Ураган угрозио шест електрана

Амерички званичници увјерени су да је шест нуклеарних електрана које се налазе на путањи урагана Флоренс безбједно, али неки стручњаци упозоравају да би поплаве и обилне кише могле да угрозе њихове зашитне системе.

Свијет 13.09.2018 | 23:12
Ураган угрозио шест електрана
Ових шест нуклеарки у Сјеверној и Јужној Каролини налази се директно на пројектованој путањи урагана, каже Мери Кетрин Грин, портпаролка компаније "Ðук Енерџи" у чијем власништву се оне налазе.

Она је рекла да су нуклеарне електране Брансвик и Шерон Харис у Сјеверној Каролини, најближе мјесту гдје се предвиђа да ће ураган ударити.

Џеф Бјард помоћник директора агенције ФЕМА за реакцију и помоћ каже да они нису забринути за ове електране "у овом тренутку" и да пажљиво прате ситуацију, преноси ЦНН.

"Ове електране су заштићене, имају резервне генераторе за струју и брзо ћемо процијенити било какве утицаје на нуклеарну електрану послије олује", рекао је он.

Међутим, Удружење забринутих научника, изражава сумњу у могућност да би нуклеарка Брансвик могла да одоли урагану због тога што нема довољно доступних информација о њеној спремности.

Портпарол Комисије за нуклеарну енергију Скот Барнел рекао је, међутим, да је нуклеарка Брансвик довољно оспособљена да одоли ураганима јачине какву има Флоренс и да постоје планови о њеном гашењу ако буде потребно.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар