Премијерлигаши у борби против менаџера!

Исисавају тоне новца из фудбала! Појединци чак предлажу да се агенти сасвим искључе из бизниса.

Фудбал 17.09.2018 | 11:00
Премијерлигаши у борби против менаџера!
Шушкало се још почетком лета, али постаје све јасније да није у питању обична гласина. Премијерлигашки клубови озбиљно размишљању да стану на пут менаџерима, пошто сматрају да убиру превелики део колача од трансфера. Директори клубова зато су затражили да се менаџерима забрани да узимају проценте од трансфера.

Бар од клубова. Наиме, оно што највише смета клубовима је што се менаџери наплате и од процената од обештећења, али и од процената од плате коју договоре за фудбалера. Двојно заступање, био би Слободан превод.  Мино Рајола је тако на трансферу Пола Погбе из Јувентуса у Манчестер јунајтед узео око 45.000.000 евра. Испоставио је рачуне и Јувентусу и Јунајтеду.

“Они почињу да воде фудбал. Исисавају тоне новца из фудбала. А не раде ништа у корист фудбала. Не могу да верујем да се у томе уопште разговара. Сви су против агената, осим њих самих”, категорички ће Дејвид Голд, један од челника Вест Хема, клуба који се баш никако не сналази са менаџерима, па на трансфер пијаци већ по правилу троши огромне новце, а све са скромним резултатима.

Угледни Гардијан јавља да су за строжу контролу менаџерских послова заинтересоване и пореске власти у Енглеској. Тамо је иначе до 2015. било забрањено да агенти зарађују и од клубова и од играча. Морао си да изабереш. Али кад је Фифа променила правила, баш са циљем да ограничи утицај менаџера, изазвала је контра-ефекат.

Премијер лига је највише “страдала”. Није више тајна да их цела Европа користи за билдовање цена играча. Енглези су тако принуђени да плаћају астрономска обештећења за играче који би на било ком другом крају Европе коштали вишеструко мање. Зато сада неки предлажу да менаџери морају да полажу испите, да имају рачуне у британским банкама, да финансијске рачуне полажу управи Премијер лиге.

Само прошле сезоне посредници су у Енглеској и Велсу на процентима зарадили око 247.000.000 евра. Од 541 обављеног трансфера у барем 426, 79 одсто дакле, менаџери су се наплатили и код играча и код клубова. Рачунајући ту и апсолутно сваки трансфер у Манчестер Ситију, већину из Јунајтеда, Ливерпула, Арсенала…

Питање је само да ли Енглези могу нешто да ураде без подршке Фифе или Уефе?

Извор: моззартспорт

ФОТО: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар