Prva presuda za zločin u Podrinju

Sud BiH danas je donio prvu i za sada jedinu osuđujuću presudu za ratni zločin nad Srbima u Podrinju. Izet Arifović osuđen je na 10 godina zatvora zbog ubistva srpskih civila sa područja Srebrenice i Bratuinca,dok je Suadu Smajloviću izrečena kazna od godinu i dva mjeseca za skrnavljenje tijela.

Bosna i Hercegovina 14.09.2018 | 17:44
Prva presuda za zločin u Podrinju
Arifović je proglašen krivim za ubistvo civila zarobljenih 12.jula 92.godine u selu Zalazje kod Srebrenice te za ubistvo Živana Prodanovića 21.juna iste godine u selu Ratkovići kod Bratunca.

Posmrtni ostaci Živana Prodanovića pronađeni su nakon godinu dana,a slika njegove majke Dobrine koja grli lobanju mrtvog sina šokirala je javnost i postala simbol stradanja srpskog naroda u Podrinju.

Živana Prodanovića identifikovala je majka,po navlaci na zubu,jer sve što je ostalo od njenog  24-orogodišnjeg sina i što je mogla sahraniti su lobanja, pršljen,tri rebra i lijeva lopatica.

U napadu muslimanih snaga na selo Ratkovići koje je predvodio Naser Orić u julu 93. godine ubijena su 24 civila, uglavnom starije osobe muškarci i žene. Do sada za taj zločin, osim za ubistvo Prodanovića, niko nije odgovarao.

Osuđujuća presuda Arifoviću je prva i za sada jedina za zločine nad podrinjskim Srbima.

Osim Izeta Arifovića, nakon više od dvije godine suđenja, krivim je proglašen i Suad Smajlović koji je,po ocjeni sudskog vijeća, pucanjem u tijela mrtvih izvršio njihovo skrnavljenje.

Amir Salihović oslobođen je krivice za nezakoniti hapšenje devet lica srpske nacionalnosti u selu Zalazje 12.jula 92.i njihovo odođenje u nepoznatom pravcu od kada više nisu viđeni.



BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sa strane

14.09.2018 16:06

Ponovo Sud BiH pljuje u lice srpskom narodu i porodicama žrtava, dosuđujući sramno male kazne. Sudije tog suda su klasični saučesnici u produženom zločinu, zločinu koji još uvek traje nad Srbima u BiH. To nisu pravnici, to su ratni huškači i relativizatori zločina.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

17.09.2018 16:54

Komšija,ako me napadneš ja ću se braniti.Svim sredstvima.Napadneš li mi na kuću,porodicu,dostojanstvo,vjeru,džamiju...bez ikakvog razloga jer ja nisam imao čime da te ugrozim...pobiću ti sve do čega dođem.Srebrenica je oduvijek bila većinsko muslimansko mjesto i napadnuto je bez ikakvog povoda,razloga ili netrpeljivosti,samo da srpska vlast osvoji teritoriju...e pa ne može tako.

Name

Ja Sam Za Oslobađanje

15.09.2018 05:27

Ako je samo 10 godina, ne treba ni toliko! Pa , za šamar su Srbi dobijali više!

ODGOVORITE