Божинов се вратио у Бугарску!

У поређењу са Кином ово је Њујорк! Бивши бугарски репрезентативац Валери Божинов вратио се у домовину и потписао за један локални клуб после четири године.

Фудбал 14.09.2018 | 13:00
Божинов се вратио у Бугарску!
Божинов ће каријеру наставити у Ботеву из Враца са којим је договорио сарадњу до краја сезоне.

"У поређењу са местом у којем сам играо у Кини, Враца су као Њујорк", рекао је Божинов на представљању у граду од 54.000 становника.

Некада велика нада бугарског фудбала потписао је за 15. клуб у каријери. Кренуо је из Лечеа 2002, три године касније прешао у Фиорентину, да би га 2006. позајмио велики Јувентус.

Већ следеће године је стигао до Манчестер ситија где је провео три сезоне, од чега једну на позајмици у Парми. "Млекаџије" су га откупиле 2010, али је само годину дана касније прешао у лисабонски Спортинг.

Током две године у Португалу одиграо је само осам лигашких утакмица, а "лавови" су га слали на позајмице у Лече, Верону и Винченцу.

Тек 2014. први пут је заиграо за један бугарски клуб, трофејни Левски, али се већ исте сезоне вратио у Италију и потписао за Тернану.

Наредне сезоне стиже у Србију у редове Партизана за који је постигао 25 голова на 67 наступа, што му је лични голгетерски рекорд у једном тиму.

Партизан је напустио у марту 2017. када је потписао за кинеског друголигаша Меижу Хаку. Само четири месеца касније вратио се у Европу и потписао двогодишњи уговор са швајцарском Лозаном.

Током зимског прелазног рока прошле сезоне преселио се у хрватску Ријеку, коју је напустио овог лета после само два одиграна меча.

Његов нови клуб Ботев је тренутно десети у бугарској Првој лиги са седам бодова из исто толико утакмица, на три је од плеј-оф зоне, а 12 иза лидера Левског.

Валери Божинов ће играти у 15. клубу у својој каријери!

Некадашњи нападач Јувентуса, Фиорентине, Манчестер ситија, Парме... београдског Партизана, потписао је данас једногодишњи уговор (односно уговор до краја текуће сетоне) са Ботевом из места Враца, на северозападу Бугарске, које има тек 54.000 становника.

"У поређењу са местима у којима сам играо у Кини, Враца је као Њујорк", изјавио је Божинов на представљању у клубу.

Познато је да је Божинов, након одласка из Партизана у Кину, био несрећан животом у земљи Далеког истока и једва је чекао да је напусти.

Божинов је једно време био у хрватској Ријеци, али је раскинуо уговор јер није играо.

"За мене је најважније, као и за сваког фудбалера, да играм. У Ријеци нисам за то имао прилику, хтео сам да играм више. Појавила се опција Ботева, ставио сам све на вагу, рекао себи да имам 32 године, да и даље желим да играм пуном снагом и ово је за мене право место", рекао је Божинов.

Објаснио је за локалне медије и изјаву о "Кини и Њујорку".

"Ја сам рођен у Бугарској, имамо много лепих места, природу. Као Бугарин не могу да пљујем по својој родној земљи. Ми то треба да чувамо, да поштујемо оно што имамо".

Занимљиво, Божинов је играо у 7 земаља (Италија, Енглеска, Португал, Србија, Кина, Швајцарска, Хрватска), а ово му је тек други клуб из Бугарске у каријери (био је члан Левског из Софије 2014. године).

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар