Утврђено како је погинуо радник

Раденко Обрадовић (56) из Кнежева, радник "Маxмаре", који је погинуо на изградњи тржног центра "Делта планет" у Бањалуци, наводио је кранисту да допреми материјал те је у једном моменту закорачио у први непокривени отвор у потконструкцији и пропао у дубину.

Република Српска 14.09.2018 | 07:49
Утврђено како је погинуо радник
То је, како је потврђено "Независним", утврђено инспекцијским надзором након страдања Обрадовића, који је живот изгубио 30. августа.

"Контролом је утврђено да су радници који су постављали стаклене плоче у једном дијелу кровне конструкције прескочили попуњавање једног реда кровних потконструкција, како наводе, јер им је тренутно нестало плоча одговарајуће величине, па су попуњавана сљедећа четири отвора у потконструкцији за које су постојале стаклене табле одговарајућих димензија", истичу из Инспектората РС.

Због тога је, додају, дошло до ризика од пада радника у дубину, јер су радници који су постављали плоче у отворе потконструкције с три стране били окружени непопуњеним отворима (рупама)  у решеткама.

Под лупом републичког инспектора рада, како нам је потврђено, било је и спровођење мјера заштите на раду код "Маxмаре".

"Увидом у предочену документацију утврђено је да послодавац посједује акт о процјени ризика, да је обезбиједио средства личне и колективне заштите на раду те је предочен и реверс на основу којег је настрадали радник задужио средства за заштиту на раду", кажу из Инспектората РС.

Утврдио је инспектор и да "Маxмара" оспособљава запослене за безбједан и здрав рад те да је и настрадали радник прошао обуку.

Како нам је потврђено у Инспекторату РС, инспектор је наложио послодавцу да обезбиједи додатне превентивне мјере за безбједан и здрав рад радника те заштиту радника од пада с висине и пада у дубину.

Наређено је "Максмари" и да изради сопствени елеборат о уређењу градилишта и заштити на раду за градилиште на изградњи тржног центра "Делта планет".

"Инспектор је предузео и прекршајне мјере издавањем прекршајних налога", кажу из Инспектората РС те напомињу да се питање одговорности послодавца може утврђивати само у судским поступцима.

Из "Маxмаре" су нам јуче казали да максимално брину о безбједности својих радника.

"Обрадовић је био један од наших најбољих стручњака. Код нас је радио 20 година", казали су из "Маxмаре".

Подсјетимо, иза нас је црни август за грађевинце у РС. Почетком тог мјесеца на градилишту у бањалучком насељу Нови Борик погинули су Добривоје Топић (57) и Жељко Костић (52), обојица из Челинца. Само шест дана након тога, код Лакташа током изградње базена погинуо је Мирсад Реџић (22), радник фирме "Водовел базени" из Цазина.

Извор: Независне

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Сведска

14.09.2018 08:52

Покуј му дуси,али ово ме цуди наводио кранисту.Зар јос увијек то код нас има да краниста сједи горе у кабини на крану и тако маневрисе краном.Овдје ми на градилистима маневрисемо краном са даљинским управљацем.Ја сам мислио да је тако и код нас у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

14.09.2018 09:04

А одговорност Маx маре ало људи цовјек је погинуо ало лопузе из инспектората све вам се вратило дабогда

ОДГОВОРИТЕ
Name

кај

14.09.2018 17:49

Човјек погинуо и сам је крив? А да ли је носио шљем, да ли је био везан за појас, да ли неко о томе води рачуна .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Критичар

15.09.2018 21:14

Акт о процјени ризика, елаборат, бла, бла, бла.... Папир све трпи и на папиру све лијепо изгледа и све је савршено, а у стварности није ни близу њихових празних писања. Радници на градилиштима су изложени великим ризицима. Опрема, ако је уопште имају је стара, газде им дају рокове, услови рада су тешки.... То је стварност, а не њихове писаније у извјештајима!!!

ОДГОВОРИТЕ