Пријатељске везе Русије и Српске

Губернатор Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко изјавио је данас у Бањалуци да је од великог значаја што су пријатељске везе Републике Српске и Санкт Петербурга резултирале конкретном сарадњом, посебно у развоју трговинских и економских веза.

Република Српска 14.09.2018 | 13:31
Пријатељске везе Русије и Српске
Обраћајући се на форуму "Стратешки дијалог о сарадњи Санкт Петербурга и Републике Српске", Полтавченко је указао на значај извоза квалитетних пољопривредних производа из Српске у Руску Федерацију.

"Данас можемо рећи да руски потрошачи са задовољством користе воће из Републике Српске. Размотрићемо и могућност извоза других производа, укључујући месо, јер се наши људи јако позитивно односе према производима са простора бивше Југославије, поготово БиХ и Републике Српске", рекао је Полтавченко.

Он је навео могућност перспективне сарадње у области стамбено-комуналних питања, истичући да Санкт Петербург тренутно рјешава проблем регулисања водних канала, гдје може Републици Српској понудити сасвим нове технологије.

"Занимљива нам је и сарадња коју ћемо реализовати у области информационих технологија, као што је кориштење електронских здравствених картона. Ми смо увелико прешли на овај систем и имамо одличне резултате, првенствено у повећању ефикасности рада љекара", нагласио је Полтавченко.

Полтавченко је указао и на значај за данас најављеног потписивања споразума о завршетку изградње каскадних средњих хидроелектрана на Врбасу, у чему ће учествовати компанија "Ракурс инжењеринг" из Санкт Петербурга, која, како је навео, има јако добро искуство и препоруке управо у овој сфери.

"Ту су и питања везана за саобраћај и систем такозваног безбједног града, као и обезбјеђивање сигурности грађана у објектима повећаног ризика и многих других ствари. У овим смјеровима се Санкт Петербург активно развија и можемо понудити одговарајући софвер и хардвер Бањалуци", рекао је Полтавченко.

Полтавченко је напоменуо да је за Српску и Санкт Петербург значајна сарадња из хуманитарне сфере, те најавио присуство врхунских стручњака из Санкт Петербурга на отварању Сјеверног крила Универзитетског клиничког центра у Бањалуци.

Он је додао да ће руски хирурзи у области онкологије одржати мастер радионице за стручњаке у Српској и обавити неколико изузетно захтјевних операција код пацијената са онколошким обољењима.

 "Такође, настојимо да пружимо практичну помоћ становницима Српске којима су потребна високотехнолошка достигнућа медицине и недавно смо лијечили двоје дјеце из Српске. Планирамо да ову праксу наставимо, јер Санкт Петербург има велике могућности и ресурсе у овој области", поручио је Полтавченко.

Он је додао да Српска и Санкт Петербург имају развијену и културну сарадњу, која је посебно важна с обзиром на то да два народа вежу и језичке сличности и духовна традиција.

Полтавченко је захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику на подршци форуму "Санкт Петербург и словенски свијет", који сваке године окупља госте из словенских земаља и на којем се разматрају актуелна питања с циљем очувања традиције и духовних коријена.

"Радимо на развоју туризма, разматрамо питања даљег развоја трговине, укључујући трговину у оквиру занатске производње, те бројна друга питања у којима можемо успоставити сарадњу", рекао је Полтавченко.

Полтавченко је напоменуо да је делегација Санкт Петербурга више пута долазила у Српску, гдје се осјећа као код куће.

"Нас повезују пријатељски и добронамјерни односи, то су односи који датирају од наших предака, то дугујемо њиховом словенском братству. Имамо нешто различите, али заједничке културе, духовне коријене и није чудо да региони Руске Федерције, укључујући Санкт Петербург, са великим задовољством сарађују са Републиком Српском", закључио је Полтавченко.  

Извор: Срна

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Мурија

14.09.2018 11:38

Извези нам Додика зивота ти !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

14.09.2018 16:58

Што тешње сарадње Русијом, што даље од муслимана и мир божији. Наравно, уједињење са Србијом, увек.

