Ове намирнице су на "лошем" гласу, а наука каже да нам штите срце

Конзумирање три мање порције млечних производа дневно може да заштити од срчаних болести и можданог удара, резултати су најновијег истраживања.

Здравље 13.09.2018 | 11:24
Ове намирнице су на "лошем" гласу, а наука каже да нам штите срце
Млечни производи, као што су сир и млеко, нису на добром гласу због засићених масти које садрже, али је нова студија показала да умерено конзумирање може да заштити срце. 

Студија је проведена у земљама нижег и средњег имовинског стања, у којима се млечни производи конзумирају мање, рекла је Махшид Деган са Универзитета Мекмастер у Канади, једна од вођа овог пројекта. 

Она је за британски лист "Гардијан" изјавила да ови налази могу да послуже богатијим земљама у којима се млечни производи избегавају због здравља. 

"Умерена количина, три пута на дан, може да заштити срце, а не да га оштети. Ми саветујемо оним људима који веома мало уносе млечне производа да повећају унос", рекла је она. 

Забринутост због млечних производа проистиче из чињенице да засићене масти повећавају ниво ЛДЛ холестерола, који се везује за болести срца. 

Међутим, према речима Деганове, млечни производи садрже и састојке који су добри за људе, као што су посебне амино киселине, незасићене масти, витамини К1 и К2, калцијум, магнезијум и калијум. 

Према њеним речима, не треба одбацивати нешто вредно у жељи да се отарасите нечег безначајног.

 Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар