Utvrđeno kako je poginuo radnik

Radenko Obradović (56) iz Kneževa, radnik "Maxmare", koji je poginuo na izgradnji tržnog centra "Delta planet" u Banjaluci, navodio je kranistu da dopremi materijal te je u jednom momentu zakoračio u prvi nepokriveni otvor u potkonstrukciji i propao u dubinu.

Republika Srpska 14.09.2018 | 07:49
Utvrđeno kako je poginuo radnik
To je, kako je potvrđeno "Nezavisnim", utvrđeno inspekcijskim nadzorom nakon stradanja Obradovića, koji je život izgubio 30. avgusta.

"Kontrolom je utvrđeno da su radnici koji su postavljali staklene ploče u jednom dijelu krovne konstrukcije preskočili popunjavanje jednog reda krovnih potkonstrukcija, kako navode, jer im je trenutno nestalo ploča odgovarajuće veličine, pa su popunjavana sljedeća četiri otvora u potkonstrukciji za koje su postojale staklene table odgovarajućih dimenzija", ističu iz Inspektorata RS.

Zbog toga je, dodaju, došlo do rizika od pada radnika u dubinu, jer su radnici koji su postavljali ploče u otvore potkonstrukcije s tri strane bili okruženi nepopunjenim otvorima (rupama)  u rešetkama.

Pod lupom republičkog inspektora rada, kako nam je potvrđeno, bilo je i sprovođenje mjera zaštite na radu kod "Maxmare".

"Uvidom u predočenu dokumentaciju utvrđeno je da poslodavac posjeduje akt o procjeni rizika, da je obezbijedio sredstva lične i kolektivne zaštite na radu te je predočen i revers na osnovu kojeg je nastradali radnik zadužio sredstva za zaštitu na radu", kažu iz Inspektorata RS.

Utvrdio je inspektor i da "Maxmara" osposobljava zaposlene za bezbjedan i zdrav rad te da je i nastradali radnik prošao obuku.

Kako nam je potvrđeno u Inspektoratu RS, inspektor je naložio poslodavcu da obezbijedi dodatne preventivne mjere za bezbjedan i zdrav rad radnika te zaštitu radnika od pada s visine i pada u dubinu.

Naređeno je "Maksmari" i da izradi sopstveni eleborat o uređenju gradilišta i zaštiti na radu za gradilište na izgradnji tržnog centra "Delta planet".

"Inspektor je preduzeo i prekršajne mjere izdavanjem prekršajnih naloga", kažu iz Inspektorata RS te napominju da se pitanje odgovornosti poslodavca može utvrđivati samo u sudskim postupcima.

Iz "Maxmare" su nam juče kazali da maksimalno brinu o bezbjednosti svojih radnika.

"Obradović je bio jedan od naših najboljih stručnjaka. Kod nas je radio 20 godina", kazali su iz "Maxmare".

Podsjetimo, iza nas je crni avgust za građevince u RS. Početkom tog mjeseca na gradilištu u banjalučkom naselju Novi Borik poginuli su Dobrivoje Topić (57) i Željko Kostić (52), obojica iz Čelinca. Samo šest dana nakon toga, kod Laktaša tokom izgradnje bazena poginuo je Mirsad Redžić (22), radnik firme "Vodovel bazeni" iz Cazina.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Svedska

14.09.2018 08:52

Pokuj mu dusi,ali ovo me cudi navodio kranistu.Zar jos uvijek to kod nas ima da kranista sjedi gore u kabini na kranu i tako manevrise kranom.Ovdje mi na gradilistima manevrisemo kranom sa daljinskim upravljacem.Ja sam mislio da je tako i kod nas u BiH.

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

14.09.2018 09:04

A odgovornost Max mare alo ljudi covjek je poginuo alo lopuze iz inspektorata sve vam se vratilo dabogda

ODGOVORITE
Name

kaj

14.09.2018 17:49

Čovjek poginuo i sam je kriv? A da li je nosio šljem, da li je bio vezan za pojas, da li neko o tome vodi računa .....

ODGOVORITE
Name

Kritičar

15.09.2018 21:14

Akt o procjeni rizika, elaborat, bla, bla, bla.... Papir sve trpi i na papiru sve lijepo izgleda i sve je savršeno, a u stvarnosti nije ni blizu njihovih praznih pisanja. Radnici na gradilištima su izloženi velikim rizicima. Oprema, ako je uopšte imaju je stara, gazde im daju rokove, uslovi rada su teški.... To je stvarnost, a ne njihove pisanije u izvještajima!!!

ODGOVORITE