Ko je i koliko puta išao u Beč?

Otvaranje Centralnog bloka i sjevernog krila Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske zakazano je za 22. septembar. Iako se radi o važnom projektu za zdravstveni sistem Republike Srpske, projektna tenderska dokumentacija je izmijenjena – tvrdi opozicija. Pitaju ko je odgovoran za to ?

Republika Srpska 13.09.2018 | 20:22
Ko je i koliko puta išao u Beč?
Projektna dokumentacija za rekonstrukciju novog bloka Univerzitetsko-kliničkog centra RS je sporna – tvrdi bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić. On kaže da je u izvedbenom projektu došlo do brojnih izmjena u odnosu na glavni projekat iz tenderske dokumentacije.

„Postavljam pitanje za premijerku Željku Cvijanović da objasni, ko je i koliko puta išao u Beč radi izmjena na samom projektu. Zašto je dozvoljeno nametnuto da se bez izbora grupe za provođenje projekta i bez izbora nadzornog organa od glavnog projekta na osnovu koga je formirana cijena, napravi izvedbeni projekat i do kojih je sve izmjena na tom projektu došlo.“ , kaže Slobodan Stanić.

Bivši ministar zdravlja tvrdi i da mnogi aparati i uređaji koji su našli svoje mjesto na spisku opreme, uopšte nisu bili registrovani kod Agencije za lijekove. Prema našim informacijama, u mnogim slučajevima korišteni su alternativni materijali, kao i alternativna medicinska oprema i uređaji, a niz promjena je urađen mimo tenderske dokumentacije.

Izmjene pri tenderskoj dokumentaciji:

1. Aparat za anesteziju –predviđen Hajnen lovenštajn leon plus, a isporučen Make aparat AJ flou mimo tenderske dokumentacije

2. Respiratori – Predviđeni Hajnen lovenštajn - Ellisa 800 , a isporučeni Aj flou Make

3. Elektrokauteri (hirurški noževi) - predviđeni Kovidijan, a isporučeni ERBE

4. Hirurški operacioni stolovi - predviđeni Šmic, a isporučeni Make

5. Hirurške lampe - predviđene Martin, a isporučene Make

6. Sterilizatori - predviđeni CISA, a uvezeni Geting

Da stvar bude još zanimljivija, firma MAQET u momentu provođenja tendera za UKC RS nije bila registovana kod Agencije za lijekove BiH. To su nam potvrdili i iz ove agencije.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH

Firma "MAQET" nije upisana u registar kao veleprometnik medicinskih sredstva u BiH, što se može vidjeti i na zvaničnoj web stranici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koja se svakodnevno ažurira. Što se tiče drugog pitanja trebate se obratiti nekome u Sektoru za registraciju medicinskih sredstava.

Pored nabavke medicinske opreme od strane firme koja nije registrovana u Agenciji za lijekove, određene izmjene u projektu jesu rađene u skladu sa tenderskom dokumentacijom. Međutim i kao takve, po nas su jako loše, izričit je Stanić.

„Kao alternativna ponuda fasadi od kamene vune stavljena je stiroporska fasada. Kao alternativa aluminijumskoj stolariji stavljena je plastična stolarija. Da su time poremećeni koeficijenti gorenja i šta bi sutra ako se desi požar, ko će odgovarati za te izmjene na projektu.“, kaže bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić.

Ko je odgovoran za izmjene na projektu, pitali smo aktuelnog resornog ministra. Dragan Bogdanić kaže da je sve rađeno u skladu sa zakonom i uz međunarodni nadzor.

„Sve je regulisano zakonom o građenju, propisano je. Kao što znate mi smo izabrali, to je bio uslov Evropske investicione banke da imamo međunarodnog konsultanta i da imamo međunarodni nadzor. Znači ništa se nije moglo uraditi na projektu bez odobrenja konsultanta i nadzora. Sve je znači rađeno u skladu sa pozitivnim propisima u oblasti građevinarstva.“, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić.

Uslov Evropske investicione banke, prema riječima Bogdanića, bio je da postoji međunarodni konsultant. Ali postavlja se pitanje zašto je banka insistirala na uvođenju nadzora? Očigledno je da je bilo problema u realizaciji projekta, što potvrđuje i upozorenje koje je banka u aprilu 2015-e godine poslala na adresu resornog ministra Dragana Bogdanića i ministra finansija Zorana Tegeltije.

Bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić kaže da će svako odstupanje od predviđene tenderske dokumentacije imati ime i prezime i da će neko morati da odgovara za svaku izmjenu na projektu.



BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ho ho ho

13.09.2018 18:27

Vidi vidi Skrba i dalje guli dere nam kozu sleda koji je to hajduk upisuje 40 studenata zvanicno na fakultet a sa strane ce primiti jos 40 i nsplatiti svakome po 20.000 EUR Ii racunica je jasna najveci zlikovac u istoriji zdravstva RS , a.od bolnice pokupice mrvice i Stevandic i Dzaja Aronija.

ODGOVORITE
Name

XXLL

13.09.2018 18:40

Podrska za predsjednika Govedaricu, koji nece dozvoljavati ovakve afere! U oktobru budi VUKota, a ne papak!

Name

amadeus

14.09.2018 11:36

Nemože a da nije iz Laktaša, u svemu imaju procenat; Ranko Škrbić je osnivač i vlasnik firme za inženjering i konsalting QUANTUM d.o.o. Sa partnerom Stanislavom Čađom je osnovao firmu METAKO2 d.o.o. Banja Luka, ali više nije njezin vlasnik. Škrbićeva kćerka Nina je početkom 2016. godine sa Goricom Dodik, kćerkom Milorada Dodika, te Anom Cvijan u Banjoj Luci osnovala zdravstvenu ustanovu Apoteka „Green Line“, koja je likvidirana....sad je nešto drugo naredu, kum će sredi...

Name

Siemens

13.09.2018 18:44

Americks crna lista vas ceka Doktori iz BL.

ODGOVORITE
Name

Hahahahaha

13.09.2018 18:51

Stara škola, nova lica sada Djajic i Stevandić. Platis najskuplje, dobijes najjeftinije. Tako i Juzno krilo uradili, tako i Centralnu zgradu uradili. Pita li vise iko zasto smijenise Stanetica. Sada jasno

ODGOVORITE
Name

Fbi istrazni biro

13.09.2018 18:53

Ta firma iz Beca je vlasnistvo surjaka Nikole Spirica jel vam sad jasno ogromne pare su oprane i uzete e sad vsm je jasno odkud mu stan u Becu...

ODGOVORITE
Name

Ez

13.09.2018 19:46

Savo antonić i Maco i njihove porodice kriminalne.

Name

Kuli

13.09.2018 19:52

Aroniju treba dati svima da se lijece i to onu s likom Djaje brljka ona je najbolja , ko glasa za ovog mamlaza dabogda mu aronija nikla iz dupeta

ODGOVORITE
Name

Роки

14.09.2018 03:26

Многи су свесни да губе власт па да улове што више у овај још непун мјесец власти. Још их има који се надају у крађу избора , ако покраду изборе онда СЗП - у нетреба ни дати власт ако то не знају спречити.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

14.09.2018 06:25

Isto nabavku u Bijeljini pogledati! Bas aparate za anesteziju npr.? Ne ove koji se koriste, nego..

ODGOVORITE
Name

Mico

18.09.2018 16:54

Realno ko se razumije u ovu opremu, zna da su dobili za dvije klase bolje uredjaje.

ODGOVORITE