Pauza je gotova, klupski fudbal opet na TV-u!

Partizan, Crvena zvezda, derbi na "Čairu", rivali crveno-belih u Ligi šampiona, povratak Parme na "Meacu", novi pokušaj Neverkuzena u Minhenu. . .

Fudbal 14.09.2018 | 00:00
Pauza je gotova, klupski fudbal opet na TV-u!
Posle desetak dana "potrošenih" na prve mečeve u istoriji u okviru UEFA lige nacija, pred nama je zanimljiv vikend koji će obeležiti nekoliko jakih fudbalskih duela širom kontinenta.

Oni će, ujedno, najaviti i početak Lige šampiona i Lige Evrope naredne sedmice.

U petak u 18.30, uz direktan prenos na Areni sport, biće otvoreno 8. kolo naše Superlige derbijem na "Čairu" između Radničkog i Vojvodine. Nišlije su od poraza u Beogradu od Crvene zvezde (2:1) krajem jula zabeležile tri pobede, pa dva remija u nizu i svaki put postigle bar gol, dok su Novosađani na pauzu otišli posle ubedljivog poraza upravo od šampiona na "Karađorđu" (1:4) i iskoristili je za petu smenu trenera od starta prošle sezone.

Aleksandar Veselinović, doveden u aprilu, dobio je otkaz, a posle 18 godina i 40 promena na klupi "Stare dame" u tom periodu, vratio se Dragan Okuka. 

On će pokušati da podigne ekipu i eventualno zabeleži prvu pobedu na "Čairu" od 2016. kada je bilo 0:3. Od tada, Radnički je pobedio Vošu kao domaćin 1:0 na jesen 2016 i remizirao 1:1 u martu ove godine pre nego je zabeležio i najubedljiviju pobedu u ovom rivalstvu - 5:0 u plej-ofu, 5. maja ove godine.

"Real sa Nišave" je prošle i početkom ove sezone zabeležio samo četiri poraza kod kuće, 1:3 i 0:4 od Crvene zvezde, 0:2 od Spartaka i 1:3 od Napretka.

PSŽ VEĆ U PETAK

U petak uveče na male ekrane vratiće se i Bundesliga i Liga 1.

Na "Vestfalenu" od 20.30 pratićemo duel Borusije i "srpskog" Ajntrahta u okviru 3. kola, nakon što su oba tima ostala bez pobede pre dve nedelje. Dortmund je remizirao 0:0 u Hanoveru, dok je Verder golom u nadoknadi vremena odneo bodove iz Frankfurta - 1:2.

Trener Ajntrahta, Adi Hiter, u toj utakmici pružio je šansu od starta i Filipu Kostiću i Mijatu Gaćinoviću, koji je bio zamenjen u drugom poluvremenu, dok je Luka Jović ostao na klupi za rezerve. Pitanje je da li će Gaćinović biti spreman za duel sa "milionerima", baš kao i plejada Ajntrahtovih fudbalera sa raznih strana sveta: David Abraham, Timoti Čendler, Marko Rus, Karlos Salsedo, Gončalo Pasijensa i Ante Rebić svi imaju manje ili više ozbiljne probleme sa povredama.

S druge strane, Lusijen Favr neće moći da računa samo na Rafaela Gereira i Kristijana Pulišića pred utakmicu koja tradicionalno donosi mnogo gola i preokreta: 3:2, 2:2, 2:1, 3:1, 1:2, 0:1, 4:1, 2:0, 0:2, 4:0...

Našu fudbalsku publiku, naročito navijače Crvene zvezde, više bi mogao da zanima meč 5. kola francuske Lige 1 zakazan za 20.45 uz direktan prenos na Areni sport u kom će Pari Sen Žermen pokušati da nastavi seriju pobeda od starta sezone započetu "petardom" u Superkupu sa Monakom (5:0), a nastavljenu u mečevima sa Kaenom (3:0), Genganom (1:3), Anžerom (3:1) i Nimom (2:4).

Protivnik rivala crveno-belih u Ligi šampiona biće zeleno-beli koji su odigrali tri puta nerešeno pred UEFA pauzu: 1:1, 0:0 i 0:0, a koji su poraženi 3:0 na prethodnom gostovanju u Parizu. Sent Etjen je poslednji put pobedio na "Parku prinčeva" još u novembru 2012, a od tada PSŽ je čak 11 puta pobeđivao u prvenstvu i Kupu.

Posle ovog meča u kom neće nastupiti suspendovani Kilijan Mbape i povređeni Dani Alveš, Levan Kurzava i Marko Verati, novi trener Tomas Tuhel povešće skupoceni sastav u Englesku na meč sa Liverpulom zakazan za utorak uveče u 21.00 uz direktan prenos na Areni sport.

"VEMBLI" ČEKA

Upravo će Liverpul u 13.30 "otvoriti" bogat fudbalski program u subotu gostovanjem na "Vembliju" gde je prošle sezone u oktobru doživeo debakl u derbiju sa Totenhemom (4:1). Taj poraz, tokom kog je menadžer Jirgen Klop morao da izvede sluđenog Dejana Lovrena još u prvom poluvremenu, "lansirao" je "redse" u seriju impresivnih igara i pobeda, sve do finala Lige šampiona u kom je Real Madrid, ipak, bio bolji.

Ovog puta "redsi" na najveći engleski stadion i privremeni dom "pevaca" dolaze sa maksimalne tri pobede na startu Premijer lige, za razliku od Totenhema koji je poražen od Votforda 2:1 pre dva vikenda, pa će biti zanimljivo videti reakciju ekipe menadžera Maurisija Poketina.

Do pomenute "četvorke" uz dva pogotka Harija Kejna, Totenhem od 2012. nije imao pobedu nad Liverpulom u Londonu, a gubio je 0:5 i 0:3 kod kuće, odnosno 4:0, 2:1, 2:0 na strani...

Poketino neće moći da računa na Vinsenta Jansena, možda i golmana Uga Lorisa, kao i često povređenog Erika Lamelu, dok su u timu Liverpula od ranije teško povređeni Aleks Okslejd-Čemberlejn i Adam Lalana, dok Dejan Lovren zbog problema sa stomačnim zidom nije igrao od Mundijala u Rusiji.

U terminu od 16 časova, Čelsi će četvrtu pobedu od dolaska Mauricija Sarija potražiti na "Bridžu" protiv Kardifa, Kristal Palas kapitena Luke Milivojevića gostovaće Hadersfildu, dok je pred Fulamom naših Slaviše Jokanovića i Aleksandra Mitrovića jedno od najvećih iskušenja na Ostrvu, ako ne i najveće: gostovanje Mančester sitiju na "Etihadu".

"MITROGOL" NA "ETIHADU"

Na mestu na kom su od starta sezone "stradali" Hadersfild 6:1 i Njukasl 2:1, Jokanović će pokušati da organizuje odbranu za duel sa zastrašujućom navalom šampiona iza koje još dva meseca neće biti Kevina De Brujnea i to je u prethodna dva meča i te kako moglo da se oseti: 1:1 u Vulverhemptonu i tankih 2:1 sa Njukaslom.

Centarfor "kotadžersa", Mitrović, nalazi se u impresivnoj formi potvrđenoj i u dresu Srbije u međuvremenu. "Mitrogol" je od starta sezone postigao gol Totenhemu na "Vembliju", dva u pobedi nad Barnlijem, jedan u remiju sa Brajtonom pred pauzu, pa dva u remiju sa Rumunijom u Beogradu, uz 12 u dresu Fulama prošlog proleća u Čempionšipu.

Poslednji meč u Premijer ligi u subotu odigraće Votford i Mančester junajted na stadionu sa kog je Totenhem pre dve nedelje ispraćen poražen. U duelu zakazanom za 18:30, Havi Garsija neće moći da računa ne povređene Đerara Delofeua, Toma Kleverlija i Junesa Kabula, dok je Žoze Murinjo u međuvremenu ispratio novu mučnu povredu Luka Šoa - ovog puta u dresu reprezentacija - nakon čega se levi bek "đavola" pridružio povećoj grupi povređenih igrača: Fil Džons, Maruan Felaini, Markos Roho...

Markus Rašford suspendovan je zbog crvenog kartona zarađenog u Barnliju gde je Junajted pobedio 0:2 u izbegao treći poraz u nizu posle onih u duelima sa Brajtonom 3:2 i Totenhemom 0:3. Malo kada u istoriji, Votford je dočekao slavnog rivala kao bolji na tabeli što je ovog puta prilično uočljivo - Garsijin tim jedini je uz Liverpul i Čelsi osvojio maksimalnih 12 bodova do sada: Brajton 2:0, Barnli 1:3, Kristal Palas 2:1, Totenhem 2:1...

Pre toga, u Nemačkoj će u standardnom terminu od 15.30 biti odigran najveći broj mečeva 3. kola, a u fokusu će biti onaj u Minhenu između Bajerna i Bajera. 

U prethodnih 20 godina gosti iz Leverkuzena jednom su odneli tri boda iz Minhena i još dva puta napustili teren neporaženi, a ovog puta pred gostovanje šampionu posao će im otežati veliki broj povreda: Sven Bender, Vendel, Pohjanpalo, Kirhbaum, Retsos, Baumgartlinger...

