СП - Неће им бити пријатно: Сале не губи од Грка!

На терену или крај њега, са Александром Ђорђевићем нисмо доживели пораз од Грчке.

Кошарка 12.09.2018 | 21:30
СП - Неће им бити пријатно: Сале не губи од Грка!
Први и вероватно последњи пут са играчима из НБА и Евролиге у саставу, кошаркашка репрезентација Србије полетеће данас у 11 часова са Аеродрома "Никола Тесла" по једну од најважнијих победа у новијој историји!

Навикли смо да "орлови" кључне утакмице играју у завршницама великих такмичења, али је у међувремену доведена у ситуацију да са сребрним олимпијским, светским и европским медаљама око врата стрепи за пласман на Светско првенство.

Далеко од тога да ће у четвртак у 20 часова на Криту, у Хераклиону, бити одлучено о пласману вицешампиона на завршни турнир у Кини 2019, али би пораз нашег привремено појачаног тима значио "кост у грлу" пред улазак у завршницу квалификација.

У "Дио Аоракија" дворани капацитета 5.398 места, која је по правилу "сигурна кућа" за сениорску репрезентацију Грчке, биће одигран нови балкански кошаркашки "класик" у ком Србија има четири победе у низу рачунајући од "оне" утакмице осмине финала Мундобаскета 2014 - једне од пресудних за све успехе који су уследили потом под вођством селектора Александра Ђорђевића.

Од повратка СР Југославије на велику сцену, Грци су добили довољно разлога да се осећају нелагодно пред утакмице са нашим тимовима: полуфинале Европског првенства у Грчкој 1995. (60:52), полуфинале Светског првенства у Грчкој 1998. (78:73) уз бонус победу "плавих" у првој фази (70:56), осмина финала Светског првенства у Шпанији 2014. (90:72)…

Једини пораз од Грка доживели смо на Европском првенству у Литванији 2011. у разигравању за пласман од 5. до 8. места (77:87).

Повезано или не, Ђорђевић је као играч и селектор био актер сваке од три набројане победе, баш као што није био део нашег тима пре седам година у Литванији.

"Чека нас паклена атмосфера пуне дворане, људи на Криту су темпераментни, Грчка ће имати снажан ветар у леђа, с разлогом су изабрали баш ту дворану у Ираклиону. Неће нам бити лако", рекао је Ђорђевић вече пред пут, након што је после два дана имао све играче на располагању.

Немања Бјелица паузирао је због проблема са леђима, чак је носио и "крагну", Мирослав Радуљица имао температуру под којом је тренирао, али и морао на инфузију, док је Василије Мицић такође "испадао" из ритма због проблема са повредом.

"Имали смо различит ниво спремности играча, пробали смо да их доведемо на сличан ниво форме, али мислим да су сви у истом проблему, па и репрезентација Грчке. Погледали смо две њихове припремне утакмице, са Црном Гором и Французима, ми смо имали једну са Мађарима, што је био само јачи тренинг за нас", рекао је Ђорђевић и нагласио да је Грчка ривал за свако поштовање.

"Дуго година играју заједно, имаће феноменалну атмосферу, враћају се поново на Крит, на то морамо да будемо спремни", додао је селектор "орлова" и навео Јаниса Бурусиса као играча великог искуства око ког се гради доста тога на терену.

"Имају карактер, сваки пут долазе до осмине финала, четвртфинала. Сада играју растерећени јер имају максималан учинак из претходне групе".

"Много ми се свиђа како изгледа наша игра пред ова два дуела. Одавно нисам имао прилику да играм у оваквом саставу. Надам се да је ово само почетак моје репрезентативне каријере, ваљда неће више бити разлога да изостајем. Сви су ту да помогну да будеш бољи. Рад са оваквим играчима и стручним штабом значи свима", рекао је Никола Милутинов који од 2015. до прошлог јула није наступао за репрезентацију.

"Орлове" у новембарско-децембарском прозору, када селектор неће моћи да рачуна на НБА играче, а највероватније ни на оне из Евролиге, очекује гостовање у Израелу у можда и најважнијој утакмици целог циклуса, а потом и дуел са Грчком у Београду.

У фебруару, на завршетку квалификација, гостујемо Естонији и дочекујемо Израел.

Срећно, мајстори!

ГРЧКА

Тајлер Дорси (бек, 22, Атланта Хокс)
Ник Калатес (бек, 29, Панатинаикос)
Јанис Бурусис (центар, 34, Жеђијанг)
Костас Слукас (бек, 28, Фенербахче)
Јоргос Папајанис (центар, 21, Панатинаикос)
Јоргос Принтезис (крило, 33, Олимпијакос)
Костас Папаниколау (крило, 28, Олимпијакос)
Евангелос Манцарис (бек, 28, Олимпијакос)
Јанис Папапетру (крило, 24, Панатинаикос)
Панајотис Василопулос (центар, 34, Перистери)
Танасис Адетокунбо (крило, 26, Панатинаикос)
Костантинос Митроглу (центар, 22, Панатинаикос)
Јанулис Ларенцакис (бек, 24, АЕК)
Евангелос Маргаритис (крило, 35, ПАОК)

Селектор: Танасис Скуртопулос

СРБИЈА

Алекса Аврамовић (бек, 23, Варезе)
Немања Бјелица (крило, 30, Сакраменто Кингс)
Богдан Богдановић (бек, 26, Сакраменто Кингс)
Илија Ђоковић (бек, 22, Борац Чачак)
Стеван Јеловац (центар, 29, Бамберг)
Стефан Јовић (бек, 27, Бајерн Минхен)
Никола Калинић (крило, 26, Фенербахче)
Владимир Лучић (крило, 29, Бајерн Минхен)
Урош Луковић (центар, 29, Морнар Бар)
Василије Мицић (бек, 24, Анадолу Ефес)
Драган Милосављевић (бек, 29, Уникаха)
Никола Милутинов (центар, 23, Олимпијакос)
Немања Недовић (бек, 27, Милано)
Мирослав Радуљица (центар, 30, Ђангсу)
Марко Симоновић (крило, 32, Зенит)

Селектор: Александар Ђорђевић

Група Л

Парови 7. кола (четвртак):

***

Естонија - Немачка 18.00

Израел - Грузија 19.00

Грчка - Србија 20.00

***

1. Немачка 6-0 (+94) 12

2. Грчка 6-0 (+81) 12

3. Србија 4-2 (+65) 10

4. Израел 3-3 (-20) 9

5. Грузија 2-4 (-35) 8

6. Естонија 2-4 (-44) 8

***

Парови 8. кола (недеља):

***

Грузија - Грчка 17.00

Немачка - Израел 18.00

Србија - Естонија 20.15

***

напомена: на СП пласираће се прве три репрезентације из групе

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар