Нема договора око регреса

У Републици Српској већ двије и по године нема општи колективни уговор јер послодавци и Савез синдиката не могу да се договоре првенствено око исплате регреса.

Република Српска 13.09.2018 | 18:51
Нема договора око регреса
Синдикат управе и локалне самоуправе и јавних служби Републике Српске потписао је са ресорним министарством допуну Посебног колективног уговора који ће квалитетније уредити цијену рада, речено је на конференцији за новинаре која је одржана у Бањалуци.

У Републици Српској већ двије и по године нема општи колективни уговор јер послодавци и Савез синдиката не могу да се договоре првенствено око исплате регреса.

Измјене и допуне посебног колективног уговора подразумијевају да плате радницима у локалној самоуправи не могу бити испод 450 марака, нагласили су у Савезу синдиката Републике Српске.

’’Оно за шта ћемо се сигурно борити јесу ограничења која су постављена у садашњем Посебном колективном уговору запосленим у органима локалне самоуправе. Мислимо да никаква ограничења највише цијене рада не треба да постоје, рекао је предсједник Синдикалне организације градске управе Бањалука Миленко Летић.

И док се појединачни колективни уговори потписују још нема договора о општем колективном уговору. У Влади Српске каже да социјални партнери не могу да се усагласе.

’’Регрес је тај неспоразум који није могао да се доведе до краја", изјавио је ресорни министар Миленко Савановић.

У Савезу синдиката и Унији послодаваца тврде да су опредјељени за потписивање општег колективном уговора. Међутим, и једни и други од својих ставова не одустају.

Док социјални партнери ломе копља радници у Српској све су незадовољнији. Константно се повећава број радника који из Српске одлазе у неку од европских земаља.



БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

киза

13.09.2018 17:03

Туго моја да тузније не мозе бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

13.09.2018 17:56

Моји борци, моји родитељи изадјите на изборе, гласајте јер само тако цете помоћи себи и својој дјеци. Немојте се предати јер то није Србима у генима. Моземо направити бољу будућност јер зивимо овдје.

Name

Циò

14.09.2018 05:33

Порекло имовине тајкунима и видети ко је у разно разним управним одборима секто доле влада и прецједник

Name

Давидов Трг

13.09.2018 17:06

Па овај предсједник из Бања Луке је начелник комуналног који има намјеру да уклони таблу Давидов Трг, Летицу зна цијели Град ко си и шта си, ко наплаћује и ко шта ради! Ти имаш 3000 КМ плату и као бориш се за боља права радника? Ајде молим те, па није народ луд, ти начелник одјељења и непосредни руководиоц уједно и ПРЕДСЈЕДНИК СИНДИКАТА, ти ко Мишићка?? Сви причају да Радојичић једва чека да те се ријеши због нелегалног рекетирања власника трафика, могу мислити шта радите ту са радничким парама. А види ове "црвене" са сунчаницама на глави, највећа ботна на фејзбуку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

13.09.2018 17:15

Шта ће нам регрес, ионако не идемо на одмор. Ако и одемо не идемо нигдје на љетовање. Није регрес за нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просветар

13.09.2018 18:46

Ста је то регрес?!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

13.09.2018 19:01

је.ем ти регрес ја незнам ни шта је то нити сам када имао,ја би био сретан да имам топли оброк да нерадим гладам.Благо нама са овом влашћу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

13.09.2018 21:35

Ај што нема договора око регреса , али шта је са договором око прогреса? Прогрес нам је потребан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аноннимус

14.09.2018 04:25

У уговору које послодавац пре пријаве радника стоји да имас право на годисњи да имаш топли оброк итд. Ал у стварности ти немас ни једно ни друго вуцес од куце у љето си на пастети и нареску зими имас цварке и тако. Не радис два мјесеца зими он ти одбија преко љета онај зирал сто ти је уплатио.

ОДГОВОРИТЕ