Bundesliga je za 18.30 izdvojila derbi između Borusije i Šalkea u Menhengladbahu, gde će gosti iz Gelzenkirhena pokušati da izbegnu i treći poraz od starta sezone nakon što su izgubili od Volfsburga 2:1 i Herte 0:2.

Ova dva tima nalaze se u seriji od četiri remija zabeležena u Ligi Evrope i Bundesligi: 1:1, 2:2, 1:1, 1:1.

CRNO-BELI NA "KARAĐORĐU", ZVEZDA ZA NASTAVAK SERIJE

Fudbaleri Partizana gostovaće na "Karađorđu" novajliji u Superligi, novosadskom Proleteru, koji će u subotu od 16 časova uz direktan prenos na Areni sport pokušati da naprave iznenađenje i zabeleže prvu pobedu posle dva remija i dva poraza u avgustu.

To neće biti nimalo lako, iako su se Novosađani pojačali u međuvremenu. Najveća pretnja Beograđanima biće Milan Mirosavljev, strelac tri gola do sada i Nemanja Čović koji je dao jedan manje.

Partizan je na ubedljiv poraz od Bešiktaša u Istanbulu od 3:0 odgovorio kakvom-takvom pobedom nad Bačkom pred odlazak na pauzu koja je, verujemo, bila preko potrebna treneru Zoranu Mirkoviću da nastavi sa radom i otklanjanem brojnih nedostataka. 

U međuvremenu, Humsku je posle Ognjena Ožegovića napustio i Sejduba Suma, pa će biti zanimljivo sačekati Mirkovićev izbor startne postave pred prvo superligaško gostovanje Proleteru. U Kupu, ova dva kluba igrala su tri puta i tri puta dalje je prolazio Partizan - 2009, 2010. i 2012. godine.

Poraz od Bešiktaša jedini je Mirkovićev od povratka u Humsku, iz koje je u međuvremenu otišao Miroslav Đukić, pod čijim vođstvom su crno-beli izgubili 1:0 u Surdulici od Radnika u 1. kolu i potom zabeležili četiri pobede i remi, pa za Crvenom zvezdom zaostaju pet bodova. I jedni i drugi imaju utakmicu manje zbog odlaganja u periodu kvalifikacija za evro-kupove.

Crvena zvezda će, takođe uz direktan prenos na Areni sport, pokušati u 20.30 da pobedi Radnik i odmori najvažnije igrače za dugo čekani nastup u Ligi šampiona - spektakl sa Napolijem u Beogradu narednog utorka u 21.00.

Trener šampiona Vladan Milojević uspevao je u dosadašnjem toku sezone da beleži pobede u Superligi sa praktično drugim timom, u čemu mu je pomogao solidan fond dobrih igrača na svim pozicijama, a pred duel sa Surduličanima na ruku će mu ići i tradicija.

Crveno-beli su stoprocentni protiv Radnika u Superligi - 5:0, 0:5, 1:2, 5:0, 1:4, 5:0, 0:2, dok Radnik u prethodna četiri kola ima samo bod - 3:1 0:1, 1:0, 0:0.

ATLETIKO, BARSA, VALENSIJA, REAL...

Sva četiri predstavnika La Lige u Ligi šampiona nastupiće u subotu. Atletiko Madrid će na debakl u Vigu u meču sa Seltom pokušati da odgovori pobedom nad Elčeom od 13 časova, Barselonu čeka nezgodno gostovanje na "Anoeti" gde je Real Sosijedad pobeđivao tri puta u prethodnih pet sezona (16.15), Valensija će na "Mestalji" u potencijalno spektakularnom meču dočekati Betis (18.30), dok će "San Mames" od 20.45 ponovo dočekati Real Madrid "na nož" u nadi da Atletik može da razgali Bilbao, Baskiju, ali i još neke delove Španije...

U Seriji A dan će početi duelom Intera i Parme na "Meaci" (15.00), koja sa nestrpljenjem očekuje povratak nekada moćnog rivala, dok će naredni rival srpskog prvaka na teren istrčati u 18 časova i pokušati da savlada Fiorentinu na "San Paolu" pred dolazak u Beograd.

Trener Karlo Anćeloti neće moći da računa na Kirikeša, Gulama, Mereta i Junesa pred duel sa Violom koja je u velikoj meri odlučila prošlosezonsku trku Napolitanaca sa Juventusom za skudeto. Bilo je 3:0 na "Frankiju".

Ova dva duela, kao i onaj između Frozinonea i Sampdorije u 20.30, Arena sport prenosiće direktno.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar