Uragan ugrozio šest elektrana

Američki zvaničnici uvjereni su da je šest nuklearnih elektrana koje se nalaze na putanji uragana Florens bezbjedno, ali neki stručnjaci upozoravaju da bi poplave i obilne kiše mogle da ugroze njihove zašitne sisteme.

Svijet 13.09.2018 | 23:12
Uragan ugrozio šest elektrana
Ovih šest nuklearki u Sjevernoj i Južnoj Karolini nalazi se direktno na projektovanoj putanji uragana, kaže Meri Ketrin Grin, portparolka kompanije "Ðuk Enerdži" u čijem vlasništvu se one nalaze.

Ona je rekla da su nuklearne elektrane Bransvik i Šeron Haris u Sjevernoj Karolini, najbliže mjestu gdje se predviđa da će uragan udariti.

Džef Bjard pomoćnik direktora agencije FEMA za reakciju i pomoć kaže da oni nisu zabrinuti za ove elektrane "u ovom trenutku" i da pažljivo prate situaciju, prenosi CNN.

"Ove elektrane su zaštićene, imaju rezervne generatore za struju i brzo ćemo procijeniti bilo kakve uticaje na nuklearnu elektranu poslije oluje", rekao je on.

Međutim, Udruženje zabrinutih naučnika, izražava sumnju u mogućnost da bi nuklearka Bransvik mogla da odoli uraganu zbog toga što nema dovoljno dostupnih informacija o njenoj spremnosti.

Portparol Komisije za nuklearnu energiju Skot Barnel rekao je, međutim, da je nuklearka Bransvik dovoljno osposobljena da odoli uraganima jačine kakvu ima Florens i da postoje planovi o njenom gašenju ako bude potrebno.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar