Poljaci: "Sakrij babi ličnu kartu"

Mladi Poljaci su spontano pred vanredne parlamentarne izbore 21. oktobra krenuli u duhovitu akciju "sakrij babi ličnu kartu". Njome žele da spreče da se ponovi 2005. godina kada su braći Kačinjski tesnu izbornu pobedu doneli glasovi gubitnika tranzicije - starije, duboko religiozne generacije iz zaostalih, siromašnih seoskih regiona.

Svijet 12.09.2018 | 19:52
Poljaci: "Sakrij babi ličnu kartu"
Mladi Poljaci su spontano pred vanredne parlamentarne izbore 21. oktobra krenuli u duhovitu akciju "sakrij babi ličnu kartu".

Njome žele da spreče da se ponovi 2005. godina kada su braći Kačinjski tesnu izbornu pobedu doneli glasovi gubitnika tranzicije - starije, duboko religiozne generacije iz zaostalih, siromašnih seoskih regiona.

Mladi Poljaci su iskoristili već oprobani recept - SMS poruke, koji je korišćen prilikom organizovanja i sazivanja bdenja i pohoda sa svećama tokom sedmodnevne nacionalne žalosti u zimu 2005. godine kada su se opraštali od svog voljenog preminulog pape Jovana Pavla Drugog.

Kao kometa poslednjih dana obleće hiljade mobilnih telefona širom Poljske poruka: "Idu izbori. Treba spašavati državu. Sakrij babi ličnu kartu. Šalji dalje. Nije lanac već način da se spase država".

Mladi poruku šalju masovno dalje čak i političarima a kola i druga verzija u kojoj se unucima preporučuje da pored lične karte babi sakriju i moher beretu da ih ne blamira.

To je aluzija na kapu po kojoj se prepoznaju postarije slušateljke kontroverznog katoličkog Radija Marija iz Torunja a koje je harizmatični direktor radija, otac Tadeuš Ridzik u stanju da mobiliše bilo kojim povodom na živahne demonstracije u prestonici.

Obe verzije šire kao uspelu šalu dalje jedni drugima i političari ali neki od zvaničnika vladajućih konzervativaca iz Prava i Pravde premijera Jaroslava Kačinjskog besne na opoziciju, tvrdeći da je to njeno maslo.

"Nemamo s tim veze. Mi savetujemo unucima da upravo odvedu bake na glasanje ali da ih ubedjuju da glasaju za normalnu partiju a ne one koje pomaže otac Ridzik", rekao je listu "Djenjik" poslanik liberalne Gradjanske platforme Slavomir Novak.

Akciju "Sakrij babi ličnu kartu" pokrenula su trojica studenata kao put da upozore vršnjake da probaju da ubede svoje dede i babe da ovog puta glasaju za partije koje će nešto doneti njihovim unucima.

(Beta)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

wp

12.09.2018 18:06

A, kod nas???

ODGOVORITE
Name

Kum

12.09.2018 18:46

Kod nas i mrtve babe glasaju to se vidi po stecajnim upravnicima koje vlade postave a oni vec pod zemljom.

Name

re Kum

12.09.2018 19:16

DOLE VLADAAAAAAA -dosta nam je JADA !

Name

Саша

12.09.2018 19:59

Мислим да је та акција увертиру имала у Србији 2000.кад је и свргнут Милошевић.

ODGOVORITE
Name

А

13.09.2018 03:31

Код нас само бабе и гласају, додуше и ближа фамилија.

ODGOVORITE