Божанствена љепота Енрикеове Шпаније…!

И још један доказ - лош селектор може све да упропасти! Величанственим тријумфом над актуелним вицепрвацима света Црвена фурија наговестила да се враћа на велика врата.

Фудбал 12.09.2018 | 16:45
Божанствена љепота Енрикеове Шпаније…!
У једном тренутку су били недодирљиви. Па су ваљда постали уображени. Па су ударили главом о зид – не једном, него три пута – и сада су ваљда схватили да су почели опасно да се коцкају са статусом фудбалске велесиле. Свађа са Ђуленом Лопетегијем и постављање Фернанда Јера на место селектора неколико дана уочи Мундијала натерала је Шпанце да се уозбиље. Нема више импровизације. Нема више шале. Сад је тренутак да се свет подсети моћи Црвене фурије. Бруталних 6:0 против Хрватске преко ноћи су изудараној екипи повратили имиџ најлепше Европљанке.

Шест комада актуелном вицепрваку планете! Шест различитих стрелаца. А кад се само сетимо да су пре два месеца беспмоћно обигравали око казненог простора Русије. До Хрватске нису ни стигли. Сад тек боли. Јер сад је тек јасно – на страну то што је Хрватска вероватно одиграла своју најгору утакмицу у овој деценији – Шпанија је много квалитетнија екипа.

И сада има селектора. Јеро то није био. Подсећа ли вас то на још један сличан случај, нама добро познат?

Да се вратимо на тему, само једно окупљање и два месеца размишљања била су Енрикеу довољна да Фурији поврати сјај. Није кукао кад су Андрес Инијеста, Ђерар Пике и Давид Силва објавили да су већ превише стари да би наставили са репрезентацијом. Напротив, Енрике је из тима прецртао и Јага Аспаса, Ђордија Албу, Кокеа иЛукаса Васкеза. Поименце, тај је тим деловао значајно слабије у односу на нека ранија времена. По игри, слика је сасвим другачија, мада би било прерано доносити закључке на основу две утакмице у Лиги нација, коју у многим земљама и даље виде као експериментално такмичење, погодно за пробу разних играча.

Ипак, преокрет против Енглеске и 2:1 на Вемблију. Па 6:0 против Хрватске. Делује обећавајуће. Наговештава високе домете. И Енрикеову стартну поставу.

Марка је одмах приметила: осморица стартера већ су закуцана у првих 11. Тројица тек треба да се изборе за ту привилегију, мада је јасно да у репрезентативном фудбалу не постоје гаранције.

Како било, нема сумње да је Давид де Хеа први голман, да Дани Карвахал има предност у односу наЦезара Аспиликуету, да је Пикеа одменио Наћо, док се још тражи – “нови Алба”. Против Енглеске је на левом беку играо Маркос Алонсо, против Хрватске Хозе Луис Гаја. То је дилема број један.

Дилема број два је: ко ће уз Серђа Бускетса и Саула Њигеза у центар? Кандидати су Тијаго Алкантара и Дани Себаљос. Ту је и Серђи Роберто, али са не баш изгледним шансама да се докопа минута. На папиру,Алкантара је много веће име, један од носиоца Бајернове игре, Себаљос је тек резервиста у Реалу. Али и Енрикеов миљеник.

“Он је јединствен играче. Таквог нећете наћи у свету фудбала. Другачији од свих. Не губи лопту, има преглед игре, има завршну лопту. Модрићу је досађивао толико да је овај морао да оде на страну”, набраја Енрике квалитете Себаљоса.

За крај офанзивна тројка. Иско није био упитан ни пре ових утакмица, а чини се да се после ове са Хрватском сумња неће надвијати ни над статусом Марка Асенсија. У троуглу са Родригом против Хрватске су деловали незаустављиво. Проблем је само што је ту и Јаго Аспас, да не помињемо до сада неприкосновеногДијега Косту, који чини се није имао јачу конкуренцију за место у тиму још откако је бразилски пасош заменио шпанским.

Моћан тим. Сада са селектором који можда и није најбољи на свету, али је бар тренер. Импровизација и експериментисање на тој функцији? Одлика друголигашких репрезентација. Шпанци су ту лекцију научили у Русији. Неки други, нажалост, нисмо.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јасно

12.09.2018 15:14

Све,вратити Муслина и то је то!

ОДГОВОРИТЕ