Пољаци: "Сакриј баби личну карту"

Млади Пољаци су спонтано пред ванредне парламентарне изборе 21. октобра кренули у духовиту акцију "сакриј баби личну карту". Њоме желе да спрече да се понови 2005. година када су браћи Качињски тесну изборну победу донели гласови губитника транзиције - старије, дубоко религиозне генерације из заосталих, сиромашних сеоских региона.

Свијет 12.09.2018 | 19:52
Пољаци: "Сакриј баби личну карту"
Млади Пољаци су спонтано пред ванредне парламентарне изборе 21. октобра кренули у духовиту акцију "сакриј баби личну карту".

Њоме желе да спрече да се понови 2005. година када су браћи Качињски тесну изборну победу донели гласови губитника транзиције - старије, дубоко религиозне генерације из заосталих, сиромашних сеоских региона.

Млади Пољаци су искористили већ опробани рецепт - СМС поруке, који је коришћен приликом организовања и сазивања бдења и похода са свећама током седмодневне националне жалости у зиму 2005. године када су се опраштали од свог вољеног преминулог папе Јована Павла Другог.

Као комета последњих дана облеће хиљаде мобилних телефона широм Пољске порука: "Иду избори. Треба спашавати државу. Сакриј баби личну карту. Шаљи даље. Није ланац већ начин да се спасе држава".

Млади поруку шаљу масовно даље чак и политичарима а кола и друга верзија у којој се унуцима препоручује да поред личне карте баби сакрију и мохер берету да их не бламира.

То је алузија на капу по којој се препознају постарије слушатељке контроверзног католичког Радија Марија из Торуња а које је харизматични директор радија, отац Тадеуш Ридзик у стању да мобилише било којим поводом на живахне демонстрације у престоници.

Обе верзије шире као успелу шалу даље једни другима и политичари али неки од званичника владајућих конзервативаца из Права и Правде премијера Јарослава Качињског бесне на опозицију, тврдећи да је то њено масло.

"Немамо с тим везе. Ми саветујемо унуцима да управо одведу баке на гласање али да их убедјују да гласају за нормалну партију а не оне које помаже отац Ридзик", рекао је листу "Дјењик" посланик либералне Градјанске платформе Славомир Новак.

Акцију "Сакриј баби личну карту" покренула су тројица студената као пут да упозоре вршњаке да пробају да убеде своје деде и бабе да овог пута гласају за партије које ће нешто донети њиховим унуцима.

(Бета)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

wп

12.09.2018 18:06

А, код нас???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

12.09.2018 18:46

Код нас и мртве бабе гласају то се види по стецајним управницима које владе поставе а они вец под земљом.

Name

ре Кум

12.09.2018 19:16

ДОЛЕ ВЛАДААААААА -доста нам је ЈАДА !

Name

Саша

12.09.2018 19:59

Мислим да је та акција увертиру имала у Србији 2000.кад је и свргнут Милошевић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

13.09.2018 03:31

Код нас само бабе и гласају, додуше и ближа фамилија.

ОДГОВОРИТЕ