A šta ćemo ako je Đoković najbolji svih vremena?

I to ne kažemo mi. . . Španska Marka postavlja ovo pitanje i daje čvrstu argumentaciju za to.

Tenis 13.09.2018 | 23:10
A šta ćemo ako je Đoković najbolji svih vremena?
Dobro, normalno je da u Srbiji i mediji i navijači veličaju Novaka Đokovića. To je prirodno. Svojim delima on to i zaslužuje. Ali, nije baš česta pojava da na stranim medijima osvane tekst sa naslovom "A šta ako je Đoković najbolji svih vremena?". Upravo se to dogodilo danas. Na španskoj uglednoj Marki. U zemlji koja ima Rafaela Nadala.

"Hajde nadalisti i federeristi, napadnite me". Tako počinje tekst. Znao je novinar Tomas Kampos u šta se upušta. Ali, i dodaje - "podaci sugerišu da Srbin, u najmanju ruku, ima pravo da se bori za takvo zvanje".

Pošteno, nema šta.

Onda je usledila analiza...

Dugo je Novak Đoković bio u senci Rafe i Rodžera. Možda zato što je zakasnio malo na žurku. Novak je prvu grend slem titulu osvojio na Australijan Openu 2008. godine. I trebalo mu je vremena sve do 2011. godine da ponovo osvoji grend slem. Takođe je to bilo u Australiji. Do tada je Federer imao ŠESANESTgrend slem titula, a Nadal DEVET. Logično je da u tim momentima nije bilo mesta za trećeg gosta u ovom rivalstvu.

I ko je mogao da pomisli tada, 2011. godine, da će Novak Đoković stići Pita Samprasa po broju osvojenih grend slemova, pita se Marka?

Da se sve popoloča činjenicama, Đokoviću u prilog ide činjenica da je potpuno promenio odnos u međusobnim duelima sa najvećim rivalima za to mesto "najboljeg ikada". Sve do 2011. godine, Rafa je vodio 16:7 protiv Novaka, a sada je 27:25 za Đokovića. Po mnogima je to najveće rivalstvo ikada. Ista stvar se "dogodila" i Federeru. Rodžer je dobio 13 od prvih 19 mečeva (dakle, vodio je 13:6), a to se posle radikalno promenilo pa sada Nole vodi 24:22.

Đoković ima bolji međusobni skor i u odnosu na Nadala i na Federera! Vrlo jak, argument. Ali to nije sve.

Ima još...

Đoković je jedini teniser u istoriji “open ere” koji je povezao sva četiri osvojena grend slema. Sve se završilo sa osvajanjem Rolan Garosa 2016. godine, a počelo osvajanjem Vimbldona 2015. godine.

Idemo dalje...

Novak Đoković je postao jedini teniser u istoriji koji je osvojio sve turnire u Masters seriji. Dakle, svih devet. To je kompletirao osvajanjem Sinsinatija. Ima ukupno dva manje Mastersa od Nadala (31:33), ali Nadal nikada nije osvajao Majami i Pariz. Federer ima 27 Mastersa i nikada nije osvajao Monte Karlo i Rim.

Đoković je bio prvi na ATP listi 223 sedmice. To je peti najbolji rezultat, a najbolji je Federer sa 310. Rafaje šesti sa 189. S tim što Novak ima dobru šansu da bude prvi do kraja sezone. Nadal brani 1280 do kraja sezone, Federer 1180, Del Potro 1145, a Đoković ništa. S tim što je Nadal povređen.

Na kraju, ističe se na sajtu Marke, da Federer ima 37 godina, da Rafa Nadal ima 32, a Đoković 31 godinu. Ovi podaci govore da Đoković ima najviše prostora da osvaja nove velike turnire. Oporavio se od povrede, igra sjajno, uzeo je dva grend slema u nizu, Nadal ima problem sa povredom, Federera pomalo stižu godine. Novak je imao slabije rezultate u poslednje vreme, mnogi su to povezali s biljnom ishranom, ali istraživanja kažu da su sportisti koji su imali taj način ishrane upravo bili daleko izdržljiviji i dugovečniji.

Sve je na Novakovoj strani.

A, mogu li da mu pomrse konce igrači koji nisu Rodžer i Rafa? Teško. Evo i zašto.

Tenis se već 15 godina vrti u krugu u kom su najveća trojica. Počevši od prvog Federerovog Vimbldona 2003. godine. I ne deluje da će se tu nešto menjati. Te 2003. godine je ATP imao četvoricu broja 1 -Lejtona Hjuita, Andre Agasija, Huana Karlosa Ferera i Endija Rodika.

Rodžer je zaseo na prvo mesto 2004, nasledio ga je Nadala 237 sedmica kasnije, a potom je tu stigaoĐoković 2011. godine. Od 2005. godine do danas pomenuta trojica su do Vimbldona 2009. godine osvajala sve. Osim onog trijumfa Del Potra 2009. godine.

I deluje da danas nema dostojnog protivnika ovoj trojki. Zapravo, nijedan teniser rođen devedesetih nije osvojio grend slem! Miloš Raonić i Dominik Tim su jedini koji su stigli do finala.

Novak ima čistinu ispred sebe koja vodi do istorijskog broja 1. Po mnogim parametrima, kao što smo videli - već je tamo.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

UG

14.09.2018 05:37

Što jest,jest . Samo naprijed Nole

ODGOVORITE