Name

ЖИКА Ж

14.09.2018 11:40

Зна ли Полтавченко колика је Република Српска и колико има становника. Зна ли тај господин да ми немамо економије, привреде, пољопривреде, да смо ми паразити и велики дужници свакоме. Да ће мо у дужничко ропство чим прије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој Жикс

14.09.2018 11:57

Е мој Жикс друже он зна више од тебе све о нама и ко смо и какви смо , мој Жикс има ствари који се не мјере новчаником нити глупошћу као код тебе, они који мисле да су најпаметињи и у ово доба ништа не раде већ пискарају и праве се паметни од њих никакве вајде ни користи такав ти је и предсједник и позиција и опозиција , Жикс ради нешто а паметнијима пусти да бистре политику

Name

Освит

14.09.2018 12:01

Имали смо ми не тако давно све,док нам ови новопецени не упалисе свјетло.Извоз Бањалуцке привреде у Русију ,које висе нема ,био је веци него сто је данас укупан извоз и Републике Српске и Србије заједно.Утприлике такав је однос насег угледа у тој истој Русији , баустелци у тудим фирмама и пар хиљада тона воца извоза.Спољно трговински биланс је катастрофалан и граници са класицним колонијалним односом па и овај Руски Првославни центар који ми плацамо доде као слаг на торту глупости насих изгубљених политицара.

Name

Ре

14.09.2018 12:04

Опет рудоња и Руси лапрдају.Да није Босне извезли би они мудо марјаново,каква рс.

Name

Ре

14.09.2018 12:04

ста је то њега брига? Он је досао да за масну накнаду похвали насег цара. Остало га не интересује.

Name

075

15.09.2018 09:25

@ЖИКА Ж Мала исправка, нисте дужни свакоме!! Дужни сте само Западу, који Милорад ко фол напада, а из Русије дође "велики и мали" али мало сутра!

Name

борац

14.09.2018 11:43

Е то це ми много помоци да ми није њемацке била би ми дјеца просјаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕ ХЕ ХЕ

14.09.2018 11:58

Теби само психијатар може помоћи хе хе хе

Name

хапy

14.09.2018 11:51

Имамо висе обрта пара са Црном Гором два пута него са Русијом овдје се несто глуми братски а ниста од тога.јос како се свјет све висе боји руса бојим се да не би ми јос висе у изолацију отисли.примјер посјета јузне игносетије и слицно. само фали јос онај дебели корејац да нам додје.кад несто глумис а јад и бједа све

ОДГОВОРИТЕ
Name

млади

14.09.2018 11:57

Важно је добро се завалити у фотеље а ко ј**е народ нека хрља по контејнерима. СРАМОТА ПОБЈЕДА ЗА МЛАДЕНА И ВУКОТУ ЉУДЕ КОЈИ МИСЛЕ НА СВОЈ НАРОД. ДО ПОБЈЕДЕ!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видју мене, мајко

15.09.2018 13:44

Па и ти ординираш из фотеље, ботино.

Name

Нн

14.09.2018 12:00

Шта имамо то за извести??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

АНЕСТЕЗИОЛОГ

14.09.2018 13:04

Стевандица, Владу Аронију Дзајица, Скрбу , Богданица Бисерку и Станију

Name

Тајкуни

14.09.2018 12:03

Сад у мy wаy или интегра са Маћом и Савом и бајним русом мрш стоко све порекло имовине

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

14.09.2018 12:35

Лијевцанин од ове посјете има користи,највише криминалаца је у Русији,Додик има католичко поријекло,нема везе са Православљем,презиме му казе,а и докази постоје,дјаво

Name

новинар

14.09.2018 12:28

Е мој додо прочитај дејтонски тамо пише да је РС е н т и т е т, а не држава или незнаш читати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.09.2018 16:36

Додик зиви у некој нади. И сваку веце сања да је предсједник дрзаве. Миле, пробуди се! Узивај јос мало у тој илузији.

Name

па-па-папак

14.09.2018 12:31

из ког нафталина извуче овог Потлаченка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

14.09.2018 12:44

Још једна у низу Рудоњиних сплетки којима упорно покушава остати и опстати...лијепо прича, било би то тако да то говори неко ко то искрено и мисли...Рудоња није тај, касно се је сјетио да постоји и вријеме кад мораш да одеш ,е а онда буде жао па почнеш причат о поштењу ,љубави, вјери , народу, и на крају заврши...ех да сам мало млађи ; све би другачије....на жалост прокоцкао си повјерење народа који је у теби , можда, и видио неког ко има снаге и енергије..., али , али та твоја енергија је у ствари онај сељачки менталитет "лијевчански" (част поштеним лијевчанима) који ти никако ниси могао скрити нити контролисати у себи, као и чињеницу када су те ;хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=гА5_квwдУxц изњедриле стране силе...те ти "поста паметан и добар за свој народ"...јебало мајку....е видиш , каже она народна "Батина има два краја" и " ко би гори сад ће доли".... поњело те , а таман си научио фино причат и радит "баш како треба" да добит расте...ал јбг нема времена,живота, леђа, брод тоне , ако не сад онда за 4 године и ти ћеш полако низ ливаду...и онда ђаба и цркве и задужбине..ђаба све ! Јеби се , вријеме је да одеш, јер ни коментари ти више не изазивају смијех, а ни жене више не узбуђујеш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин луд

14.09.2018 13:05

А уууу јеси бистроок мани се порно сајтова и брљања по порталима ради несто багро хајдуцка.

Name

Потлаценко

14.09.2018 12:52

Реци ти нàма једес ли ти те јабуке из Милиног воцњака!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко би вам вјеровао

14.09.2018 14:49

Више није сигуран. Открило се да су подваљивали јабуке из Пољске, па је сумњичав.

Name

Ђорђе

14.09.2018 13:18

Ово су интересне везе криминалаца из Русије и српски криминалаца. Везе су криминогене и нису пријатељске, а врхунци су поклањање НИС-а Србије и рафинерија нафте у Броду и итд.. Руси овдје имају свој гео-политички интерес и њих не занима како људи овдје живе, а то важи и за Американце. Русија је Толстој, Пушкин, Достојевски и да не набрајам. Вољети Русију значи куповати руске производе, а сада у доста доступни и квалитетни, аутомобили и телефони итд.. Страшно ме иритира неки лик, који као воли Русију, а испред куће мерцедес, а пасат, голф и опел од дјеце и супруге. Уз то му неко или он ради на западу, а дијете на школовању у Бечу. Почели су наши ићи масовније радити у Русији, али када су требале плате изгорели заједно с објектима за становање. Неки кажу да су им колеге, када су требали добити плату, да су их криминалц блиски власти забетонирали у темеље, они побјегли. Мало ћеш кога наћи данас да иде у Русију радити, не уређана је то још држава. погледајте анкете Руса, за кга највише мисле да су им пријатељи у свијету. Бјелорусија, Кина, Казахстан, Индија, Сирија, куба, Грчка, Аргентину, Бразил, а Србија у неким анкетама 2% заузима 14.мјесто, само у неким и то је "статистичка грешка", када испитивач случајно упути сугестивно одговор, на питање испитаника, а Боже тко има још: Испитивач : "рецимо Србија". Ово су стварене истине, ја волим руску књижевност и културу и добре људе у Русији, али руске криминалце, што сједе и раде са Мило(К)радом, то НЕ. лијепа је земља Русија, али јој је прилично још ружна држава, не баш као код нас, али тамо је диктатура која се као правда свјетским кретањима. За нашу диктатуру нема оправдања. Срдачан поздрав и купујте руско, чим имате прилику за то, ја то радим и тако волим Русију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

амадеус

14.09.2018 13:37

непознато је како је Ђоко Екватор добио прилику да уђе и постави питање...засада још нису прегледане надзорне камере...а чачно је у рупу гдје сврби...јбг ђоко ниси даво колико је требало мораш чекат на ред ...прво, Кајо,Радишић,Станковић...па мораш и ти цркву направити и онда кад те освете можеш доћ на ред....

ОДГОВОРИТЕ
Name

5

14.09.2018 14:26

Цекас РУСЕ У ГОСТЕ,А ВАПИС ЗА ММф Кредитом,а руси ти увалисе и ВЕЛИКИ И МАЛИ....НАМАЗАНИ МИЛОРАДЕ,НАЦИЈА ТЕ МРЗИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

без везе

14.09.2018 16:32

Пријатељске везе? на који нацин? који је допринос тој вези? Мозда само на папиру.

ОДГОВОРИТЕ