А шта ћемо ако је Ђоковић најбољи свих времена?

И то не кажемо ми. . . Шпанска Марка поставља ово питање и даје чврсту аргументацију за то.

Тенис 13.09.2018 | 23:10
А шта ћемо ако је Ђоковић најбољи свих времена?
Добро, нормално је да у Србији и медији и навијачи величају Новака Ђоковића. То је природно. Својим делима он то и заслужује. Али, није баш честа појава да на страним медијима осване текст са насловом "А шта ако је Ђоковић најбољи свих времена?". Управо се то догодило данас. На шпанској угледној Марки. У земљи која има Рафаела Надала.

"Хајде надалисти и федереристи, нападните ме". Тако почиње текст. Знао је новинар Томас Кампос у шта се упушта. Али, и додаје - "подаци сугеришу да Србин, у најмању руку, има право да се бори за такво звање".

Поштено, нема шта.

Онда је уследила анализа...

Дуго је Новак Ђоковић био у сенци Рафе и Роџера. Можда зато што је закаснио мало на журку. Новак је прву гренд слем титулу освојио на Аустралијан Опену 2008. године. И требало му је времена све до 2011. године да поново освоји гренд слем. Такође је то било у Аустралији. До тада је Федерер имао ШЕСАНЕСТгренд слем титула, а Надал ДЕВЕТ. Логично је да у тим моментима није било места за трећег госта у овом ривалству.

И ко је могао да помисли тада, 2011. године, да ће Новак Ђоковић стићи Пита Сампраса по броју освојених гренд слемова, пита се Марка?

Да се све пополоча чињеницама, Ђоковићу у прилог иде чињеница да је потпуно променио однос у међусобним дуелима са највећим ривалима за то место "најбољег икада". Све до 2011. године, Рафа је водио 16:7 против Новака, а сада је 27:25 за Ђоковића. По многима је то највеће ривалство икада. Иста ствар се "догодила" и Федереру. Роџер је добио 13 од првих 19 мечева (дакле, водио је 13:6), а то се после радикално променило па сада Ноле води 24:22.

Ђоковић има бољи међусобни скор и у односу на Надала и на Федерера! Врло јак, аргумент. Али то није све.

Има још...

Ђоковић је једини тенисер у историји “опен ере” који је повезао сва четири освојена гренд слема. Све се завршило са освајањем Ролан Гароса 2016. године, а почело освајањем Вимблдона 2015. године.

Идемо даље...

Новак Ђоковић је постао једини тенисер у историји који је освојио све турнире у Мастерс серији. Дакле, свих девет. То је комплетирао освајањем Синсинатија. Има укупно два мање Мастерса од Надала (31:33), али Надал никада није освајао Мајами и Париз. Федерер има 27 Мастерса и никада није освајао Монте Карло и Рим.

Ђоковић је био први на АТП листи 223 седмице. То је пети најбољи резултат, а најбољи је Федерер са 310. Рафаје шести са 189. С тим што Новак има добру шансу да буде први до краја сезоне. Надал брани 1280 до краја сезоне, Федерер 1180, Дел Потро 1145, а Ђоковић ништа. С тим што је Надал повређен.

На крају, истиче се на сајту Марке, да Федерер има 37 година, да Рафа Надал има 32, а Ђоковић 31 годину. Ови подаци говоре да Ђоковић има највише простора да осваја нове велике турнире. Опоравио се од повреде, игра сјајно, узео је два гренд слема у низу, Надал има проблем са повредом, Федерера помало стижу године. Новак је имао слабије резултате у последње време, многи су то повезали с биљном исхраном, али истраживања кажу да су спортисти који су имали тај начин исхране управо били далеко издржљивији и дуговечнији.

Све је на Новаковој страни.

А, могу ли да му помрсе конце играчи који нису Роџер и Рафа? Тешко. Ево и зашто.

Тенис се већ 15 година врти у кругу у ком су највећа тројица. Почевши од првог Федереровог Вимблдона 2003. године. И не делује да ће се ту нешто мењати. Те 2003. године је АТП имао четворицу броја 1 -Лејтона Хјуита, Андре Агасија, Хуана Карлоса Ферера и Ендија Родика.

Роџер је засео на прво место 2004, наследио га је Надала 237 седмица касније, а потом је ту стигаоЂоковић 2011. године. Од 2005. године до данас поменута тројица су до Вимблдона 2009. године освајала све. Осим оног тријумфа Дел Потра 2009. године.

И делује да данас нема достојног противника овој тројки. Заправо, ниједан тенисер рођен деведесетих није освојио гренд слем! Милош Раонић и Доминик Тим су једини који су стигли до финала.

Новак има чистину испред себе која води до историјског броја 1. По многим параметрима, као што смо видели - већ је тамо.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

УГ

14.09.2018 05:37

Што јест,јест . Само напријед Ноле

ОДГОВОРИТЕ