Nema dogovora oko regresa

U Republici Srpskoj već dvije i po godine nema opšti kolektivni ugovor jer poslodavci i Savez sindikata ne mogu da se dogovore prvenstveno oko isplate regresa.

Republika Srpska 13.09.2018 | 18:51
Nema dogovora oko regresa
Sindikat uprave i lokalne samouprave i javnih službi Republike Srpske potpisao je sa resornim ministarstvom dopunu Posebnog kolektivnog ugovora koji će kvalitetnije urediti cijenu rada, rečeno je na konferenciji za novinare koja je održana u Banjaluci.

U Republici Srpskoj već dvije i po godine nema opšti kolektivni ugovor jer poslodavci i Savez sindikata ne mogu da se dogovore prvenstveno oko isplate regresa.

Izmjene i dopune posebnog kolektivnog ugovora podrazumijevaju da plate radnicima u lokalnoj samoupravi ne mogu biti ispod 450 maraka, naglasili su u Savezu sindikata Republike Srpske.

’’Ono za šta ćemo se sigurno boriti jesu ograničenja koja su postavljena u sadašnjem Posebnom kolektivnom ugovoru zaposlenim u organima lokalne samouprave. Mislimo da nikakva ograničenja najviše cijene rada ne treba da postoje, rekao je predsjednik Sindikalne organizacije gradske uprave Banjaluka Milenko Letić.

I dok se pojedinačni kolektivni ugovori potpisuju još nema dogovora o opštem kolektivnom ugovoru. U Vladi Srpske kaže da socijalni partneri ne mogu da se usaglase.

’’Regres je taj nesporazum koji nije mogao da se dovede do kraja", izjavio je resorni ministar Milenko Savanović.

U Savezu sindikata i Uniji poslodavaca tvrde da su opredjeljeni za potpisivanje opšteg kolektivnom ugovora. Međutim, i jedni i drugi od svojih stavova ne odustaju.

Dok socijalni partneri lome koplja radnici u Srpskoj sve su nezadovoljniji. Konstantno se povećava broj radnika koji iz Srpske odlaze u neku od evropskih zemalja.



BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

kiza

13.09.2018 17:03

Tugo moja da tuznije ne moze biti.

ODGOVORITE
Name

Dado

13.09.2018 17:56

Moji borci, moji roditelji izadjite na izbore, glasajte jer samo tako cete pomoći sebi i svojoj djeci. Nemojte se predati jer to nije Srbima u genima. Mozemo napraviti bolju budućnost jer zivimo ovdje.

Name

Ciò

14.09.2018 05:33

Poreklo imovine tajkunima i videti ko je u razno raznim upravnim odborima sekto dole vlada i precjednik

Name

Davidov Trg

13.09.2018 17:06

Pa ovaj predsjednik iz Banja Luke je načelnik komunalnog koji ima namjeru da ukloni tablu Davidov Trg, Leticu zna cijeli Grad ko si i šta si, ko naplaćuje i ko šta radi! Ti imaš 3000 KM platu i kao boriš se za bolja prava radnika? Ajde molim te, pa nije narod lud, ti načelnik odjeljenja i neposredni rukovodioc ujedno i PREDSJEDNIK SINDIKATA, ti ko Mišićka?? Svi pričaju da Radojičić jedva čeka da te se riješi zbog nelegalnog reketiranja vlasnika trafika, mogu misliti šta radite tu sa radničkim parama. A vidi ove "crvene" sa sunčanicama na glavi, najveća botna na fejzbuku!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

13.09.2018 17:15

Šta će nam regres, ionako ne idemo na odmor. Ako i odemo ne idemo nigdje na ljetovanje. Nije regres za nas.

ODGOVORITE
Name

Prosvetar

13.09.2018 18:46

Sta je to regres?!!!!

ODGOVORITE
Name

Bole

13.09.2018 19:01

je.em ti regres ja neznam ni šta je to niti sam kada imao,ja bi bio sretan da imam topli obrok da neradim gladam.Blago nama sa ovom vlašću.

ODGOVORITE
Name

Tako

13.09.2018 21:35

Aj što nema dogovora oko regresa , ali šta je sa dogovorom oko progresa? Progres nam je potreban.

ODGOVORITE
Name

Anonnimus

14.09.2018 04:25

U ugovoru koje poslodavac pre prijave radnika stoji da imas pravo na godisnji da imaš topli obrok itd. Al u stvarnosti ti nemas ni jedno ni drugo vuces od kuce u ljeto si na pasteti i naresku zimi imas cvarke i tako. Ne radis dva mjeseca zimi on ti odbija preko ljeta onaj ziral sto ti je uplatio.

ODGOVORITE