Premijerligaši u borbi protiv menadžera!

Isisavaju tone novca iz fudbala! Pojedinci čak predlažu da se agenti sasvim isključe iz biznisa.

Fudbal 17.09.2018 | 11:00
Premijerligaši u borbi protiv menadžera!
Šuškalo se još početkom leta, ali postaje sve jasnije da nije u pitanju obična glasina. Premijerligaški klubovi ozbiljno razmišljanju da stanu na put menadžerima, pošto smatraju da ubiru preveliki deo kolača od transfera. Direktori klubova zato su zatražili da se menadžerima zabrani da uzimaju procente od transfera.

Bar od klubova. Naime, ono što najviše smeta klubovima je što se menadžeri naplate i od procenata od obeštećenja, ali i od procenata od plate koju dogovore za fudbalera. Dvojno zastupanje, bio bi Slobodan prevod.  Mino Rajola je tako na transferu Pola Pogbe iz Juventusa u Mančester junajted uzeo oko 45.000.000 evra. Ispostavio je račune i Juventusu i Junajtedu.

“Oni počinju da vode fudbal. Isisavaju tone novca iz fudbala. A ne rade ništa u korist fudbala. Ne mogu da verujem da se u tome uopšte razgovara. Svi su protiv agenata, osim njih samih”, kategorički će Dejvid Gold, jedan od čelnika Vest Hema, kluba koji se baš nikako ne snalazi sa menadžerima, pa na transfer pijaci već po pravilu troši ogromne novce, a sve sa skromnim rezultatima.

Ugledni Gardijan javlja da su za strožu kontrolu menadžerskih poslova zainteresovane i poreske vlasti u Engleskoj. Tamo je inače do 2015. bilo zabranjeno da agenti zarađuju i od klubova i od igrača. Morao si da izabereš. Ali kad je Fifa promenila pravila, baš sa ciljem da ograniči uticaj menadžera, izazvala je kontra-efekat.

Premijer liga je najviše “stradala”. Nije više tajna da ih cela Evropa koristi za bildovanje cena igrača. Englezi su tako prinuđeni da plaćaju astronomska obeštećenja za igrače koji bi na bilo kom drugom kraju Evrope koštali višestruko manje. Zato sada neki predlažu da menadžeri moraju da polažu ispite, da imaju račune u britanskim bankama, da finansijske račune polažu upravi Premijer lige.

Samo prošle sezone posrednici su u Engleskoj i Velsu na procentima zaradili oko 247.000.000 evra. Od 541 obavljenog transfera u barem 426, 79 odsto dakle, menadžeri su se naplatili i kod igrača i kod klubova. Računajući tu i apsolutno svaki transfer u Mančester Sitiju, većinu iz Junajteda, Liverpula, Arsenala…

Pitanje je samo da li Englezi mogu nešto da urade bez podrške Fife ili Uefe?

Izvor: mozzartsport

FOTO: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar