Božanstvena ljepota Enrikeove Španije…!

I još jedan dokaz - loš selektor može sve da upropasti! Veličanstvenim trijumfom nad aktuelnim viceprvacima sveta Crvena furija nagovestila da se vraća na velika vrata.

Fudbal 12.09.2018 | 16:45
Božanstvena ljepota Enrikeove Španije…!
U jednom trenutku su bili nedodirljivi. Pa su valjda postali uobraženi. Pa su udarili glavom o zid – ne jednom, nego tri puta – i sada su valjda shvatili da su počeli opasno da se kockaju sa statusom fudbalske velesile. Svađa sa Đulenom Lopetegijem i postavljanje Fernanda Jera na mesto selektora nekoliko dana uoči Mundijala naterala je Špance da se uozbilje. Nema više improvizacije. Nema više šale. Sad je trenutak da se svet podseti moći Crvene furije. Brutalnih 6:0 protiv Hrvatske preko noći su izudaranoj ekipi povratili imidž najlepše Evropljanke.

Šest komada aktuelnom viceprvaku planete! Šest različitih strelaca. A kad se samo setimo da su pre dva meseca bespmoćno obigravali oko kaznenog prostora Rusije. Do Hrvatske nisu ni stigli. Sad tek boli. Jer sad je tek jasno – na stranu to što je Hrvatska verovatno odigrala svoju najgoru utakmicu u ovoj deceniji – Španija je mnogo kvalitetnija ekipa.

I sada ima selektora. Jero to nije bio. Podseća li vas to na još jedan sličan slučaj, nama dobro poznat?

Da se vratimo na temu, samo jedno okupljanje i dva meseca razmišljanja bila su Enrikeu dovoljna da Furiji povrati sjaj. Nije kukao kad su Andres Inijesta, Đerar Pike i David Silva objavili da su već previše stari da bi nastavili sa reprezentacijom. Naprotiv, Enrike je iz tima precrtao i Jaga Aspasa, Đordija Albu, Kokea iLukasa Vaskeza. Poimence, taj je tim delovao značajno slabije u odnosu na neka ranija vremena. Po igri, slika je sasvim drugačija, mada bi bilo prerano donositi zaključke na osnovu dve utakmice u Ligi nacija, koju u mnogim zemljama i dalje vide kao eksperimentalno takmičenje, pogodno za probu raznih igrača.

Ipak, preokret protiv Engleske i 2:1 na Vembliju. Pa 6:0 protiv Hrvatske. Deluje obećavajuće. Nagoveštava visoke domete. I Enrikeovu startnu postavu.

Marka je odmah primetila: osmorica startera već su zakucana u prvih 11. Trojica tek treba da se izbore za tu privilegiju, mada je jasno da u reprezentativnom fudbalu ne postoje garancije.

Kako bilo, nema sumnje da je David de Hea prvi golman, da Dani Karvahal ima prednost u odnosu naCezara Aspilikuetu, da je Pikea odmenio Naćo, dok se još traži – “novi Alba”. Protiv Engleske je na levom beku igrao Markos Alonso, protiv Hrvatske Hoze Luis Gaja. To je dilema broj jedan.

Dilema broj dva je: ko će uz Serđa Busketsa i Saula Njigeza u centar? Kandidati su Tijago Alkantara i Dani Sebaljos. Tu je i Serđi Roberto, ali sa ne baš izglednim šansama da se dokopa minuta. Na papiru,Alkantara je mnogo veće ime, jedan od nosioca Bajernove igre, Sebaljos je tek rezervista u Realu. Ali i Enrikeov miljenik.

“On je jedinstven igrače. Takvog nećete naći u svetu fudbala. Drugačiji od svih. Ne gubi loptu, ima pregled igre, ima završnu loptu. Modriću je dosađivao toliko da je ovaj morao da ode na stranu”, nabraja Enrike kvalitete Sebaljosa.

Za kraj ofanzivna trojka. Isko nije bio upitan ni pre ovih utakmica, a čini se da se posle ove sa Hrvatskom sumnja neće nadvijati ni nad statusom Marka Asensija. U trouglu sa Rodrigom protiv Hrvatske su delovali nezaustavljivo. Problem je samo što je tu i Jago Aspas, da ne pominjemo do sada neprikosnovenogDijega Kostu, koji čini se nije imao jaču konkurenciju za mesto u timu još otkako je brazilski pasoš zamenio španskim.

Moćan tim. Sada sa selektorom koji možda i nije najbolji na svetu, ali je bar trener. Improvizacija i eksperimentisanje na toj funkciji? Odlika drugoligaških reprezentacija. Španci su tu lekciju naučili u Rusiji. Neki drugi, nažalost, nismo.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jasno

12.09.2018 15:14

Sve,vratiti Muslina i to je to!

ODGOVORITE