''Катастрофално стање у ЖРС''

Стање у Жељезницама РС је катастрофално – упозорио је на конференцији за медије, одржаној у Бијељини Томица Стојановић, носилац листе СДС за Народну скупштину РС из ИЈ6.

Република Српска 11.09.2018 | 14:28
''Катастрофално стање у ЖРС''
-Стање у Жељезницама Републике Српске је катастрофално, а нагомилани проблеми се никада нису почели рјешавати системски већ је политика руководила овим гигантом у коме ради преко 3000 радника, упозорио је данас на конференцији за медије носилац листе кандидата СДС-а за изборну јединицу 6 Томица Стојановић.

- Према извјештају Владе Републике Српске из 2006. године Жељезнице РС су пословале позитивно. Након те године, сваке наредне године биле су у губитку за по 30 милона конвертибилних марака, а тренутни кумулативни губитак је око 350 милиона КМ. У годинама када су позитивно пословале, Жељезнице чак нису имале једног од највећих коминтената, а то су Рудници жељезне руде Љубија - истакао је Стојановић.

Он је изнио у јавност и детаље у вези са афером „Преса“ односно да се јавном набавком у овом предузећу тражила једна врста опреме, а набавила се потпуно друга врста са много мање оперативним карактеристикама.

- Тужилаштво у Добоју води истрагу о овом случају, али конкретне намјере да се ова афера разоткрије као да изостају - сматра Стојановић. Он је подсјетио да су Жељезнице РС исјекле 555 вагона и бацили их у старо гвожђе.

- Ови вагони су се још могли користити, али изгледа да није било жеље и квалитетног приступа да се тај случај ријеши на другачији начин - изразио је своје увјерење Стојановић. Према његовим ријечима, преко 2000 радника је тужило Жељезнице РС, што је преко 70 одсто радника и то је додатни показатељ у каквом се стању ово предузеће налази.

- Ако настави овако да послује ова фирма може и да банкротира - упозорава Стојановић.

Он је подсјетио и да је прије пола године у Парламенту БиХ донесена одлука о повећању цијене горива за 30 фенинга, а да се тај износ средстава уплаћује на ентитетске буџете. Након тога су услиједили протести возача, а предсједник Владе РС Жељка Цвијановић је најавила смањење цијене горива за 5 фенинга. МеђуМеђутим, цијену није смањила Влада већ тржиште, јер су смањене и цијене нафтних деривата у свијету. Одлука Владе о смањењу цијене горива је донесена али није спроведена у дјело. Такође, средства не иду тамо гдје је било предвиђено, односно за улагање у инфраструктуру – био је изричит Стојановић.

Коментаришући увођење санкција Николи Шпирићу, односно његово стављање на „црну листу“ Сједињених Америчких Држава, он је истакао да СДС не подржава увођење санкција било коме из Републике Српске, јер су такве ствари осјетили и на својој кожи.

- Није нам стало да се било који грађанин Републике Српске кажњава на овакав начин, али ипак се питамо како то да се значајна средства из буџета издвајају за лобирање у корист Републике Српске, а све што добијамо су нови санкционисани функционери - навео је Стојановић, изражавајући жаљење што се инвеститорима у РС шаље лоша порука да њихов капитал у Српској не може бити сигуран због корумпираних политичара.



БН ТВ

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Боба

11.09.2018 12:50

Е за те вагоне треба питати колико су се обогатили наси дирејторцици и политицари а Цубриловиц и његова друзба !! Узива као у бајци !! Колико је пара опрано преко зељезнице јадне пљацка стољеца !!!!колико се обогатило људи преко зељезнице имена и презимена !! Богатаси у опљацканим предузецима јос само гласове имају тј све је до коске опљацканоооо брука невидјена

ОДГОВОРИТЕ
Name

доста днс ботова

11.09.2018 17:51

директор да је нормалан дао би оставку и сам отишао на Туњице

Name

лупате глупости

11.09.2018 21:04

Лицно сам радио на растављању тих вагона и могу реци да овај Стојановиц нема појма о цему прица. Од тих 555 вагона колико је продато 99% их није било у функцији од 1992 године. Неки од тих вагона су путницки вагони који су изгорјели у позару у станици Бања Лука прије 10-20 година и били су толико деформисани да смо их морали растављати на лицу мјеста умјесто у кругу инцела гдје смо инаце то радили. Неки од тих вагона су путницки вагони са двије осовине које зељезницари називају каубојцима и нису у саобрацају од рата јер су покварени а застарили су јос прије 1980 године. Много је исјецено малих вагона са двије осовине за превоз угља, који се не висе не користе нигдје у свијету а исто су били неисправни одавно. Исјецено је доста вагона за превоз контејнера и руда са 4 осовине а у каквом стању су били довољно говори то сто су се зељезницари бунили сто раде са тим вагонима. Те вагоне су помјерали буквално 5 километара на сат јер нису смјели брзе. У најбољем стању су били затворени вагони за превоз терета, али и они су стајали 20 година и колико сам цуо од зељезницара те вагоне висе нико у Републици Српској не трази за превоз. Зељезницари су те вагоне називали крсевима и то да знате. Људи казу да је Милкус рекао да то зељезо не вриједи пара које је плацао топ метал. Не знам сигурно колико је топ метал плацао али прицало се 0.6 км по кг. И то је стварно било много висе од цијене која је била за откуп старог зељеза. То је оно сто знам из прве руке тако да овај кандидат лупета глупости.

Name

Фрањо

11.09.2018 12:58

Ови Срби унисти се било цега се дотакну, не цувено, За гинисову Књигу рекорда!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

11.09.2018 13:22

Па зато су Срби у Југи били само официри и милиционери. Дај му пистољ и он је миран.Радници су били муслимани и македонци , хрвати и словенци политицари и директори , црногорци статисти и туристи...знао је ТИТО све то каналисат.

Name

ре

11.09.2018 14:05

Они само знају бити пољопривредници односно сељаци.

Name

Бајо

11.09.2018 14:06

Гори нерадници И од сиптара и црногораца.

Name

ре Бајо

11.09.2018 15:39

Тако котирају и у иноземству , левел црногорци назалост.

Name

Xxл

11.09.2018 12:59

сваста лола умије у све се разумије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељезничар

11.09.2018 13:26

Треба дир. питати шта ће са 8 новинара које је из управне зграде пребацио на жељ. станицу у Добоју , а новина нема жељезнички нема па нема а плате одличне а ништа нераде , али је битно отпуштати извршно особље и они једино одлазе а ту су и амбуланте које више неврше ни љекарске

Name

Боба

11.09.2018 16:42

Битно је да новинари дају глас ста це вам новине ???? Хахаха а плате боговске !! Ко у бајцииии а тек амбуланте зељезницке па земљисте зељезницко па вагони свеее горе од горега !! Брука невидјена

Name

XXЛ

11.09.2018 17:59

ДОК ГОД СЕ ФИРМА ЗРС НЕ ДЕПОЛИТИЗУЈЕ НЕМА НАПРЕТКА..ПУНО НЕРАДНИКА..МАЛО РАДНИКА..И МИ КОЈИ РАДИМО НЕМОГУЦЕ ЗАРАДИТИ ПЛАТУ СВИМА...НЕМОГУЦА МИСИЈА ИПАК СВИ ПРИМАЈУ ПЛАТЕ И ТО ДОБРЕ..КО ГОД НЕРАДИ ТАЈ И ЗИБИ ..МИ КОЈИ НОСИМО ЗРС НА ЛЕДЈИМА НЕМАМО НИ ЗА КИФЛЕ .А МОБИНГ МА НАС .ДА НЕГОВОРИМ..СВАКОДНЕВНО.

Name

Семберац

11.09.2018 13:08

Томица не пролазиш овај пут сигурно а један од узрока томе је не кошење путних појаса .Зарасло ко никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉУТА ГУЈА,МИЦО МОЈ!!!

11.09.2018 13:21

Опљацкали су сто су стигли!!! Однијеце им дјаво све,па и них! Зао ми је само људи који путују возом (путницки са једним до три вагона и Талго) и масиноводја који управљају теретним возом (СВИМА СВАКА ЦАСТ)! Јадна им мајка,кад би знали по каквим синама и каквој се прузи возе,НИКАД НЕБИ УСЛИ У ВОЗ!!! Свакодневни сам оцевидац,одлицно видим и умирем од страха кад пролази воз ,за оцекивати је сваста! Недај Бозе!!! МАСИНОВОДЈЕ БУДИТЕ БАР ВИ ПАМЕТНИ !!! СМАЊИТЕ БРЗИНУ,РАДЈЕ КАСНИТЕ,НЕГО ДА СА СИНА ИЗЛЕТИТЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

11.09.2018 18:02

БРАВО...ИСТИНА ЗИВА

Name

Деба

11.09.2018 13:49

Томице ај не дипр и ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

11.09.2018 14:41

Сваки дан пролазим код истовара контејнера и стоје ишарани путнички вагони разбијених стакала већ 20 година. Још увјек уништавају Титину заоставштину. А живну пар мјесеци послије подизања кредита. У току је домино ефекат у Српској . Народа је све мање који нормално живе , чак и прехрана слабо иде а да не причамо о намештају, ктехници и сав други што ми кажемо луксуз а код нормалних држава није. Ма битно је да ниси гладан. Та изрека је важила прије 100 година. Ми имамо најбрже назадовање у Европи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крушик

11.09.2018 15:42

Мој Томице па ти не знаш какво је стање ни у твојој кући а камо ли у Жељезницама Српске. Али кампанха па хајд да се нешто каже. Бољи да си проговорио о депонији смећа коју сте нам ти и Мићо смјестили под прозоре. Јадан је ДДY Семберије на кога је спао. Растјерали сте све честите и поштенр људе. Још само фали да Иван Стевић и Мишо Зекић почну да дају изјаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сембетија

11.09.2018 16:16

Śто не ријешите питање амброзије народ болестан не води тудју бригу погледај у своје двориште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

11.09.2018 18:09

ДИРЕКТОР САВАНОВИЦ ЗВАНИ АЛКОС..ИЛ ТИ ГА ЦИВАС РЕГАЛ..ПЈАН КО МАЈКА.СВАКИ ДАН..ВОЗИ ГА АУДИ А 8 СВАКИ ДАН НА РЕЛАЦИЈИ..БАЊА ЛУКА-ДОБОЈ..ПА ВИДИТЕ......СРАМОТА ЈЕ ТО..КОДА СМО У СВИЦАРСКОЈ..ТЈ..ТО НЕМА НИГДЈЕ ОСИМ ОВДЕ КОД НАС..ОПАНСК СЕ ИЗУО И КАРА РАЈУ САМО ТАКО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.09.2018 20:27

Цуууууј, АУДИ ОСМИЦА!? Па сто БАЈНИ ДИСКО не сједне у ВОЗ који саобраца на релацији Бањалука- Добој и обрнуто! Нек му УДОБНА ВОЗЊА У ПРАИСТОРИСКИМ ВАГОНИМА мало ПРОДМА ГУЗУ,мозда се и ОТРИЈЕЗНИ!!!????

Name

Бијељина

11.09.2018 18:32

ста он зна о зељезницама он не зна ни дупе обрисати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉУТА ГУЈА,МИЦО МОЈ!!!

11.09.2018 20:19

Ре Бијељина!!! Битно је да се ти знас обрисати!!! Сраман ти је коментар! Видис,ја не познајем Томицу,али тврдим да је у праву сто је рекао за ЗРС!!! Требас сјести у ПУТНИЦКИ воз,а мозес и у ТАЛГО гдје ти је веца санса да изгубис главу! Возови ми пролазе свакодневно,дању и ноцу 20-так метара од прозора! Сваки пут кад пролазе брзином од 80 - 100 км ја гледам гдје це вагони заврсити! Свака цаст МАСИНОВОДЈАМА јер морају у воз,а нека је Драги Бог у помоци путницима!!! Да,СВАКА ЦАСТ и господину Томици ,а и многим другим људима који скрецу пазњу на пропусте у вези са ЗРС!!! Има она народна: " ПОСЛИЈЕ БОЈА КОПЉЕМ У ТРЊЕ!!!" Бојати се ДА НАС НЕ СНАДЈЕ!!?

Name

Зељко

13.09.2018 23:31

Немој само ти о стању свега ти.

ОДГОВОРИТЕ