Ко је и колико пута ишао у Беч?

Отварање Централног блока и сјеверног крила Универзитетско-клиничког центра Републике Српске заказано је за 22. септембар. Иако се ради о важном пројекту за здравствени систем Републике Српске, пројектна тендерска документација је измијењена – тврди опозиција. Питају ко је одговоран за то ?

Република Српска 13.09.2018 | 20:22
Ко је и колико пута ишао у Беч?
Пројектна документација за реконструкцију новог блока Универзитетско-клиничког центра РС је спорна – тврди бивши министар здравља Слободан Станић. Он каже да је у изведбеном пројекту дошло до бројних измјена у односу на главни пројекат из тендерске документације.

„Постављам питање за премијерку Жељку Цвијановић да објасни, ко је и колико пута ишао у Беч ради измјена на самом пројекту. Зашто је дозвољено наметнуто да се без избора групе за провођење пројекта и без избора надзорног органа од главног пројекта на основу кога је формирана цијена, направи изведбени пројекат и до којих је све измјена на том пројекту дошло.“ , каже Слободан Станић.

Бивши министар здравља тврди и да многи апарати и уређаји који су нашли своје мјесто на списку опреме, уопште нису били регистровани код Агенције за лијекове. Према нашим информацијама, у многим случајевима кориштени су алтернативни материјали, као и алтернативна медицинска опрема и уређаји, а низ промјена је урађен мимо тендерске документације.

Измјене при тендерској документацији:

1. Апарат за анестезију –предвиђен Хајнен ловенштајн леон плус, а испоручен Маке апарат АЈ флоу мимо тендерске документације

2. Респиратори – Предвиђени Хајнен ловенштајн - Еллиса 800 , а испоручени Ај флоу Маке

3. Електрокаутери (хируршки ножеви) - предвиђени Ковидијан, а испоручени ЕРБЕ

4. Хируршки операциони столови - предвиђени Шмиц, а испоручени Маке

5. Хируршке лампе - предвиђене Мартин, а испоручене Маке

6. Стерилизатори - предвиђени ЦИСА, а увезени Гетинг

Да ствар буде још занимљивија, фирма МАQЕТ у моменту провођења тендера за УКЦ РС није била регистована код Агенције за лијекове БиХ. То су нам потврдили и из ове агенције.

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ

Фирма "МАQЕТ" није уписана у регистар као велепрометник медицинских средства у БиХ, што се може видјети и на званичној wеб страници Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, која се свакодневно ажурира. Што се тиче другог питања требате се обратити некоме у Сектору за регистрацију медицинских средстава.

Поред набавке медицинске опреме од стране фирме која није регистрована у Агенцији за лијекове, одређене измјене у пројекту јесу рађене у складу са тендерском документацијом. Међутим и као такве, по нас су јако лоше, изричит је Станић.

„Као алтернативна понуда фасади од камене вуне стављена је стиропорска фасада. Као алтернатива алуминијумској столарији стављена је пластична столарија. Да су тиме поремећени коефицијенти горења и шта би сутра ако се деси пожар, ко ће одговарати за те измјене на пројекту.“, каже бивши министар здравља Слободан Станић.

Ко је одговоран за измјене на пројекту, питали смо актуелног ресорног министра. Драган Богданић каже да је све рађено у складу са законом и уз међународни надзор.

„Све је регулисано законом о грађењу, прописано је. Као што знате ми смо изабрали, то је био услов Европске инвестиционе банке да имамо међународног консултанта и да имамо међународни надзор. Значи ништа се није могло урадити на пројекту без одобрења консултанта и надзора. Све је значи рађено у складу са позитивним прописима у области грађевинарства.“, рекао је министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић.

Услов Европске инвестиционе банке, према ријечима Богданића, био је да постоји међународни консултант. Али поставља се питање зашто је банка инсистирала на увођењу надзора? Очигледно је да је било проблема у реализацији пројекта, што потврђује и упозорење које је банка у априлу 2015-е године послала на адресу ресорног министра Драгана Богданића и министра финансија Зорана Тегелтије.

Бивши министар здравља Слободан Станић каже да ће свако одступање од предвиђене тендерске документације имати име и презиме и да ће неко морати да одговара за сваку измјену на пројекту.



БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Хо хо хо

13.09.2018 18:27

Види види Скрба и даље гули дере нам козу следа који је то хајдук уписује 40 студената званицно на факултет а са стране це примити јос 40 и нсплатити свакоме по 20.000 ЕУР Ии рацуница је јасна највеци зликовац у историји здравства РС , а.од болнице покупице мрвице и Стевандиц и Дзаја Аронија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛЛ

13.09.2018 18:40

Подрска за предсједника Говедарицу, који неце дозвољавати овакве афере! У октобру буди ВУКота, а не папак!

Name

амадеус

14.09.2018 11:36

Неможе а да није из Лакташа, у свему имају проценат; Ранко Шкрбић је оснивач и власник фирме за инжењеринг и консалтинг QУАНТУМ д.о.о. Са партнером Станиславом Чађом је основао фирму МЕТАКО2 д.о.о. Бања Лука, али више није њезин власник. Шкрбићева кћерка Нина је почетком 2016. године са Горицом Додик, кћерком Милорада Додика, те Аном Цвијан у Бањој Луци основала здравствену установу Апотека „Греен Лине“, која је ликвидирана....сад је нешто друго нареду, кум ће среди...

Name

Сиеменс

13.09.2018 18:44

Америцкс црна листа вас цека Доктори из БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахахаха

13.09.2018 18:51

Стара школа, нова лица сада Дјајиц и Стевандић. Платис најскупље, добијес најјефтиније. Тако и Јузно крило урадили, тако и Централну зграду урадили. Пита ли висе ико засто смијенисе Станетица. Сада јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фби истразни биро

13.09.2018 18:53

Та фирма из Беца је власниство сурјака Николе Спирица јел вам сад јасно огромне паре су опране и узете е сад всм је јасно одкуд му стан у Бецу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ез

13.09.2018 19:46

Саво антонић и Мацо и њихове породице криминалне.

Name

Кули

13.09.2018 19:52

Аронију треба дати свима да се лијеце и то ону с ликом Дјаје брљка она је најбоља , ко гласа за овог мамлаза дабогда му аронија никла из дупета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

14.09.2018 03:26

Многи су свесни да губе власт па да улове што више у овај још непун мјесец власти. Још их има који се надају у крађу избора , ако покраду изборе онда СЗП - у нетреба ни дати власт ако то не знају спречити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

14.09.2018 06:25

Исто набавку у Бијељини погледати! Бас апарате за анестезију нпр.? Не ове који се користе, него..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

18.09.2018 16:54

Реално ко се разумије у ову опрему, зна да су добили за двије класе боље уредјаје.

ОДГОВОРИТЕ