацијама види своје идоле на делу, момке који су толико пута обрадовали нацију последњих година. Богдан, Бели, Калина, Луча, Неда, Радуља, Јовке...

Естонија мора пасти да би се с миром кренуло у спремање тима за вероватно и најважнију утакмицу, последњег дана новембра. 

ФИБА КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА МУНДОБАСКЕТ - СРБИЈА

16. септембар: СРБИЈА - Естонија, 20.15
30. новембар: Израел - СРБИЈА
3. децембар: СРБИЈА - Грчка
21. фебруар: Естонија - СРБИЈА
24. фебруар: СРБИЈА - Израел

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар