Božinov se vratio u Bugarsku!

U poređenju sa Kinom ovo je Njujork! Bivši bugarski reprezentativac Valeri Božinov vratio se u domovinu i potpisao za jedan lokalni klub posle četiri godine.

Fudbal 14.09.2018 | 13:00
Božinov se vratio u Bugarsku!
Božinov će karijeru nastaviti u Botevu iz Vraca sa kojim je dogovorio saradnju do kraja sezone.

"U poređenju sa mestom u kojem sam igrao u Kini, Vraca su kao Njujork", rekao je Božinov na predstavljanju u gradu od 54.000 stanovnika.

Nekada velika nada bugarskog fudbala potpisao je za 15. klub u karijeri. Krenuo je iz Lečea 2002, tri godine kasnije prešao u Fiorentinu, da bi ga 2006. pozajmio veliki Juventus.

Već sledeće godine je stigao do Mančester sitija gde je proveo tri sezone, od čega jednu na pozajmici u Parmi. "Mlekadžije" su ga otkupile 2010, ali je samo godinu dana kasnije prešao u lisabonski Sporting.

Tokom dve godine u Portugalu odigrao je samo osam ligaških utakmica, a "lavovi" su ga slali na pozajmice u Leče, Veronu i Vinčencu.

Tek 2014. prvi put je zaigrao za jedan bugarski klub, trofejni Levski, ali se već iste sezone vratio u Italiju i potpisao za Ternanu.

Naredne sezone stiže u Srbiju u redove Partizana za koji je postigao 25 golova na 67 nastupa, što mu je lični golgeterski rekord u jednom timu.

Partizan je napustio u martu 2017. kada je potpisao za kineskog drugoligaša Meižu Haku. Samo četiri meseca kasnije vratio se u Evropu i potpisao dvogodišnji ugovor sa švajcarskom Lozanom.

Tokom zimskog prelaznog roka prošle sezone preselio se u hrvatsku Rijeku, koju je napustio ovog leta posle samo dva odigrana meča.

Njegov novi klub Botev je trenutno deseti u bugarskoj Prvoj ligi sa sedam bodova iz isto toliko utakmica, na tri je od plej-of zone, a 12 iza lidera Levskog.

Valeri Božinov će igrati u 15. klubu u svojoj karijeri!

Nekadašnji napadač Juventusa, Fiorentine, Mančester sitija, Parme... beogradskog Partizana, potpisao je danas jednogodišnji ugovor (odnosno ugovor do kraja tekuće setone) sa Botevom iz mesta Vraca, na severozapadu Bugarske, koje ima tek 54.000 stanovnika.

"U poređenju sa mestima u kojima sam igrao u Kini, Vraca je kao Njujork", izjavio je Božinov na predstavljanju u klubu.

Poznato je da je Božinov, nakon odlaska iz Partizana u Kinu, bio nesrećan životom u zemlji Dalekog istoka i jedva je čekao da je napusti.

Božinov je jedno vreme bio u hrvatskoj Rijeci, ali je raskinuo ugovor jer nije igrao.

"Za mene je najvažnije, kao i za svakog fudbalera, da igram. U Rijeci nisam za to imao priliku, hteo sam da igram više. Pojavila se opcija Boteva, stavio sam sve na vagu, rekao sebi da imam 32 godine, da i dalje želim da igram punom snagom i ovo je za mene pravo mesto", rekao je Božinov.

Objasnio je za lokalne medije i izjavu o "Kini i Njujorku".

"Ja sam rođen u Bugarskoj, imamo mnogo lepih mesta, prirodu. Kao Bugarin ne mogu da pljujem po svojoj rodnoj zemlji. Mi to treba da čuvamo, da poštujemo ono što imamo".

Zanimljivo, Božinov je igrao u 7 zemalja (Italija, Engleska, Portugal, Srbija, Kina, Švajcarska, Hrvatska), a ovo mu je tek drugi klub iz Bugarske u karijeri (bio je član Levskog iz Sofije 2014. godine).

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar