SP - Neće im biti prijatno: Sale ne gubi od Grka!

Na terenu ili kraj njega, sa Aleksandrom Đorđevićem nismo doživeli poraz od Grčke.

Košarka 12.09.2018 | 21:30
SP - Neće im biti prijatno: Sale ne gubi od Grka!
Prvi i verovatno poslednji put sa igračima iz NBA i Evrolige u sastavu, košarkaška reprezentacija Srbije poleteće danas u 11 časova sa Aerodroma "Nikola Tesla" po jednu od najvažnijih pobeda u novijoj istoriji!

Navikli smo da "orlovi" ključne utakmice igraju u završnicama velikih takmičenja, ali je u međuvremenu dovedena u situaciju da sa srebrnim olimpijskim, svetskim i evropskim medaljama oko vrata strepi za plasman na Svetsko prvenstvo.

Daleko od toga da će u četvrtak u 20 časova na Kritu, u Heraklionu, biti odlučeno o plasmanu vicešampiona na završni turnir u Kini 2019, ali bi poraz našeg privremeno pojačanog tima značio "kost u grlu" pred ulazak u završnicu kvalifikacija.

U "Dio Aorakija" dvorani kapaciteta 5.398 mesta, koja je po pravilu "sigurna kuća" za seniorsku reprezentaciju Grčke, biće odigran novi balkanski košarkaški "klasik" u kom Srbija ima četiri pobede u nizu računajući od "one" utakmice osmine finala Mundobasketa 2014 - jedne od presudnih za sve uspehe koji su usledili potom pod vođstvom selektora Aleksandra Đorđevića.

Od povratka SR Jugoslavije na veliku scenu, Grci su dobili dovoljno razloga da se osećaju nelagodno pred utakmice sa našim timovima: polufinale Evropskog prvenstva u Grčkoj 1995. (60:52), polufinale Svetskog prvenstva u Grčkoj 1998. (78:73) uz bonus pobedu "plavih" u prvoj fazi (70:56), osmina finala Svetskog prvenstva u Španiji 2014. (90:72)…

Jedini poraz od Grka doživeli smo na Evropskom prvenstvu u Litvaniji 2011. u razigravanju za plasman od 5. do 8. mesta (77:87).

Povezano ili ne, Đorđević je kao igrač i selektor bio akter svake od tri nabrojane pobede, baš kao što nije bio deo našeg tima pre sedam godina u Litvaniji.

"Čeka nas paklena atmosfera pune dvorane, ljudi na Kritu su temperamentni, Grčka će imati snažan vetar u leđa, s razlogom su izabrali baš tu dvoranu u Iraklionu. Neće nam biti lako", rekao je Đorđević veče pred put, nakon što je posle dva dana imao sve igrače na raspolaganju.

Nemanja Bjelica pauzirao je zbog problema sa leđima, čak je nosio i "kragnu", Miroslav Raduljica imao temperaturu pod kojom je trenirao, ali i morao na infuziju, dok je Vasilije Micić takođe "ispadao" iz ritma zbog problema sa povredom.

"Imali smo različit nivo spremnosti igrača, probali smo da ih dovedemo na sličan nivo forme, ali mislim da su svi u istom problemu, pa i reprezentacija Grčke. Pogledali smo dve njihove pripremne utakmice, sa Crnom Gorom i Francuzima, mi smo imali jednu sa Mađarima, što je bio samo jači trening za nas", rekao je Đorđević i naglasio da je Grčka rival za svako poštovanje.

"Dugo godina igraju zajedno, imaće fenomenalnu atmosferu, vraćaju se ponovo na Krit, na to moramo da budemo spremni", dodao je selektor "orlova" i naveo Janisa Burusisa kao igrača velikog iskustva oko kog se gradi dosta toga na terenu.

"Imaju karakter, svaki put dolaze do osmine finala, četvrtfinala. Sada igraju rasterećeni jer imaju maksimalan učinak iz prethodne grupe".

"Mnogo mi se sviđa kako izgleda naša igra pred ova dva duela. Odavno nisam imao priliku da igram u ovakvom sastavu. Nadam se da je ovo samo početak moje reprezentativne karijere, valjda neće više biti razloga da izostajem. Svi su tu da pomognu da budeš bolji. Rad sa ovakvim igračima i stručnim štabom znači svima", rekao je Nikola Milutinov koji od 2015. do prošlog jula nije nastupao za reprezentaciju.

"Orlove" u novembarsko-decembarskom prozoru, kada selektor neće moći da računa na NBA igrače, a najverovatnije ni na one iz Evrolige, očekuje gostovanje u Izraelu u možda i najvažnijoj utakmici celog ciklusa, a potom i duel sa Grčkom u Beogradu.

U februaru, na završetku kvalifikacija, gostujemo Estoniji i dočekujemo Izrael.

Srećno, majstori!

GRČKA

Tajler Dorsi (bek, 22, Atlanta Hoks)
Nik Kalates (bek, 29, Panatinaikos)
Janis Burusis (centar, 34, Žeđijang)
Kostas Slukas (bek, 28, Fenerbahče)
Jorgos Papajanis (centar, 21, Panatinaikos)
Jorgos Printezis (krilo, 33, Olimpijakos)
Kostas Papanikolau (krilo, 28, Olimpijakos)
Evangelos Mancaris (bek, 28, Olimpijakos)
Janis Papapetru (krilo, 24, Panatinaikos)
Panajotis Vasilopulos (centar, 34, Peristeri)
Tanasis Adetokunbo (krilo, 26, Panatinaikos)
Kostantinos Mitroglu (centar, 22, Panatinaikos)
Janulis Larencakis (bek, 24, AEK)
Evangelos Margaritis (krilo, 35, PAOK)

Selektor: Tanasis Skurtopulos

SRBIJA

Aleksa Avramović (bek, 23, Vareze)
Nemanja Bjelica (krilo, 30, Sakramento Kings)
Bogdan Bogdanović (bek, 26, Sakramento Kings)
Ilija Đoković (bek, 22, Borac Čačak)
Stevan Jelovac (centar, 29, Bamberg)
Stefan Jović (bek, 27, Bajern Minhen)
Nikola Kalinić (krilo, 26, Fenerbahče)
Vladimir Lučić (krilo, 29, Bajern Minhen)
Uroš Luković (centar, 29, Mornar Bar)
Vasilije Micić (bek, 24, Anadolu Efes)
Dragan Milosavljević (bek, 29, Unikaha)
Nikola Milutinov (centar, 23, Olimpijakos)
Nemanja Nedović (bek, 27, Milano)
Miroslav Raduljica (centar, 30, Đangsu)
Marko Simonović (krilo, 32, Zenit)

Selektor: Aleksandar Đorđević

Grupa L

Parovi 7. kola (četvrtak):

***

Estonija - Nemačka 18.00

Izrael - Gruzija 19.00

Grčka - Srbija 20.00

***

1. Nemačka 6-0 (+94) 12

2. Grčka 6-0 (+81) 12

3. Srbija 4-2 (+65) 10

4. Izrael 3-3 (-20) 9

5. Gruzija 2-4 (-35) 8

6. Estonija 2-4 (-44) 8

***

Parovi 8. kola (nedelja):

***

Gruzija - Grčka 17.00

Nemačka - Izrael 18.00

Srbija - Estonija 20.15

***

napomena: na SP plasiraće se prve tri reprezentacije iz grupe

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar