Пауза је готова, клупски фудбал опет на ТВ-у!

Партизан, Црвена звезда, дерби на "Чаиру", ривали црвено-белих у Лиги шампиона, повратак Парме на "Меацу", нови покушај Неверкузена у Минхену. . .

Фудбал 14.09.2018 | 00:00
Пауза је готова, клупски фудбал опет на ТВ-у!
После десетак дана "потрошених" на прве мечеве у историји у оквиру УЕФА лиге нација, пред нама је занимљив викенд који ће обележити неколико јаких фудбалских дуела широм континента.

Они ће, уједно, најавити и почетак Лиге шампиона и Лиге Европе наредне седмице.

У петак у 18.30, уз директан пренос на Арени спорт, биће отворено 8. коло наше Суперлиге дербијем на "Чаиру" између Радничког и Војводине. Нишлије су од пораза у Београду од Црвене звезде (2:1) крајем јула забележиле три победе, па два ремија у низу и сваки пут постигле бар гол, док су Новосађани на паузу отишли после убедљивог пораза управо од шампиона на "Карађорђу" (1:4) и искористили је за пету смену тренера од старта прошле сезоне.

Александар Веселиновић, доведен у априлу, добио је отказ, а после 18 година и 40 промена на клупи "Старе даме" у том периоду, вратио се Драган Окука. 

Он ће покушати да подигне екипу и евентуално забележи прву победу на "Чаиру" од 2016. када је било 0:3. Од тада, Раднички је победио Вошу као домаћин 1:0 на јесен 2016 и ремизирао 1:1 у марту ове године пре него је забележио и најубедљивију победу у овом ривалству - 5:0 у плеј-офу, 5. маја ове године.

"Реал са Нишаве" је прошле и почетком ове сезоне забележио само четири пораза код куће, 1:3 и 0:4 од Црвене звезде, 0:2 од Спартака и 1:3 од Напретка.

ПСЖ ВЕЋ У ПЕТАК

У петак увече на мале екране вратиће се и Бундеслига и Лига 1.

На "Вестфалену" од 20.30 пратићемо дуел Борусије и "српског" Ајнтрахта у оквиру 3. кола, након што су оба тима остала без победе пре две недеље. Дортмунд је ремизирао 0:0 у Хановеру, док је Вердер голом у надокнади времена однео бодове из Франкфурта - 1:2.

Тренер Ајнтрахта, Ади Хитер, у тој утакмици пружио је шансу од старта и Филипу Костићу и Мијату Гаћиновићу, који је био замењен у другом полувремену, док је Лука Јовић остао на клупи за резерве. Питање је да ли ће Гаћиновић бити спреман за дуел са "милионерима", баш као и плејада Ајнтрахтових фудбалера са разних страна света: Давид Абрахам, Тимоти Чендлер, Марко Рус, Карлос Салседо, Гончало Пасијенса и Анте Ребић сви имају мање или више озбиљне проблеме са повредама.

С друге стране, Лусијен Фавр неће моћи да рачуна само на Рафаела Гереира и Кристијана Пулишића пред утакмицу која традиционално доноси много гола и преокрета: 3:2, 2:2, 2:1, 3:1, 1:2, 0:1, 4:1, 2:0, 0:2, 4:0...

Нашу фудбалску публику, нарочито навијаче Црвене звезде, више би могао да занима меч 5. кола француске Лиге 1 заказан за 20.45 уз директан пренос на Арени спорт у ком ће Пари Сен Жермен покушати да настави серију победа од старта сезоне започету "петардом" у Суперкупу са Монаком (5:0), а настављену у мечевима са Каеном (3:0), Генганом (1:3), Анжером (3:1) и Нимом (2:4).

Противник ривала црвено-белих у Лиги шампиона биће зелено-бели који су одиграли три пута нерешено пред УЕФА паузу: 1:1, 0:0 и 0:0, а који су поражени 3:0 на претходном гостовању у Паризу. Сент Етјен је последњи пут победио на "Парку принчева" још у новембру 2012, а од тада ПСЖ је чак 11 пута побеђивао у првенству и Купу.

После овог меча у ком неће наступити суспендовани Килијан Мбапе и повређени Дани Алвеш, Леван Курзава и Марко Верати, нови тренер Томас Тухел повешће скупоцени састав у Енглеску на меч са Ливерпулом заказан за уторак увече у 21.00 уз директан пренос на Арени спорт.

"ВЕМБЛИ" ЧЕКА

Управо ће Ливерпул у 13.30 "отворити" богат фудбалски програм у суботу гостовањем на "Вемблију" где је прошле сезоне у октобру доживео дебакл у дербију са Тотенхемом (4:1). Тај пораз, током ког је менаџер Јирген Клоп морао да изведе слуђеног Дејана Ловрена још у првом полувремену, "лансирао" је "редсе" у серију импресивних игара и победа, све до финала Лиге шампиона у ком је Реал Мадрид, ипак, био бољи.

Овог пута "редси" на највећи енглески стадион и привремени дом "певаца" долазе са максималне три победе на старту Премијер лиге, за разлику од Тотенхема који је поражен од Вотфорда 2:1 пре два викенда, па ће бити занимљиво видети реакцију екипе менаџера Маурисија Покетина.

До поменуте "четворке" уз два поготка Харија Кејна, Тотенхем од 2012. није имао победу над Ливерпулом у Лондону, а губио је 0:5 и 0:3 код куће, односно 4:0, 2:1, 2:0 на страни...

Покетино неће моћи да рачуна на Винсента Јансена, можда и голмана Уга Лориса, као и често повређеног Ерика Ламелу, док су у тиму Ливерпула од раније тешко повређени Алекс Окслејд-Чемберлејн и Адам Лалана, док Дејан Ловрен због проблема са стомачним зидом није играо од Мундијала у Русији.

У термину од 16 часова, Челси ће четврту победу од доласка Мауриција Сарија потражити на "Бриџу" против Кардифа, Кристал Палас капитена Луке Миливојевића гостоваће Хадерсфилду, док је пред Фуламом наших Славише Јокановића и Александра Митровића једно од највећих искушења на Острву, ако не и највеће: гостовање Манчестер ситију на "Етихаду".

"МИТРОГОЛ" НА "ЕТИХАДУ"

На месту на ком су од старта сезоне "страдали" Хадерсфилд 6:1 и Њукасл 2:1, Јокановић ће покушати да организује одбрану за дуел са застрашујућом навалом шампиона иза које још два месеца неће бити Кевина Де Брујнеа и то је у претходна два меча и те како могло да се осети: 1:1 у Вулверхемптону и танких 2:1 са Њукаслом.

Центарфор "котаџерса", Митровић, налази се у импресивној форми потврђеној и у дресу Србије у међувремену. "Митрогол" је од старта сезоне постигао гол Тотенхему на "Вемблију", два у победи над Барнлијем, један у ремију са Брајтоном пред паузу, па два у ремију са Румунијом у Београду, уз 12 у дресу Фулама прошлог пролећа у Чемпионшипу.

Последњи меч у Премијер лиги у суботу одиграће Вотфорд и Манчестер јунајтед на стадиону са ког је Тотенхем пре две недеље испраћен поражен. У дуелу заказаном за 18:30, Хави Гарсија неће моћи да рачуна не повређене Ђерара Делофеуа, Тома Клеверлија и Јунеса Кабула, док је Жозе Мурињо у међувремену испратио нову мучну повреду Лука Шоа - овог пута у дресу репрезентација - након чега се леви бек "ђавола" придружио повећој групи повређених играча: Фил Џонс, Маруан Фелаини, Маркос Рохо...

Маркус Рашфорд суспендован је због црвеног картона зарађеног у Барнлију где је Јунајтед победио 0:2 у избегао трећи пораз у низу после оних у дуелима са Брајтоном 3:2 и Тотенхемом 0:3. Мало када у историји, Вотфорд је дочекао славног ривала као бољи на табели што је овог пута прилично уочљиво - Гарсијин тим једини је уз Ливерпул и Челси освојио максималних 12 бодова до сада: Брајтон 2:0, Барнли 1:3, Кристал Палас 2:1, Тотенхем 2:1...

Пре тога, у Немачкој ће у стандардном термину од 15.30 бити одигран највећи број мечева 3. кола, а у фокусу ће бити онај у Минхену између Бајерна и Бајера. 

У претходних 20 година гости из Леверкузена једном су однели три бода из Минхена и још два пута напустили терен непоражени, а овог пута пред гостовање шампиону посао ће им отежати велики број повреда: Свен Бендер, Вендел, Похјанпало, Кирхбаум, Ретсос, Баумгартлингер...

Бундеслига је за 18.30 издвојила дерби између Борусије и Шалкеа у Менхенгладбаху, где ће гости из Гелзенкирхена покушати да избегну и трећи пораз од старта сезоне након што су изгубили од Волфсбурга 2:1 и Херте 0:2.

Ова два тима налазе се у серији од четири ремија забележена у Лиги Европе и Бундеслиги: 1:1, 2:2, 1:1, 1:1.

ЦРНО-БЕЛИ НА "КАРАЂОРЂУ", ЗВЕЗДА ЗА НАСТАВАК СЕРИЈЕ

Фудбалери Партизана гостоваће на "Карађорђу" новајлији у Суперлиги, новосадском Пролетеру, који ће у суботу од 16 часова уз директан пренос на Арени спорт покушати да направе изненађење и забележе прву победу после два ремија и два пораза у августу.

То неће бити нимало лако, иако су се Новосађани појачали у међувремену. Највећа претња Београђанима биће Милан Миросављев, стрелац три гола до сада и Немања Човић који је дао један мање.

Партизан је на убедљив пораз од Бешикташа у Истанбулу од 3:0 одговорио каквом-таквом победом над Бачком пред одлазак на паузу која је, верујемо, била преко потребна тренеру Зорану Мирковићу да настави са радом и отклањанем бројних недостатака. 

У међувремену, Хумску је после Огњена Ожеговића напустио и Сејдуба Сума, па ће бити занимљиво сачекати Мирковићев избор стартне поставе пред прво суперлигашко гостовање Пролетеру. У Купу, ова два клуба играла су три пута и три пута даље је пролазио Партизан - 2009, 2010. и 2012. године.

Пораз од Бешикташа једини је Мирковићев од повратка у Хумску, из које је у међувремену отишао Мирослав Ђукић, под чијим вођством су црно-бели изгубили 1:0 у Сурдулици од Радника у 1. колу и потом забележили четири победе и реми, па за Црвеном звездом заостају пет бодова. И једни и други имају утакмицу мање због одлагања у периоду квалификација за евро-купове.

Црвена звезда ће, такође уз директан пренос на Арени спорт, покушати у 20.30 да победи Радник и одмори најважније играче за дуго чекани наступ у Лиги шампиона - спектакл са Наполијем у Београду наредног уторка у 21.00.

Тренер шампиона Владан Милојевић успевао је у досадашњем току сезоне да бележи победе у Суперлиги са практично другим тимом, у чему му је помогао солидан фонд добрих играча на свим позицијама, а пред дуел са Сурдуличанима на руку ће му ићи и традиција.

Црвено-бели су стопроцентни против Радника у Суперлиги - 5:0, 0:5, 1:2, 5:0, 1:4, 5:0, 0:2, док Радник у претходна четири кола има само бод - 3:1 0:1, 1:0, 0:0.

АТЛЕТИКО, БАРСА, ВАЛЕНСИЈА, РЕАЛ...

Сва четири представника Ла Лиге у Лиги шампиона наступиће у суботу. Атлетико Мадрид ће на дебакл у Вигу у мечу са Селтом покушати да одговори победом над Елчеом од 13 часова, Барселону чека незгодно гостовање на "Аноети" где је Реал Сосиједад побеђивао три пута у претходних пет сезона (16.15), Валенсија ће на "Местаљи" у потенцијално спектакуларном мечу дочекати Бетис (18.30), док ће "Сан Мамес" од 20.45 поново дочекати Реал Мадрид "на нож" у нади да Атлетик може да разгали Билбао, Баскију, али и још неке делове Шпаније...

У Серији А дан ће почети дуелом Интера и Парме на "Меаци" (15.00), која са нестрпљењем очекује повратак некада моћног ривала, док ће наредни ривал српског првака на терен истрчати у 18 часова и покушати да савлада Фиорентину на "Сан Паолу" пред долазак у Београд.

Тренер Карло Анћелоти неће моћи да рачуна на Кирикеша, Гулама, Мерета и Јунеса пред дуел са Виолом која је у великој мери одлучила прошлосезонску трку Наполитанаца са Јувентусом за скудето. Било је 3:0 на "Франкију".

Ова два дуела, као и онај између Фрозинонеа и Сампдорије у 20.30, Арена спорт преносиће директно.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар