Прва пресуда за злочин у Подрињу

Суд БиХ данас је донио прву и за сада једину осуђујућу пресуду за ратни злочин над Србима у Подрињу. Изет Арифовић осуђен је на 10 година затвора због убиства српских цивила са подручја Сребренице и Братуинца,док је Суаду Смајловићу изречена казна од годину и два мјесеца за скрнављење тијела.

Босна и Херцеговина 14.09.2018 | 17:44
Прва пресуда за злочин у Подрињу
Арифовић је проглашен кривим за убиство цивила заробљених 12.јула 92.године у селу Залазје код Сребренице те за убиство Живана Продановића 21.јуна исте године у селу Ратковићи код Братунца.

Посмртни остаци Живана Продановића пронађени су након годину дана,а слика његове мајке Добрине која грли лобању мртвог сина шокирала је јавност и постала симбол страдања српског народа у Подрињу.

Живана Продановића идентификовала је мајка,по навлаци на зубу,јер све што је остало од њеног  24-орогодишњег сина и што је могла сахранити су лобања, пршљен,три ребра и лијева лопатица.

У нападу муслиманих снага на село Ратковићи које је предводио Насер Орић у јулу 93. године убијена су 24 цивила, углавном старије особе мушкарци и жене. До сада за тај злочин, осим за убиство Продановића, нико није одговарао.

Осуђујућа пресуда Арифовићу је прва и за сада једина за злочине над подрињским Србима.

Осим Изета Арифовића, након више од двије године суђења, кривим је проглашен и Суад Смајловић који је,по оцјени судског вијећа, пуцањем у тијела мртвих извршио њихово скрнављење.

Амир Салиховић ослобођен је кривице за незаконити хапшење девет лица српске националности у селу Залазје 12.јула 92.и њихово одођење у непознатом правцу од када више нису виђени.



БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Са стране

14.09.2018 16:06

Поново Суд БиХ пљује у лице српском народу и породицама жртава, досуђујући срамно мале казне. Судије тог суда су класични саучесници у продуженом злочину, злочину који још увек траје над Србима у БиХ. То нису правници, то су ратни хушкачи и релативизатори злочина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

17.09.2018 16:54

Комшија,ако ме нападнеш ја ћу се бранити.Свим средствима.Нападнеш ли ми на кућу,породицу,достојанство,вјеру,џамију...без икаквог разлога јер ја нисам имао чиме да те угрозим...побићу ти све до чега дођем.Сребреница је одувијек била већинско муслиманско мјесто и нападнуто је без икаквог повода,разлога или нетрпељивости,само да српска власт освоји територију...е па не може тако.

Name

Ја Сам За Ослобађање

15.09.2018 05:27

Ако је само 10 година, не треба ни толико! Па , за шамар су Срби добијали више!

ОДГОВОРИТЕ